Неделя, 03 Юли 2022 23:49
Лоренцо Мичели: Този успех е на момичетата, щаба и федерацията. Чувствах се един от вас, като виждах българските знамена и усещах подкрепата
Снимки: БФВ/startphoto.bg
Селекционерът на националния отбор на България за жени Лоренцо Мичели каза "голямо браво" на главните актриси, извоювали оставането във Волейболната лига на нациите - неговите момичета. Италианският специалист описа, че се е чувствал като българин, когато е виждал морето от български знамена и е усещал бурната подкрепа и в добри, и в трудни моменти.
 
"Изпитвам удовлетворение. Резултатът е много хубав за момичетата и всичко, което направихме заедно през последния месец. Живяхме с емоциите през този период. Да видя как момичетата постигат резултата, за който живеехме и тренирахме, е истинско удоволствие. Щастлив съм от тяхното себераздаване и начина, по който представиха националния отбор. Много съм щастлив, че успях да помогна на Българската федерация по волейбол и на момичетата да постигнем своята цел. Това е първият път, в който успяваме да запазим своето място във волейболната лига на нациите и съм страшно доволен да видя емоциите на всички. За мен резултатът е напълно логичен, но аз не обичам да бъда човекът, който обира позитивите. Момичетата са актрисите, които заслужиха аплодисментите. А аз съм много щастлив за цялата група - за нашия отбор, за нашия щаб, за федерацията. Те го заслужиха", коментира Лоренцо Мичели.
 
 
phm7aff5n01fxsoecji1 1
 
"Феновете бяха страхотни. Още преди първия ни мач в София казах, че бих желал да видя същата подкрепа, каквато видях за мъжкия национален отбор. И емоциите, които изживяхме заедно бяха незабравими. Да видя всички тези български знамена по трибуните, да усещам как феновете бяха част от отбора - беше прекрасно. Чувствах се един от вас в тези моменти. Искам да благодаря на всички тези хора, те ни помогнаха много, те са част от нашия успех, подкрепиха ни много в тежките ни моменти. А по начина, по който започна мачът с Полша, щеше да е много трудно без фантастичните фенове", продължи италианският селекционер на България.
 
Победата над Полша с 3:1 в последния мач от Волейболната лига на нациите в София Мичели коментира така: "Не започнахме добре, през първия гейм  не успяхме да се възползваме от възможностите за атаки през центъра. Но трябваше да изчистим грешките. И трябваше да рискуваме повече. Ако не играеш на предела на възможностите си, няма как да успееш. Трябва да балансираш във всеки момент, да гониш всяка топка. Но нямахме избор. Знаехме, че трябва да спечелим на всяка цена. Показахме нашата нагласа и нашия манталитет."
 
Селекционерът направи и генерална оценка на подмладения български отбор на база на показаното в Лигата на нациите.
 
"Продължаваме да работим по изграждането на идентичност на този отбор. Искам още веднъж да поздравя волейболистките и да им кажа "голямо Браво", защото подариха тези емоции на всички. Важно е, че оставаме във Волейболната лига на нациите, защото тя отново ще ни даде шанс да премерим сили с най-добрите отбори, най-добрите състезателки. Ясно е, че България в момента трудно ще се противопостави на силните отбори. Но България може да побеждава тези, които се борят за оцеляването си, така наречени "чаланджър отбори". С всички отбори със статут на "претенденти"  се поздравихме с успех. Загубихме единствено един мач с тайбрек от Белгия. Направихме генерално нещо различно. Изграждаме нов отбор и го показахме на висока сцена, каквато е Волейболната Лига на нациите", завърши Лоренцо Мичели.