Петък, 28 Януари 2022 15:34
Големият Васил Господинов на 86!
Снимка: архив

Васил Господинов, едно от големите имена в българския волейбол, национален състезател и треньор с много успехи и титли, празнува рожден ден днес. Легендата навършва достолепната възраст от 86 години.

Господинов е роден през 1936 година в Стара Загора, където прави първи стъпки във волейбола. Участник е в юношески формации в Града под липите, след това е национален състезател на България. Господинов е един от легендарните участници с държавния ни отбор, който е основен принос за включването на волейбола в олимпийското семейство. През 1957 година България е домакин на силен международен турнир, организиран от МОК, който се играе на Националния стадион "Васил Левски". Съперници на родните представители са СССР, Чехословакия, Румъния, Франция. Страната ни печели турнира, а след него МОК решава да включи волейбола като част от летните олимпийски игри. И в момента на главния вход на стадиона има възпоменателна плоча, която отбелязва този триумф.

Победителите в силния демонстративен турнир в София-1957 г., с който волейболът бе приет в олимпийската програма: от ляво надясно, прави, Б. Гюдеров-капитан, В. Симов, Б. Мошелов, Т. Вутов, Т. Симов, П. Топалов, Д. Шойлев, П. Пондалов, В. Господинов, клекнали, Я. Оташлийски, Н. Руски и Н. Лечев. От снимката отсъстват Д. Захариев и И. Асенов, общо 14, от които за всеки мач са записвани необходимите 12.

След завършването на средното си образование Господинов записва треньорската школа към ВИФ "Георги Димитров", е по-късно става и преподавател в спортния институт. Продължава да се състезава в Академик (София), а после става и треньор на отбора. През 1965-1968 г. последователно извежда женския отбор на Академик от третото до първото място в родния шампионат и така разбива тоталната хегемония на Левски - Спартак, като печели 2 поредни титли през 1968 и 1969 г. "Сините" го канят на работа и там отново 2 пъти е шампион на страната.

С женските отбори печели 9 шампионски титли у нас. Близо десет години ръководи и различни гарнитури на женските национални отбори, като отбелязва редица успехи на международна сцена, сред които четвърто място на Европейско първенство и три пъти участие на Световно първенство.

Преди няколко години Господинов издаде автобиографична книга "Моите стъпки във волейбола", където в две части разказва за своя професионален път и разяснява част от своите методи на тренировка. Творбата е комбинация от автобиографични данни и същевременно е насочващо специализирано помагало, изготвено въз основа на споделени знания, изградени в дългогодишния състезателен и треньорски опит.

Българска федерация по волейбол честити празника на легендарния Васил Господинов!