Понеделник, 04 Юли 2022 00:25
Нася Димитрова: Горда съм с момичетата! Благодаря им за атмосферата на игрището!
Снимки: БФВ/startphoto.bg
Мария Йорданова: Тази победа ще я запомня завинаги, такова чувство не бях изпитвала
 
Изигралата страхотен мач срещу Полша Нася Димитрова благодари на всички момичета за страхотната атмосфера в игрището и пълното себераздаване за победата, с която България извоюва мястото си във Волейболната лига на нациите. Но преди всичко Няса започна с феновете.

"Искам да благодаря на публиката и да кажа на всички фенове, че бяха страхотни. Тяхната подкрепа беше много важна за нас. Благодаря също така и на момичетата, защото те бяха просто страхотни. Благодаря им за атмосферата, която се усещаше на игрището", започна Димитрова.
 
"Мачът с Полша беше много важен за нас, за да останем във Волейболната лига на нациите, тъй като се борихме с друг директен противник - Белгия, който по същото време е победил 3:2 Япония. Радвам се, че този път късметът и работата ни покриха усилията ни, за да покажем, че отборът ни, макар и млад, има друго лице, ново лице, благодарение на което спечелихме категорично", продължи тя.
 
Макар да отказваше да приеме персоналните похвали за представянето си в мача с Полша, помолена още веднъж да коментира своята роля на игрището - не само с 15 точки и 4 успешни блокади, но и със запалването на искрата в отбора в ключови моменти, Нася Димитрова заяви: "В крайна сметка някой от по-опитните състезатели трябва да поеме ролята на мотиватор. Лора също се включи перфектно. И момичетата покрай нас започнаха да играят по-освободено, по съвсем различен начин. Просто им благодаря ужасно много на всички. Горда съм с момичетата, защото се вдигнахме и заиграхме заедно и стигнахме до този прекрасен резултат. Всяка една даде възможно най-доброто от себе си. Казахме си, че това е мачът, трябва да излезем заедно и независимо какво се случва, да се борим, да не се отказваме и за минута. 
 
 
riuuysp7metmy5n5hlfc 1
 
20-годишната Мария Йорданова стана топреализатор за успеха над Полша с 22 точки, а след успеха не можеше да овладее емоциите.
 
"Тази победа ще я запомня завинаги, такова чувства не съм изпитвала преди. Беше наистина много трудно, но момичетата се раздадоха максимално. А публиката ни помогна страшно много. Всички много очаквахме и искахме тази победа. Дори още не мога да събера мислите си от емоция, много съм щастлива. Публиката ни помогна много. В началото тръгнахме колебливо, но след това обърнахме мача и показахме какво можем. Не бях играла преди в "Арена Армеец". Емоцията е уникална. Публиката беше нашият седми човек в игрището", заяви Мария Йорданова.
 
На въпрос дали постигането на целта е по-сладко, след като идва с директна българска победа, тъй като и Белгия спечели по същото време срещу вече класиралия се за финалите тим на Япония, Йорданова отговори: "Разбира се, че е по-добре да не чакаш на другите, а сам да си извоюваш успеха и целта, така че победата със сигурност е още по-сладка."
 
"За турнира в София се бяхме подготвили специално за мачовете с Доминиканската република и Полша. Бразилия и Италия бяха много по-класни отбори. Знаехме, че директните ни противници бяха Доминиканската република и Полша и се радвам, че бяхме отлично подготвени за тях и ги победихме. Тези две победи ще ни помогнат много за бъдещето, ще се отразят на самочувствието ни и се надявам да се представяме още по-добре занапред", каза още Мария Йорданова.
 
Важна роля за ключовия успех имаше и разпределителката Лора Китипова, направила и няколко много важни точки с пуснати топки.
 
uykqxaatpfcw11q1mrl5
 
"Като емоция влязохме по-напрегнати в мача, може би малко тръгнахме леко неуверени . Но след това се отпуснахме и заиграхме нашата игра. В предните два дни играхме срещу Бразилия и Италия, а срещу италианките не се представихме  добре. Срещу Бразилия обаче играхме доста стабилно. Като се върнат още някои състезателки, може да играем наравно и с тези отбори, които знаем, че са много силни. Срещу Полша имах възможност да играя по-напред и това ми позволи да пускам топката зад тяхната мрежа, получи се добре няколко пъти", коментира разпределителката на България Лора Китипова. 
 
"Сега ни предстои Световното първенство, този турнир може да ни покаже къде сме в световен мащаб, да си сверим часовниците. По-добре е да играеш със силни съперници, така че е оставането ни в Лигата на нациите е много хубаво", завърши Китипова.