Вторник, 07 Май 2024 18:32
Eлитните отбори у нас ще имат двойки в плажния волейбол
Снимка: bfv.bg / Startphoto.bg

Всички елитни отбори в България ще бъдат задължени да имат двойки в плажния волейбол от сезон 2024/2025 г. Тази идея представи президентът на Българска федерация по волейбол (БФВ) Любомир Ганев на пресконференция в БТА. Така клубовете, които ще участват в мъжката Efbet Супер Волей и женската Национална DEMAX+ лига, трябва да имат поне по една двойка в националните първенства по плажен волейбол. Това ще помогне за ранкига на страната ни и за по-добро финансирани от страна на държавата.

 

 "От следващата година федерацията ще организира национално първенство, в което ще има републикански шампион. Така можем да получим финансиране за плажния волейбол от Министерството на младежта и спорта за спорта, който е и олимпийски. Не може състезателите да са водещи при организацията на турнири и състезания, да се работи на ентусиазъм, това е работа на федерацията. Досега имахме комисия по плажен волейбол, която не си е свършила работата. Финансирането за спорта от Министерството в момента е 0 и това е наша грешка, която отчитам", каза Ганев.

 

 В България вече има бази за развитието на плажния волейбол - в Национална спортна академия "Васил Левски", в Ню Бояна Филм Студиос, както и няколко по Черноморието.

 

 "Сега искат да правят в Албена игрище с трибуни за 1500 зрители за плажен футбол, волейбол, хандбал. В първите турнири федерацията пое заплащането на съдиите, които са международни. Нашата цел е да популяризираме спорта, да променим манталитета. Трябва да работим с общините, да намерим промоутъри. Хубаво е да имаме ясно политика. В момента няма нито един волейболист, който да си мисли, че може да печели от плажен волейбол добре, а това не е така. Има играчи, които не са основни в отборите си, и които могат да получават повече, ако се посветят 12 месеца на плажния волейбол", добави президентът на БФВ.