Петък, 28 Януари 2022 22:26
Марица триумфира със седма Купа на България
Снимки: start-photo.bg/НВЛ

Марица Пловдив успя да защити славата си на хегемон в българския женски волейбол в последните години, и е новият-стар носител на Купа България-Жени. Състезателките на Борислав Крачанов грабнаха своя седми трофей в турнира (пети пореден).

В тазгодишното издание на надпреварата, маринчанки се изправиха срещу варненския ДКС във финален мач, изигран в зала Младост, гр. Бургас. Воденият от Крачанов състав не остави шансове на своите съпернички, поздравявайки се с победа от 3-0 гейма (25-17, 25-23, 25-23).

Преди година пловдивчанки разочароваха във финала столичния гранд ЦСКА с 3-0, а тазгодишният трофей е първи за ст.треньора Борислав Крачанов.

 

048201672

 

Първият гейм във финала за Купа България 2022- Жени започна оспорвано (7-7, 8-8) като нито един от двата тима успя да вземе бързо предимство.

Tактични разигравания на маринчанки им помогнаха да дръпнат с 12-8, въпреки че ДКС Варна демонстрира добро подсигуряване и защита. Марица обаче също бяха стабилни на този елемент и успяха да запазят преднината си. И двата отбора допуснаха грешки на сервис, но пловдивчанки запазиха преднината си (20-13). ДКС Варна спасиха два геймбола, но успешна атака на Ива Дудова сложи точка на спора в този сет.

thumbnail 390420220128193449

 

ДКС Варна показа изключителна мотивация във втория гейм, като водеше през по-голямата част (6-10), а зрителите в зала “Младост” в гр. Бургас, сред които и състезатели на мъжките “Монтана” и “Нефтохимик”, които утре започват четвъртфинални битки, се насладиха на оспорвана битка и добри разигравания.

След игра “точка за точка” до последните моменти (19-19, 21-21), по-голямата увереност на Марица, както и ключови грешки на сервис на ДКС Варна, доведоха до 2-0 в полза на символичните домакинки.

Воденият от Стоян Гунчев отбор на ДКС Варна допускаше прекалено много грешки (21 за първите два гейма), които в крайна сметка им костваха възможността да върнат обратно интригата в двубоя.

Въпреки това, варненските състезателки демонстрираха задружна игра и отборен дух и в третия гейм, когато отново поведоха (8-4). Показвайки здрави нерви обаче, Марица успя да притисне противника в стената и по-прецизни в ключовите разигравания, момичетата на Борислав Крачанов се поздравиха с крайната победа, след грешка на Майа Ангелова на сервис.

 

Александра Миланова беше избрана за Най-полезен състезател.

thumbnail 839720220128205013

 

Двубоят беше по-специален за волейболистките на Марица Пловдив Кристина Гунчева и Боряна Ангелова. Кристина е дъщеря на треньора на ДКС Варна Стоян Гунчев, а Боряна е сестра на центъра на варненки - Майа.

 

thumbnail 115520220128205016

Отзиви след края на мача:

Стоян Гунчев, старши треньор на ДКС Варна: “Определено съм доволен. Момичетата играха достойно, все пак се срещнахме с най-силния отбор. Доволен съм - за много кратко време свършихме чудесна работа. За мен беше по-важно да стигна за финал и съм приятно изненадан съм колко добре играхме. Изпуснахме своите шансове във втория гейм.”

Борислав Крачанов, старши треньор на Марица Пловдив: “Връщайки лентата назад, не съм си мислил, че толкова млад ще поема шампиона на България, че ще бъда треньор в Шампионска лига. Само съм си мчетал! Що се отнася до нагласата ни за финала- настройката винаги е различна- това е финал! Да, ние бяхме фаворити, но отборът на ДКС Варна дойде, за да покаже най-доброто. Няма отбор, който да излезне на финала с мисълта да загуби. Искам да поздравя отбора на противника за добрата игра! Във втория и третия гейм опряхме до нашата сработка, до самочувствието и търпението. Разполагаме с опитни момичета, които усещат когато трябва да натиснат. След лесно спечеления гейм, загубихме малко ритъм, но момичетата показаха добър дух!”

Кристина Гунчева, разпределител на Марица Пловдив: “Този финал влиза в колекцията ни с преживявания с баща ми. Що се отнася до емоцията - на корта тази вечер не бяхме баща и дъщеря, бяхме конкуренция. Радвам се, че обърнахме нещата в свои плюс. Въпреки нашата нестабилна игра днес, направихме това, за което сме дошли.”

Александра Миланова, състезателка на Марица Пловдив: “Много съм щастлива за наградата за най-полезен състезател, но тя не е само моя, а на целия отбор. Много се радвам, че успяхме да вземем победата. Мачът беше труден за нас, очаквахме по-лесен двубой, и това ни изигра лоша шега. Но все пак успяхме! Сега имаме един ден почивка и се готвим за Шампионска лига - ще работим здраво и се надявам да покажем истинските си способности на терена.”