Николай Иванов, новият член на треньорската комисия към БФВолейбол: Изпуснахме важни пероди да вдигнем нивото, не трябва да се повтаря
21/Апр/21 17:54

Николай Иванов е един от новите трима членове на треньорската комисия в Българската федерация по волейбол. Бившият национал даде интервю пред официалния сайт, за да разкрие мотивите да приеме поканата.

- Какво ви накара да влезете в треньорската комисия?

- Получих предложение от президента Любо Ганев. Имахме няколко разговора, за да видим с какво бих могъл да съм полезен. Нека съм по-конкретен - приех заради желанието да развием и поставим българския волейбол на друго ниво. Тук ще отворя една скоба - през годините съм имал разговори и със старото ръководство. Споделял съм, че не използвахме няколко много важни периода. Не материализирахме успеха. Ще дам и примери. През 2006 година станахме трети на световното първенство. Играхме на полуфинал в Полша. По това време се състезавах в полската Плуслига и видях те как печелят от успеха си. Спомням си, че направихме събиране в зала "Универсиада", за да посрещнем отбора. Силните на деня си направиха задължителните пи ар снимки. После всички отидоха по клубовете си. Еуфорията премина и почти всичко продължи по стария начин - без необходимото отразяване, без стратегически спонсори, без идея как да се случват нещата в бъдеще. Дойде 2009 година и нов силен период - бронзови медали от европейското първенство. И отново същата история. 2012 година беше много луда. Станахме четвърти на олимпийските игри в Лондон. През 2015-а България лягаше и ставаше с волейбола. "Арена Армеец" се пръскаше по шефовете от фенове, купили си билети, за да гледат нашия спорт. И отново нищо не направихме. Играчите си отиваха по клубовете и нищо не се промени в статуса на българския волейболист. У нас има огромен дисбаланс между клубния и националния волейбол. Ние сме талантлива нация и въпреки всички проблеми се раждат талантливи момчета и момичета. Заявката на новото ръководство в лицето на Любо Ганев е тази тенденция да се промени към добро. И това е най-важната предпоставка да приема предложението.

 0546882

 

- Какви са първите неща, които трябва да се свършат?

- Комисията работи вече повече от година. Най-важната кауза е единната методика. Анонсирал съм това като първа статия в сайта, който създадох през 2015 година - "Волейкомент". Тогава казах, че е задължително, а стана актуална тема 5-6 години по-късно. Всички трябва да са наясно, че създаването на единна програма и работата с нея ще е от огромно значение за младите състезатели и ще е от полза на треньорите. Това ще е основата, върху която ще стъпят. Едно помагало, което ще могат да използват заедно със своята индивидуалност и разбиране. На много места в страната има малки клубове, които се занимават само с детски волейбол. Това най-вече са отбори от млад ентусиазиран волейболист или волейболистка. Човек, който трябва да учи и тренира децата. Реално да прави всичко сам - да организира клуба, да търси партньори. Ако има тази единна методика и я следва, ще пести време. И когато дойде моментът дете да премине в по-голям клуб, което е естественото развитие на нещата, няма да има конфузни ситуации. Имам предвид реплики от типа: "Кой те е учил теб на волейбол?" Напротив - ще има бърза адаптация и децата ще продължат развитието си на друго ниво. Не съм съгласен, че това ограничава креативността на треньорите. Обратното е - ще им помогнат да се фокусират върху екстрата при положение, че имат фундамента. Ще дам примера с масата. Всеки клуб трябва да има една и съща маса. А какво ще сложи на нея, зависи от уменията, желанието и гъвкавостта на хората, които ръководят. Важното е масата да е претрупана. И стигаме до девиза на Мечо Пух: "Колкото повече, толкова повече!" Вкарването на единна методика води след себе си контрол и отчетност от научна гледна точка. Най-елементарното е да знаем как се развиват децата през годините. Колко почват от началото и стигат до края. Как растат физически и технически. Знаем, че двама-трима от набор влизат в мъжките женските представителни отбор. Ако има система, която включва селекция, контрол и отчетност, след време може да се прави сравнителен анализ. Някой ден може да станат четирима-петимата в първите тимове. Няма нищо лошо да се следи развитието на децата. Това ще ни подскаже дали вървим по правия път и какво трябва да променим. Всеки уважаващ себе си клуб трябва да име методика за обучаване на подрастващите. Преминавайки в различни възрасти, адаптацията ще е по-лесна. Треньорите няма да губят време да ги учат на фундаментални неща, а ще надграждат допълнителни умения като физика и усъвършенстване.

- В каква насока на първо място трябва да се подобри квалификацията на българските треньорите?

- Комисията вече е започнала да повишава квалификацията - с лекции, беседи, обмяна на опит. Трябва да се отворим малко. Не може всеки да си мисли, че е най-важният и най-главният. Всеки ще получи внимание и уважение.

 

028522561

- Любо Ганев пожела да има треньорска комисия и те работи повече от година. Защо преди нямаше?

- Може би не са я намирали за необходима. Любо иска да успее и хората трябва да се убедят в ползата от неговата политика.

- Вие не сте се занимавал с треньорство в клуб. Мнозина може да възроптаят защо сте в комисията?

- Нямам притеснение за моята компетентност. Мога да говоря и пиша за волейбол, въпреки че не съм водил клубен тим. Но съм бил в национални отбори включително и в чужбина. Взимал съм участие в подготовка и водене на мачове. Наясно съм с механизма. Смея да твърдя, че съм прочел доста спорна литература, свързана с волейбола, а и не само. В час съм с всичко като техника, тактика и подготовка.

- Какво очаквате от българските отбори през годината?

- Въпреки че нашите тимове няма да участват на олимпиадата в Токио, им предстои бурно и динамично лято. Мъжките национали ще играят в Лигата на нациите, после и на европейско първенство. На женските им предстои домакинство на Европейското, Златна лига. Фокусът през годината ще е повече върху дамите, а преди не е било така. Надявам се да бъдат успешни и да оправдаят очакванията.

Състав и подготовка на мъжкия национален отбор за Волейболната лига на нациите
21/Апр/21 11:33

На 3 май ще започне основната подготовка на мъжкия национален отбор за предстоящото издание на Волейболната лига на нациите. Избраниците на Силвано Пранди ще тренират предимно в столичната зала „Христо Ботев”.

Още от 22 април обаче ще започнат занимания състезателите, които вече са приключили участие с клубните си отбори. Те ще тренират под ръководството на Николай Желязков, Никола Димитров и кондиционния треньор Мартин Павлов.

938214

 

В разширения състав на Пранди намериха място двама абсолютни дебютанти – Денис Карягин и Самуил Вълчинов. Светослав Иванов и Светослав Станков пък само са тренирали с тима миналото лято. Петър Каракашев и Радослав Попов, които също попадаха в плановете на селекционера, помолиха да не бъдат включвани в лагера поради семейни причини. Те обаче ще бъдат на линия при повиквателни за европейското първенство през септември.

 

2844371

За шампионата на Стария континент може да бъдат добавени и състезатели, които сега не присъстват в разширения състав на ВНЛ.

Ето и играчите, които ще започнат тренировки още от края на тази седмица:

1. Владимир Станков – „Левски София”

2. Светослав Станков – „Марек Юнион Ивкони”

3. Димитър Димитров – ЦСКА

4. Жани Желязков – „Нефтохимик 2010”

6. Денис Карягин – „Нефтохимик 2010”

7. Гордан Люцканов – „Левски София”

8. Самуил Вълчинов – „Левски София”

9. Светослав Иванов – „Марек Юнион Ивкони”

10.Светослав Гоцев – „Пари Волей”

11. Стефан Чавдаров – „Монтана”

12. Николай Къртев – „Хебър”

13. Николай Колев – „Нефтохимик 2010”

14. Владислав Иванов – „Левски София”

15. Мартин Иванов – „Локомотив”

На 3 май към отбора ще се присъединят Силвано Пранди, капитанът Цветан Соколов, Тодор Скримов, Георги Сеганов, Мартин Атанасов, Аспарух Аспарухов, Георги Петров, Радослав Парапунов и Алекс Грозданов, а някои от трениращите вече ще отпаднат. Парапунов се очаква последен - чак на 15 май, тъй като трябва да приключи магистърската си програма в университета на Хавай.

За 5 май е планирана открита тренировка за представителите на медиите в зала „Христо Ботев”. Часът й ще бъде уточнен допълнително.

Георги Петров, треньор в Локомотив (Новосибирск) и член на треньорската комисия към БФВолейбол: Приоритетът ни е образованието на българските специалисти
20/Апр/21 14:44

В събота Георги Петров ще изнесе втори онлайн семинар за българските треньори. Специалистът работи от години в руския Локомотив (Новосибирск) и е член на треньорската комисия към БФВолейбол. Преди семинара Петров даде интервю за сайта на федерацията.

- Г-н Петров, в събота заедно с Венислав Наумов и Христо Тодоров ще направите втори уебинар за българските треньори. На каква тема ще е?

- Темата е "Съвременни подходи за развитие на силовите способности при волейболистите". Заедно ще се опитаме приоритетно да обхванем темата за кондиционното развитие на силата при волейболистите. И какво се отличава от останалите видове спорт. Най-вече визирам бодибилдърите и състезателите по кросфит. Ще разкажем за експеримента, който направихме в Локомотив (Новосибирск) по отношение на развитието на силовите способности. Ще обърнем внимание в какви насоки трябва да се развива физическата подготовка при подрастващите.

- Какъв е експериментът в Локомотив?

- С две думи ще ви отговоря. Ще обясним кое е по-ефективно - българският клек или само клек.

 

00382166

- В началото на пандемията миналата година дълго говорихте пред аудитория от пет континента. Видяхте ли полза от това през следващите месеци?

- Много хора ми се обадиха след онази виртуална среща. Водихме дълги разговори. Някои просто ме поздравиха, а други ми задаваха въпроси по темите, които разисквахме. Идеята с тези семинари е да се повиши квалификацията на българските треньори. Може все още да е невидимо, но съм убеден, че един ден ще даде отражение. Наш приоритет е образованието на българските специалисти.

- Въпреки че работите в Русия, следите българският волейбол. Как ви се видя развитието му в може би най-трудната година на съвременния свят?

- Видях изключително равностоен български шампионат. Голямата конкуренция повиши нивото на всички отбори. Също така се забеляза и израстване при по-младите състезатели. През целия сезон първенството беше непредвидимо. Всички отбори бяха мобилизирани докрай от първия до последния ден.

 

063931

- Какво от руското треньорско майсторство трябва да вкараме у нас?

- Не смятам, че има нещо, което трябва да вкарваме. Манталитетът е коренно различен. Физическите данни на състезателите - също.

- С идването на Любо Ганев към федерацията беше сформирана треньорска комисия, която непрекъснато се попълва от капацитети. Как гледате на работата й?

- Мнозина свързват нашата треньорска комисия с изискванията, които поставяме към българските треньори. Не, това не е нашата цел. Искаме с нашия опит да помогнем на треньорите. Нещата стават по-бавно, отколкото ни се иска. Надявам се в близко бъдеще да бъдем много по-ефективни с нашата дейност.

- България ще бъде домакин на Европейското първенство за жени и на Световното първенство за младежи. Колко важно е това за нашия волейбол?

- Българският волейбол ще спечели на първо място увереност. Когато играеш у дома, ти идват допълнителни сили. Всеки чувства още по-голяма отговорност. Изискванията към състезателите се повишават. И всеки го разбира и дава дори повече, отколкото може. Има вътрешно напрежение. Със сигурност домакинството на тези два турнира е и голям имидж за България пред света.

Ето адресът, на който всеки желаещ може да участва в семинара

https://us02web.zoom.us/j/83350982644?pwd=ZE50WEgwaS9odEI5bjQ5Tmhpc1lGUT09

Meeting ID: 833 5098 2644

Passcode: 980082

Димо Тонев и Николай Иванов влизат в състава на треньорската комисия към БФВ
19/Апр/21 15:14

На свое виртуално заседание управителният съвет на федерацията промени състава на три от комисиите.

Като председател на правната остава само Велислав Йонев. Нови членове на апелативната са Николай Кръстев и Андрей Бенчев. А в треньорската влизат Димо Тонев, Николай Иванов и Антонина Зетова. Нов член на БФВолейбол е Сдружение "Волейболен клуб Металик Волей" (Сопот).

Освен това Управителният съвет прие изменения и допълнения на антидопинговите правила на федерацията и утвърди отчисленията от трансферните такси към волейболните клубове, както и към треньорите за спортно-състезателната 2020-2021 година.

Борис Халачев, член на организационния комитет на Европейското за жени и Световното за младежи: Голямо доверие е, че получихме двата турнира в една година
19/Апр/21 11:16

Борис Халачев е член на организационния комитет на Европейското за жени и Световното за младежи. Под неговия поглед върви локалната организация на турнира в Пловдив. В интервю за официалния сайт на федерацията Халачев разкри дали има проблеми и какво се подготвя най-старият град на континента за Европейското.

 

- До къде стигна Пловдив с организацията на Европейското първенство?

- Всичко върви по план. Започнаха да се сформират различни екипи съвместно с федерацията. Почти за всяка позиция вече имаме човек, който е наясно какви са задълженията и отговорностите му. Трябва да финализираме някои елементи с европейската конфедерация CEV. Като цяло оставащите неща са организационни и са дребни.

- Зала „Колодрума“ вече е домакинствала на Шампионска лига за жени. Какви са отзивите на гостите за арената?

- Съвсем наскоро организирахме турнир, а отзивите от всички отбори бяха отлични. Също много ласкави думи казаха официалните лица. „Колодрума“ е хубава зала и е готова да приеме мачове от най-високо ниво. Сигурен съм, че всички ще се убедят в това по време на Европейското първенство.

 

n-319636 

Селекционерът на женския национален отбор Иван Петков, Вицепрезидентът на БФВ и президент на ВК Марица Илия Динков заедно с Борис Халачев в зала "Колодрума"

 

- Големият въпрос е дали ще има фенове на трибуните. До колко това пречи на организацията?

- Неприятното е, че нямаме никаква яснота какво ще се случи. И затова работим по два варианта. Възможно е залата да остане празна, което е най-лошото. Може да пуснат 30 процента, може и 50 процента от капацитета. В момента това са догадки. Все пак има време до средата на август и да видим как се развива пандемията.

- Какви са най-сериозните изисквания на CEV от организационния комитет?

- Най-сложни са новите изисквания, свързани с Ковид-19. Трябва да се съобразяваме със ситуацията. Но н крайна сметка такъв е животът и трябва да ги спазваме.

- Президентът Любо Ганев настоя за създаване на локален организационен комитет. Справят ли се хората в Пловдив?

- Отдавна хората в Пловдив са се доказали благодарение на организацията на Шампионската лига в последните години. На много високо ниво са и никой не ме е подвел. Вярвам във всички.

 

n-338160

Президентът на БФВ Любо Ганев и кметът на Пловдив обсъдиха организацията на Евроволей 2021 за жени

  

- Вие сте специалист в женския волейбол. Какви виждате шансовете ни на турнира?

- Много важно е да разберем кои съперници ще ни отреди жребият през май. Аз вярвам на момичетата и треньорският щаб. Знам, че ще бъдат подготвени по най-добрия начин. И дано да имат шанса да се класират възможно най-високо. Но жребият наистина е от голямо значение и да видим какви ще бъдат потоците.

- България ще е домакин и на световното първенство за младежи, което е веднага след Европейското. Възможно ли е организацията на първото да навреди на второто?

- Не мисля. Хората, които ще участват в организацията на световното в София, също са отлични професионалисти. Много събития сме правили заедно и координацията ни е на ниво. Проблеми не може да има.

- До колко българският волейбол ще спечели от двата турнира?

- Имиджово България ще извлече огромни ползи. Голямо доверие е, че нашата федерация получи два толкова сериозни турнира в рамките на една година. Особено за Европейското за жени ще се говори много във волейболните среди. Пловдив ще домакинства включително на четвъртфинал. Това е огромна реклама за българския волейбол.

- Отмяната на Челиндж турнирите изключва възможността женският ни отбор да се върне в Лигата на нациите. Колко голям удар е това за нас?

- Смятам, че подобни промени в последния момент не са правилни. Всички разбираме ситуацията с коронавируса. Но всяка федерация си прави планове и един месец преди събитията нещата се сменят. Така се промениха и участниците в Шампионската лига. Решенията трябва да се взимат по-рано и да се обмислят от всички страни, защото в такива случаи се създават проблеми.

Страница 1 от 1266