ПГПЧЕ "Алеко Константинов" спечели втория волейболен турнир за учители
03/Окт/23 15:05

Профилирана гимназия с преподаване на чужди езици "Алеко Константинов" от град Правец триумфира с купата във втория волейболен турнир за педагогически специалисти от училища в град София и София-област. Състезанието се организара от 81-во Иновативно средно училище "Виктор Юго" с подкрепата на Българска федерация волейбол, Столична община и Регионално управление на образованието (РУО) София-град.

 

 Участие взеха 10 отбора - 81 СУ "Виктор Юго", 97 СУ "Братя Миладинови", 25 ОУ „Доктор Петър Берон", 90 СУ "Ген. Хосе де Сан Мартин", НФСГ, 138 СУЗИЕ "Проф. Васил Златарски", 47 СУ "Христо Г. Данов", 96 СУ "Лев Николаевич Толстой", ПГТЕ "Хенри Форд", ПГПЧЕ "Алеко Константинов" (гр. Правец). Те бяха разделени на две групи по системата "всеки срещу всеки" и 2 от 3 гейма. Домакините от 81 СУ бяха осигурили две уютни зали, в които паралелно вървяха срещите. Победители от потоците се изправиха в спор за първото място, а вторите в групите за бронза.

 

 Във финала ПГПЧЕ "Алеко Константинов" победи 97-о СОУ с 2:1 гейма. Двата тима направиха оспорван 3-геймов двубой, като решителният се игра до 25:23. Шампионите бяха в състав: Веселин Тодоров, Георги Велчев, Константин Христов, Цветан Христов, Мариета Василева, Петър Лаков, Костадин и Нина Стойкови. Те постигнаха четири категорични победи с по 2:0 до решителният мач за титлата.

 

IMG-fc320a82149a0b5935a3528bc84ac930-V

 

 В битка за третото място домакинът 81 СУ се наложи над 97 СУ "Братя Миладинови".

 

 Призьорите бяха наградени с купи и медали от директора на 81 СУ Елена Налбантова, както и от представителите на Българска федерация волейбол в лицето на вицепрезидента Давид Давидов, административният директор Станислав Николов, председателят на Комисията за детско-юношески волейбол Евгени Иванов и координаторът на националните отбори Николай Иванов.

 

Бяха раздадени и следните индивидуални отличия:
 

Най-добър нападател: Петър Христов
Най-добър разпределител: Петър Лаков
Най-добър изпълнител на начален удар: Станислав Георгиев
Най-добър централен блокировач: Мартин Михайлов
Най-полезен играч (MVP): Веселин Тодоров.

 

IMG 20230929 150726
 

 

"Благодарим на партньорите от Българска федерация волейбол, , Столична община и РУО София-град, без които нямаше да можем да реализираме това прекрасно събитие! Благодарим и на вас, участниците, че намерихте време! Благодарете и от мое име на вашите директори, че ви пуснаха. Надявам се, че сте забавлявали, защото това беше основната цел!", закри събитието директор Налбантова. Тя получи специален приз от БФВ за приноса си към популязириването и развитието на волейбола. Именно от 81 СУ стартира мащабната кампания "С волейбол на училище" през 2022 г.

 

IMG 20230929 151342

Владислав Тодоров: Стремя се към резултатна и качествена игра на състезателите ми
03/Окт/23 12:18

В последните 18 месеца Владислав Тодоров работи като селекционер при подрастващите национални отбори на България. През месец март 2022 г. той бе утвърден за треньор на състава за жени под 16 години, но след това трябваше да продължи работата си с по-горната възраст. Тази година националките под 17 години спечелиха европейската квалификация в София, заеха трето място на Балканското първенство и завършиха в топ 8 на Европейското.

Тодоров има богат опит като състезател и треньор в чуждестранни клубове. Бивш национал и помощник в щаба на мъжкия национален отбор. Към момента живее и работи в Норвегия.

 

Г-н Тодоров, през месец март 2022 г. бяхте избран за селекционер на националния отбор за жени (родени през 2008-2009 г.). След това от CEV приравниха възрастта с тази при момчетата и се наложи да работите с по-голямата възраст. Равносметката ви за този период и оценката ви за отбора, с който работихте през последната година?

Лично аз не съм доволен от резултата в последните два турнира – третото място на Балканиадата и осмото на Европейското първенство (изиграно веднага след Балканското). Без да звучи като оправдание по време на двата турнира загубихме няколко състезателки поради травми. Това дестабилизира отбора, намали качеството на играта и попречи за по-добро представяне. През изтеклия период с момичетата и треньорския щаб положихме изключителен труд, усилия, желание и старание за израстването на колектива.

 

 342543505 194149342944327 4071797870676119962 n

 

 Както посочихте, участвахте на Европейско и Балканско. Успяхме ли да "сверим часовниците" с другите страни и къде сме като ниво?

Изиграхме две Балкански първенства (второ място след Турция на първото) и (трето място преди Европейският шампионат). Също така спечелихме европейската квалификация в България, оставяйки след нас добре селектирания и талантлив отбор на Германия. А също така и амбициозният отбор на Словакия. Направихме игри с добро качество и показахме израстване през този период. Момичета играеха по-уверено и смятам, че реално класиране по време на Европейското е 3-то до 5-то място. Балканиадите за тази генерация са изключително тежки. Турция, Гърция, България, Сърбия и Румъния бяха 5 от 16-те участника на първенството. Това показва, че на Блканите при девойките на тази възраст се играе качествен волейбол.

 Винаги съм бил самокритичен. Спечелването на титла или медал с недобра игра от моя отбор и поради стечение на обстоятелствата - не ме удовлетворява. Стремя се това да стане факт след резултатна и качествена игра на моите състезатели. Така че на всеки бих казал, че не заслужаваме заемането на това място. Българската поговорка "труда винаги се възнаграждава" не се изрази със спечелването на призово място на последният турнир (Европейското първенство). Но смятам, че нашите състезателки успяха да натрупат опит, да са по-готови за следващите битки. Важно е да отбележим, че стремежът за победи е от голямо значение при спортистите, но това важи в по-голяма степен за професионалистите в мъжкия и женския волейбол. С подрастващите е празнично... Преследването на резултати и победи не върви ръка за ръка с учението и усъвършенстването на младите. Необходимо е търпение към грешките и възможност за отстраняването им в бъдеще, за да бъдат изградени младите поколения волейболисти.

 

ea1a5f9bdcefc9d101924fc9b969b528 XL

 

 Какви са перспективите пред този отбор сега?

Най-важно за момичетата е да израстват спортно-технически и физически в отлично здраве. Започват клубните първенства и много труд в залите за волейбол и физическа подготовка. Националният отбор за момичета под 17 години разполага с около 35-40 състезателки, които ще бъдат водени от нов старши-треньор и неговия екип. С труда, който ще положат състезателките и техните треньори, ще се отворят и переспективите пред тях. Мисля, че спортният календар ще бъде подобен на тазгодишния.

 

 С какви мотиви и амбиции взехте решението да се кандидатирате за поста на селекционер на България преди 18 месеца?

След разговор с БФВ си подадох кандидатурата за треньор. Мотив... по-скоро бих го нарекъл мое желание. Да предавам моите знания и опит на младите волейболисти. Магията на волейбола ме хвана, когато бях на 9 години. Вече 44 години е начин на живот за мен. За моята съпруга и деца - също. Любовта към волейбола съм спечелил със знанията, дадени ми от моите треньори в България, които са признати и в чужбина; наблюдавайки някои нашите най-добри и легендарни волейболисти при мъжете и жените; играейки също с част от тях на игрището. Да, мотивиран съм да дам знанията си на младите български волейболисти. "Амбиция" като израз не ми харесва! Не преследвам слава, почести или каквато и да е дефиницията на израза. По-скоро цели, които са свързани с изграждането на младите спортисти и ако успеем по някакъв начин да го постигнем, е удовлетворение от свършената работа.

 

342328933 777834763550789 6976854139544964856 n

 

 Защо искахте тази възраст и защо женското направление?

Не беше обявен конкурс точно за тази възраст. Както споменахме - възрастта беше променена. Но това не е най-важното. Това са млади волейболиски на България и аз имах честа и удоволствието да работя с тях. Изключителни деца (девойки). С жени работя повече от 20 години, не е нещо ново за мен. По принцип работя с жени и мъже едновременно, както и с подрастващи. За мен е волейболът е волейбол - не го деля за мъже и жени. За подрастващи – да.

 

 Със сигурност има специфики при работата в отделните възрасти. Какви бяха във възрастта, с която вие работихте досега?

Със сигурност има специфики. Имам опит, съпътстващ ежедневието ми с моята дъщеря, която е и част от този отбор. Имам възможност да наблюдавам и изучавам нейното развитие като човек и състезател. Никога не съм имал проблем с комуникацията между мен и състезателите ми, независимо от възраст и пол. Това повишава възможността да имам разбиране за спецификите на възрастта, в която са моите състезатели.

 

0824deac760e9b52b6001d560da6d57c XL

 

 Кои бяха най-големите предизвикателства пред вас?

Предизвикателство за мен, като треньор и възрастен индивид, е да успявам да се уча от моите състезатели, да се уча какви личности са те, техните възприятия, емоции, техният личен свят в спорта и извън него.

 

 Какви са плановете ви за следващата година? Ще продължите ли работата с тази възраст?

Тук не помня, дали се повтарям за приравняването на възрастните! Моето желание е да продължа да работя като треньор по волейбол към детско-юношеския волейбол на БФВ с по-младите състезателки, а именно 2009-2010 г. И за която смятам да подам своята кандидатура.

 

 Като селекционер се налага да подбирате състезатели. Колко богат е този избор?

Винаги се е коментирало, че България е малка страна като население.Това предполага по-малко възможности за селекция на състезатели. Може би е така при вече изградените и завършени професионални състезатели – мъже/жени. При подрастващите може да е малко по-различно. Има деца, които в момента играят на добро ниво и такива, които в скоро време ще са готови да заемат своето място в националните отбори при подрастващите и така докато стигнат мъжките и дамските представителни отбори. Така, може би изборът при подрастващите да е малко голям, но все пак е недостатъчен.

 

f8118be4bf96c2b1fd791a95b5827e9f XL

 

 Селекционерът на женския тим Лоренцо Мичели повика за олимпийската квалификация шест момичета от отборът под 19 години. Как възприемате това решение и справиха ли се момичетата със задачата?

Не желая да коментирам избора на старши треньора на националния отбор - жени. Той най-добре знае мотивите и съображенията за направените избори при селекцията. Мисля, че е съгласувана и с ръководството на БФВ. Ако има толкова много млади състезатели, значи трябва да проявим търпение и да дадем шанс за реализация, съобразени с целите и времето.

 

 В България и под егидата на БФВ се организират все повече треньорските семинари и конференции. Вие също присъствахте на едно такова събитие. Как се развива професията у нас на база това, което видяхте?

Да, БФВ през последните години организира все повече възможности за усъвършенстване на треньорските кадри. Все повече семинари и беседи с водещи и доказани в световния волейбол български и чуждестранни треньори. Това е пътят! България да има треньори, които със своите знания да подготвят бъдещите състезатели и възвърнат България на челните места в европейския и световен волейбол.

 

342331898 233292232690830 2505710637262527340 n

България пропусна възможности срещу Аржентина и записа втора загуба в Сиан
03/Окт/23 6:53

Мъжкият национален отбор на България допусна втора поредна загуба в олимпийския квалификационен турнир за Игрите в Париж 2024. В третата си среща от Група С в Сиан (Китай) тимът ни отстъпи в оспорван мач пред Аржентина с 0:3 (25: 27, 21:25, 29:31) пред погледа на президента на Българска федерация волейбол Любомир Ганев.

 

 Преди мача двата отбора бяха с еднакъв актив в групата – победа и загуба, като Аржентина заемаше пета позиция, а България – шеста. По регламент квота получават първи два от осемте в потока.

 

 Селекционерът Пламен Константинов не направи никакви промени в стартовия състав. Селекцията му пропусна да поведе в първия гейм, въпреки силната игра на блокада и високия процент на ефективност в атака. В следващите части не се представихме добре на посрещане и отново имахме доста брак на начален удар. В третия гейм пропуснахме три геймбола и приключихме двубоя без спечелен гейм.

 

sux03jgkfzhcd5swglk0

 

 Срещата започна с две продължителни разигравания, отлична игра на българите на блокада и 3:0 за нас. Селекционерът на Аржентина Марсело Мендес опита да оспори още първата точка, искайки видео повторение, но съдията не зачете протеста. Аржентина успя да изравни за 3:3, но грешка на сервис ги лиши от обрат в тези начални минути, а Мартин Атанасов отново ни даде преднина. Соколов направи разликата на 3 точки с мощна атака, малко по-късно ас на Колев я увеличи на 4, а отново българският капитан Соколов накара аржентинския щаб да вземе прекъсване при 11:6.

 

Въпреки добрата игра на България в нападение, съперникът се доближи на 1 точка (13:12) и Пламен Константинов взе първото си прекъсване. След него Аржентина поведе, но нашият щаб поиска на два пъти видео повторение и това съхрани аванса ни (15:14). Ас на Сеганов и единична блокада на Атанасов ни изведоха напред с 19:16, а Мендес отново поиска таймаут. Грешка на Атанасов на начален удар, блокада срещу Грозданов и успешна атака на Аржентина доведе до ново равенство (20:20). Блокадата на съперника не успя да спре обаче Алекс Николов, а Николай Колев с блокада от своя страна ни изведе напред 23:21.

 

Соколов сбърка началния удар, а Мартин Атанасов прати топката в аут за 23:23, което накара Константинов да реагира и да вземе прекъсване. Силен начален удар на Агустин Лосер доведе до геймбол за Аржентина, но съперникът не успя да се възползва и Алекс Николов върна интригата. Блокаут на Атанасов доведе до първи геймбол за нас, но Николов сбърка на сервис. Аржентинците стигнаха до нов геймбол и неуспешно нападение на Атанасов даде гейма за Аржентина – 25:27.

 

s658l65wahhqtjivctnf

 

 Аржентина поведе с 3:1 във втората част. Българите изравниха след ситуацията с наша претенция за докосване на топката до пода (съдията тук даде жълт картон на играч на съперника!, както и последвал ас на Соколов. Срещата влезе в режим "точка за точка". Мартин Атанасов преодоля тройната блокада срещу себе си, за да изведе тима ни напред при 15:13.

 

Подемът ни можеше да бъде прекъснат от съдийска ситуация, която оспорвахме. Видео повторението, поискано от рефера, доказа, че топката е докоснала тялото на Лима и това ни даде аванс от 3 точки (17:14). Мендес взе прекъсване, а след него селекцията му стигна до обрат след 6 поредни точки. Последвали 3 точки на Соколов задържаха българския състав в гейма за кратко. Аржентина стигна до геймбол (21:24), а последвалият сервис не бе посрещнат добре от "трикольорите". Така "гаучосите" взеха гейма с 21:25 и поведоха с 0:2.

 

В тази част Константинов пусан за кратко Стефан Чавдаров, Аспарух Аспарухов и Илия Петков.

 

xypiqfudvbd66rclpxwd

 

 Наши грешки доведоха до предимство на Аржентина и в началото на третия гейм (2:5). Посрещането ни и изпълнението на начален удар продължиха да не са на ниво и това даде възможност да съперника да задържи аванса си от 3 точки (10:13). Разликата стана 4 и Константинов взе прекъсване. Това повлия положително и пасивът бе стопен до 1 точка. – 15:16. Стигна се и до равенство след силно изпълнен сервис от Петков и блокаут на Соколов за 17:17. Пропуснахме шанс да излезе напред след шестата грешка на Соколов на начален удар, а аржентинците поведоха с 2 т. (18:20).

 

Докосване до мрежата върна разликата до само 1 точка, но след това българите допуснаха топката да падне в полето им за 20:22. Блокада на Соколов върна интригата за 22:22, а той пропусна и да ни изведе напред в следващата атака. Аржентина извоюва два геймбола (22:24), които пропусна. При първият сгреши Конте на сервис. Атанасов отговори с мощен начален удар, а последвалата атака на Палонски отиде в аут, което доведе до равенството. Мендес имаше претенция за докосване на мрежата, като повторението показа, че няма.

 

България на три пъти стигна до геймбол, но не успя да го осъществи. Аржентина на свой ред пропусна свой шанс с грешка на Палонски 28:28. Аспарухов сбърка началния си удар, но Соколов върна интригата в следващата атака. Аржентина реализира следващия си геймбол, който затвори и мача след 29:31.

 

uq3ifg0vjdinxq0fbyya

 

 В трети пореден мач капитанът Цветан Соколов завършва с 20 точки. Днес Мартин Атанасов добави 9, а по 7 реализираха Аспарухов, Грозданов и Колев.

 

 В сряда излизаме срещу Нидерландия, а срещата отново е с начало 5:00 наше време. Тя ще бъде предавана пряко по Max Sport.

Софийската съдийска комисия по волейбол организира курс за нови съдии
02/Окт/23 12:18

Софийската съдийска комисия по волейбол организира курс за нови съдии по волейбол. Обучението ще започне на 17 октомври 2023 г. в град София. Желаещите да участват, трябва да изпратят email Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  със следната информация: три имена; дата и година на раждане; населено място.

Такса за участие в курса: 100 лева.

Краен срок за записване: 15.10.2023 г.

За допълнителна информация и записване: 0885023879 - Любомир Петров.

България се бори мъжки, но отстъпи пред европейския шампион Полша
01/Окт/23 12:28

България опита и се бори срещу европейския шампион Полша, но загуби с 0:3 (24-26, 20-25, 21-25) втората си среща от олимпийския квалификационен турнир за Игрите в Париж 2024. Активът ни в Група С, която се провежда в Сиан (Китай), е победа и загуба, като заемаме пето място засега. Квоти взимат първите два от 8-те отбора в класирането. Утре е почивен ден за "трикоьлорите", а във вторник излизаме срещу Аржентина в 5:00 ч. наше време.

 

 Пламен Константинов не направи промени в стартовия състав срещу фаворита в потока и победител в тазгодишната Лига на нациите, но в хода на мача даде шанс на дебютанта в мъжкия отбор с този турнир Симеон Николов. 16-годишният разпределител остави много добри впечатления с играта си, въпреки крехките си години. Истински лидер на тима ни в тази среща бе капитанът Цветан Соколов, който завърши с 16 точки и бе най-резултатен заедно с поляка Бартош Беднож.

 

 Изключително интересен и равностоен бе първият гейм срещу фаворита Полша. България дори можеше да го спечели, като пропусна геймбол в самия край. Полша влезе със самочувствие в срещата и поведе, но много мощна игра на капитана Цветан Соколов даде увереност и в българския състав, който изравни при 8:8 и въпреки добрата игра в защита на съперника. "Трикольорите" излязоха напред в резултата след хитро подаване на Колев и точка, реализирана от Александър Николов. След това самият Колев записа точка, а ас на Соколов принуди Никола Гърбич да вземе прекъсване за Полша. Последваха грешка на сервис и в двете посоки, а двубоят започна да върви точка за точка и с размяна на водачеството.

 

 vaejkejhhn5ltwexwwmw

 

Точка на България бе назаслужено отнета при 18:20, като съдията Стефано Чезаре отсъди спорна топка. Все пак Колев реализира 19-та точка за тима ни, а новото равенство дойде след ас на капитана Соколов (20:20). Симеон Николов влезе в игра при 21:21. Точки на Соколов и Атанасов, както и последвал ас именно на 16-годишния разпределител, доведе до геймбол за българския тим (24:23). Гърбич взе ново прекъсване, а при подновяването на играта началният удар на Мартин Атанасов отиде в аут. След това отлична игра на блокада на Полша им помогна за обрат и спечелване на първата част с 24:26.

 

dklth1iblxkg6wyulowc

 

Във втория гейм посрещането ни продължи да бъде на ниво, но за съжаление не бяхме толкова ефективни в атака. Частта започна с наши грешки, които позволиха на поляците да поведат с 2:5. Константинов взе прекъсване, но разликата стана 4 точки след него (3:7). "Лъвовете" все пак не се отчаяха и намалиха до 1 точка след две дълги разигравания (6:7). Европейският шампион се възползва от нови колебания в редиците ни и отново дръпна с 3 точки (10:7). Този аванс на победителя на VNL се запази дълго в тази част, а в едни момент дръпна и с 5 точки (16:21). При този резултат имаше още една ситуация със спорно съдийско отсъждане в срещата. Полски състезател си призна, че е направил докосване на мрежата при поискано от нас видеоповторение, но съдията даде точката на съперника с извинението, че от видео кадрите, с които разполагат, не се вижда ситуацията. Все пак намалихме отново на 3 точки (18:21). Грешка на Алекс Николов на сервис доведе до геймбол за Полша (19:24) и въпреки, че те не се възползваха веднага и направиха също грешка на начален удар, при следващото разиграване затвориха втория гейм при 20:25.

 

ola6ui4mqy63etdnmv1e

 

Младият Симеон Николов започна в третата част на мястото на Георги Сеганов и това се оказа много добър ход на Пламен Константинов. Камил Семенюк настъпи линията и България поведе с 2:1, а ас на Соколов ни изведе до 4:2. Поляците успяха бързо да стигна до равенство (5:5) и с повече настроение в играта да увеличат преднината си до 5 точки (10:15) след блокаут на Семенюк. Треньорският ни щаб взе прекъсване, а Николай Пенчев влезе в игра. Тази глътка въздух даде нов импулс в редиците ни. 

 

uth5mix1fv0xfo0ebswd

 

 

Мощна игра на Соколов и три поредни точки за тима ни доведоха разликата отново само до 1 точка, а това накара Гърбич също да поиска таймаут от своя страна. Стигна се до равенство и силни минути за нашия отбор, който успя дори да поведе след перфектен сервис на влезлия Стефан Чавдаров и контраатака на Николай Колев (20:19). Блокадата на Полша заработи и се стигна до обрат, на който не успяхме да отговорим. Първият мачпойнт дойде при 20:24. Лукаш Качмарек сбърка на севрис, но това се случи и при нашето последвало изпълнение, което затвори срещата при 21:25 и 0:3 за Полша.

Отборът ни завърши с 4 блока и 4 аса, както и 24 грешки. Съперникът ни направи 18 грешки на начален удар и общо 25 в срещата.

Страница 1 от 1617