Петък, 05 Юли 2024 16:16
Не дадохме гейм на Литва и оставаме без грешка

Националният отбор за жени под 18 години продължава с отличното си представяне на Европейското първенство, което се провежда в Румъния и Гърция (1-13 юли). След ден почивка селекцията на Антонина Зетова се изправи срещу Литва и не срещна проблем, побеждавайки на нула – 3:0 (25-15, 25-21, 25:17). Така младите ни "лъвици" остават единственият отбор от Група II в Ираклион (о. Крит) без загуба. Това ни отрежда засега убедително първото място с 4 от 4. По регламент за финалната четворка от 16-те отбора се класират първите два в двете групи.

 

 Мощно начало за българския състав срещу Литва и серия от 5:0. Очаквано щабът им взе прекъсване, а след него успяха да запишат и първата си точка. Разликата в класите бе осезаема в тази част и нашите момичета уверено трупаха преднина. Не след дълго тя стана и двуцифрена (19:9). Силен удар на Дарина Нанева нямаше как да бъде спасен и се стигна до геймбол (24:14). Не успяхме да го реализираме от първия път, но след това националките на Литва сгрешиха на начален удар и затворихме частта при 25:15 за 23 минути.

 

 Вторият гейм започна обещаващо като първия – 3:0. Този път обаче съперникът ни бе по-мобилизиран и бързо изравни. Последваха оспорвани разигравания, а при 8:8 Зетова взе прекъсване. То даде резултат и направихме серия от 4 поредни точки. Последва таймаут за Литва. Нашата преднина обаче продължи да се трупа и увеличихме серията н 6 т. Съперникът опита да ни догони, но се доближаваше максимум на 3 т. Калина Венева реализира последната за тази част при 25:21.

 

 Съвсем малко по-оспорвано начало предложи третият гейм, но отново предимството беше на наша страна. Разликата бързо набъбваше и Никол Окоро ни изведе при 13:6. Литва поиска прекъсване, а успешните ни атаки продължиха с влизането на Симона Иванова. Волейболистките на Литва не се отказаха и с повече борба в защита успяха да компенсират донякъде изоставането. Зетова на свой ред взе таймаут при 19:13. Концентрацията ни се завърна, а натрупаният аванс ни позволи спокойно да доиграем частта. След грешка на начален удар на Литва се стигна до мачбол при 24:16. Пропуснахме първата възможност, но Габриела Жекова го стори при следващата атака.

 

 Двубоят продължи точно 73 минути.

 

 Българският тим продължи да има различна топреализаторка във всеки мач дотук в Гърция. Днес това бе Никол Окоро, която изигра силен двубой и реализира 14 точки. Деница Ангелова отново бе стабилна и добави 10 т. Зетова даде възможност на повече момичета да се изявят днес. Нейните избранички показаха добри проценти на посрещане и в атака, записахме само 4 аса (9 грешки) и 6 блока.

 

 Утре, 6 юли, излизаме срещу Финландия в петия ни двубой от шампионата. Двубоят отново е в 14:30 часа наше време.