Сряда, 03 Юли 2024 14:19
И Полша преклони глава пред България! Тимът на Зетова излезе първи в групата
Снимка: cev.eu

Изключителна България постигна трети пореден успех на Европейското първенство за жени под 18 години, което се провежда в Румъния и Гърция (1-13 юли). Селекцията на Антонина Зетова постигна драматична и много важна победа над лидера до този момент Полша с 3:2 (21:25, 21:25, 25:21, 28:26, 14:7) в мач, продължил два часа.

 

 Преди днешният двубой в Ираклион само ние и полякините нямахме загуба, а така оставаме единственият състав без поражение в Група II и заемаме първата позиция. Отличен мач записа днес Деница Ангелова, която бе най-резултатна. 

 

 Нашите момичета трябваше да излязат срещу Полша само няколко часа след тежкия мач срещу друг от фаворитите в потока – Турция (3:1). Може би заради умората и ранния час на мача, националките влязоха трудно в срещата. Съперникът поведе с 0:6. Първата точка за България донесе Калина Венева, която направи се представи много силно срещу туркините. Кошмарното начало обаче продължи – 9:1. Младите ни "лъвици" успяха да се събудят и да направят серия от 4 поредни точки. Най-вече с добра игра на блокада и с дейното участие на Деница Ангелова стигнахме до 11:16. Очаквано полският щаб взе прекъсване. След него и Окоро ни приближи повече до съперника. С мощна забивка на Парапунова изоставането ни вече бе едва 2 т. (17:19). Полша поиска таймаут. Продължихме да изпитваме проблеми на посрещане и след хубава атака на Полша се стигна до геймбол. Центърът Мая Копот отбеляза победната за частта точка – 25:21.

 

 50ef72f1d81644412b3c227c7b2a9c53

 

 Втората част започна много по-добре за нас (4:1). Полякините опитаха да ни догонят и успяха да се доближат на 1 точка, но няколко пъти лош начален удар им попречи да изравнят. Парапунова ни донесе аванс от 4 т. (12:8), а полският щаб взе таймаут. Грешките на сервис продължиха да тормозят полския състав. С ас на Нашата Орноч все пак се стигна до равенство при 15:15, а Зетова веднага реагира. Направихме две поредни успешни атаки, но след това събркахме на начален удар, а на свой ред Полша записа 4 поредни точки за обрат (17:19). Зетова взе таймаут. Деница Ангелова заби за ново равенство – 20:20. Не успяхме да организираме добре защитата ни и съперникът поведе с 3 т., последва геймбол, който бе реализиран още при първата възможност с успешна двойна блокада на Полша - 25:21. В тази част съперника записа 5 точки от начален удар.

 

7ca827b9c343de7c7871daeda5ed029b

 

 Отличната игра на Деница Ангелова се запази и в третия гейм, който стартира с три поредни нейни точки, две от които на сервис. Агресивността ни в атака се изостри и това доведе до резултат – 7:2. Полският щаб опита да вземе мерки. Играта ни през центъра бе успешна, а ас на Нанева ни изведе с 10:4. Продължихме с наказателната акция и вече авансът ни бе двуцифрен – 15:4. Това видимо стъписа полските националки, които за кратко започнаха да грешат по-често, но след това със серия от хубави спасявания реализираха серия от 5 поредни точки и ни доближиха при 17:12. Българският щаб поиска прекъсване. Разликата стана едва 3 т., но с две точки на Нанева бе прекъсната негативната серия. Страхотната игра в защита на Полша им помогна да стопят до 2 т. (21:19). Българките не се предадоха в този критичен момент и успяха спечелят частта с 25:21.

 

 Спадът в играта ни от края на третия гейм беляза началото и на четвъртия – 1:5. Зетова взе ранно прекъсване и това повлия благоприятно, като стопихме до 1 т. (7:8). Божидара Иванова влезе в игра и с две поредни нейни точки изравнихме при 12:12. Двубоят се завърза, а след грешка в защита на Полша поведохме за първи път в този период при 17:16. Зетова направи двойна смяна и пусна в игра Стефани Дянкова и Никол Окоро, а срещата вървеше точка за точка. Ротациите в състава ни зачестиха в тези заключителни минути, но това бе нормално и предвид натрупването на умора. Венева получи някаква контузия и не успя да посрещне една топка, като се наложи да бъде бе заменена от Парапунова. Излязохме с 1 точка напред и геймбол, след като полякините направиха грешка на контраатака, а треньорът им поиска прекъсване. Следващите две точки бяха в тяхна полза, а ние спасихме последвалия мачбол. Елисавета Сариева бе стабилна на мрежата, за да реализира. Всяко разиграване бе много инфарктно, а нашият тим показа изключителен характер. С точка на Парапунова изравнихме в геймовете и стигнахме до тайбрек – 28:26.

 

 65d212609b0b3aa34817c955fa7a00a0

 

 Придобили повече увереност, играта ни тръгна с настроение в тайбрека – 1:4. Топка в аут на Полша, 6:2 и таймаут за съперника. Авансът ни не просто се запази, а се увеличи с много агресивна игра на атака и повече концентрация в защита. Напълно заслужено доминирахме в този последен гейм и закономерно стигнахме до крайния успех.

 

 Днес записахме 10 точки от блокада и 7 на сервис. Най-резултатна бе Деница Ангелова с 22 точки, а тя имаше 68% в атака. Калина Венева и днес помогна много на отбора с 14 т., като тя имаше висок процент на посрещане. Дарина Нанева се отчете с 12 т., Елисавета Сариева – 10 т., а Вяра Парапунова – 9 т.

 

 Четвъртък е почивен ден на ЕвроВолей за жени под 18 години. Следващият ни мач е в петък, 5 юли, от 14:30 ч. срещу Литва.