Вторник, 07 Май 2024 14:42
Свети Влас ще посрещне веригата Beach Pro Tour с пясък от най-високо качество
Снимки: bfv.bg / Startphoto.bg

Турнирът "Beach Pro Tour" в Свети Влас е важна и голяма крачка за плажния волейбол в България – около това мнение се обединиха участниците в пресконференцията, която се проведе днес в БТА. Страната ни ще приеме за първи път надпревара от категория Futures, като това ще се случи между 6 и 9 юни на плаж "Венид бийч" в яхтеното пристанище "Марина Диневи".

 

 "Много съм радостен и щастлив ще бъдем домакин на такъв престижен турнир. За нас това е много голяма възможност да покажем, че България е едно страхотно място за организиране на състезания по плажен волейбол. Пясъкът в Свети Влас е от най-високо качество. Изпратихме проба до Международната централа за сертифициране и това показа тяхното заключение. На плажния волейбол все още не е обърнато достатъчно внимание и нашата цел е да променим това", заяви Любомир Ганев, президент на Българска федерация по волейбол (БФВ).

 

 България получи домакинство на кръг от световната обиколка Volleyball World Beach Pro Tour в едва третото издание от създаването ѝ. Организацията е поверена на промоутърите в лицето на "Ню Бояна Филмс Студиос" и "Диневи Груп", които също за трета поредна година ще проведат състезание по плажен волейбол в Свети Влас.

 

 "За трета поредна година сме в красивата обстановка на Марина Диневи, една от най-хубавите локации на българското крайбрежие, и много се радваме, че тази година сме домакини на турнир от международно ниво. Както знаете, това е олимпийска година и плажният волейбол ще получи много внимание. Много силни чуждестранни състезатели от целия свят ще пристигнат в Свети Влас, за да участват в турнира, както и някои от най-добрите наши български състезатели, които ще премерят сили с тях. Това ще ни помогне да видим къде стои българският плажен волейбол в сравнение с останалите. България има дългогодишни традиции и отлични състезатели във волейбола. Разбира се, плажният волейбол е различен спорт, но двата спорта си приличат по основните елементи като сервис, посрещане, разпределяне, атака... Така че имаме огромен потенциал. Просто трябва да излезем на плажа и да играем"посочи Ярив Лернер, който е представител на промоутъра "Ню Бояна Филм Студиос".

 

613933

 

 Volleyball World Beach Pro Tour предлага три категории състезания – Elite16, Challenge и Futures. Последната – Futures, която страната ни за първи път ще приеме, е с фокус към младите състезатели. В сериите Фючърс традиционно могат да се видят бъдещите звезди на плажния волейбол. Веригата дава възможност на талантливи волейболисти да се изявят на международната сцена и така да придобият ценен опит.

 

 За предстоящия турнир у нас се очакват състезатели от цял свят. Срокът за заявки бе 2 май, а след него имаше записани 49 двойки при мъжете и 50 при жените. Ще има участници от 32 различни страни от Австралия, Азия, Африка, Европа и Северна Америка. Според регламента - в основната схема ще има 16 отбора, като 12 се класират директно, а за другите 4 места ще се проведе квалификация.

 

 "За мен е чест и отговорност за трета поредна година да съм организатор на състезание по плажен волейбол в Свети Влас от името на „Диневи Груп". Казвам отговорност, защото поемам отговорност да представим плажния волейбол не само на световната сцена, но и пред децата. Да предоставим възможност на децата да гледат най-добрите състезатели в света. Това има изключителна важност", сподели един от главните организатори Ива Парталева.

 

 В третата година от съществуването си VW Beach Pro Tour разширява своята география, добавяйки към емблематични за плажния волейбол места нови и атрактивни дестинации. Програмата през 2024 г. включва впечатляващите 35 събития. Вълнуващите битки край мрежата и на пясъка ще има на няколко континента – Европа, Азия, Северна Америка и Океания.

 

 "Добрата новина е, че най-добрите волейболисти ще дойдат тук и няма да се наложи на българите да пътуват в чужбина, за да си сравнят нивото. България има сериозни традиции във волейбола. Разбира се, плажният волейбол има своите специфики, но основните елементи на спорта – пясък, слънце, климат и т.н. са същите и тук има огромен потенциал за бъдеще", добави Ярив Лернер.

 

613900

 

 Турнирът в Свети Влас е много висок ранг и не просто ще даде възможност на българските атлети да покажат своите умения, но ще помогне за по-добрия им рейтинг и шанс да попаднат в основната схема на другите международни турнири.

 

 "Искам да изкажа огромната си благодарност към Ярив Лернер и Ива Парталеева за организацията за поредна година на турнир от толкова висок ранг, както и към федерацията по волейбол и г-н Ганев за възможността и български състезатели да участват. С Ганев често говорим за развитието на плажния волейбол. Има много работа и неща, които могат да се случват за бъдеще", заяви един от водещите ни представители в този спорт Марио Илиев по време на пресконференцията.

 

613896

 

 Илиев взе участие заедно с други елитни български състезатели - Димитър Механджийски, Ирена Мишонова и Десислава Николова. Те споделиха натоварената програма, която ни очаква в следващите седмици. След броени часове ще вземат участие в турнир от същата верига, но в Мадрид. Той ще продължи до 12 май, а след това ще пътуват за кръг в Италия. За българските двойки предстои и участие в Лигата на нациите, която дава и квота за Летните олимпийски игри в Париж тази година.

 

 "Чакат ни интензивни мачове. Ще имаме три турнира преди този в Свети Влас. Ще се опитаме да се представим на високо ниво и да спечелим достатъчно точки, за да сме поставени. Тези три турнира ще са една сериозна подготовка, за да можем да се представим добре на българска почва", добави Илиев.

 

613894

 

 "Участваме във всичките турнири през последните три години. Нивото се вдига повече и повече. Мога да кажа, че опитът, който придобиваме в тези турнири показва, че нивото в България, и в чужбина, е изравнено", посочи на свой ред Ирена Мишонова. Колежката ѝ Десислава Николова добави: "За нас е чест да участваме в този турнир, както и на турнирите преди това. Благодарим за организирането на турнира, защото това помощ към нас. И ние можем да се сравним с останалите двойки. Трудно е да се организира такъв турнир, но предишните години всичко мина много добре. Плажът и пясъкът в Свети Влас е много хубав."