Неделя, 30 Януари 2022 10:01
Дея - Хебър и Нефтохимик - Пирин на полуфинали за Купа България
Снимки: start-photo.bg/НВЛ

Хебър - Дея Волей и Нефтохимик - Пирин са двете полуфинални двойки, които тази неделя ще влезнат в сблъсъци по пътя си към мечтания финал за Купа България 2022 - Мъже.

Четвъртфиналните срещи от надпреварата се състояха тази събота в бургаската зала “Младост”, а полуфиналите ще се изиграят утре на същото място.

Програма и пълни резултати тук.

 

ЧЕТВЪРТФИНАЛИ

Дунав Русе 0-3 Хебър Пазарджик (25-13, 25-18, 25-18)

Българският шампион Хебър Пазарджик не срещна никакви трудности в своя четвъртфинален сблъсък срещу русенския Дунав. Очаквано, състезателите, водени от Камило Плачи, доминираха на терена през всичките три гейма от мача, показвайки по-голяма класа в различните елементи. “Тигрите” записаха успеха за час и 15 минути.

 

thumbnail 442020220129140427

Пазарджиклии стартираха по-убедително в първия гейм, и стъпка по стъпка, натрупаха комфортна точкова разлика. Българският шампион затрудни максимално своя противник със силни сервиси (4 аса в тази част). Даниел Димитров от Дунав пък се контузи при изпълнение на серви и напусна принудително.

Хебър продължи да контролира играта и във втория гейм, като серия на Брадли Гънтър на сервис помогна допълнително на пазарджиклии да затворят в своя полза.

Ст.треньорът на пазарджиклии, Камило Плачи даде шанс и на други състезатели в третия гейм, като на терена се появиха Николай Къртев и Пламен Шекерджиев.

Най-резултатен за Хебър стана Брадли Гънтър (15т., 6 аса), 10 за успеха добави Виктор Йосифов. За Дунав, Стефан Иванов се представи най-добре с 11 точки.

Хебър завърши и с 12 блокади.

Камило Плачи, ст.треньор на Хебър Пазарджик: “Доволен съм от резултата, защото първият мач винаги е труден. Играхме добре на блок, но играхме слабо в контраатака. Това е нещо, което трябва да подобрим в следващия мач. Хареса ми това, че стартирахме добре в турнира. Ще спечели Купата този отбор, който играе най-добре тези дни, а не отбора, който на хартия е най-добрия.”

06592264

Теодор Салпаров, либеро на Хебър Пазарджик: “Днес излезнахме мобилизирани веднага след първия съдийски сигнал. Миналия петък имахме мач, така че това малко ни помогна за игровия ритъм. Отборът на Дунав Русе е симпатичен - имат четирима състезатели, които изпълняват флот сервис, имат добри диагонали, т.е., ако ги подцениш, може да имаш проблем. Радвам се, че подходихме сериозно и си свършихме работата. Днес ще разберем кои ще са най-силните ни противници тук, като видим другите мачове. ЦСКА и Левски са осакатени от титулярни състезатели, така че няма да е обективно. Жалко, защото така се губи от блясъка на турнира, но живеем в такива времена - както за едните, така и за другите. Относно добрата ни игра на блок - зависи много от сервиса. Който отбор има силни сервиращи, има добър блок. Смятм, че тук, на финалите, има отбори, които стоят много добре на този елемент - Нефтохимик, Дея. Предстоят интересни мачове, ще ги наблюдавам и се надявам да станат добри битки.”

Дея 3-0 ЦСКА (25-14, 25-15, 25-16)

Дея Волей Бургас не остави шанс на столичния гранд ЦСКА, който трябваше да играе своя четвъртфинален сблъсък без двама от основните си състезатели - Реда Хейкал и Георги Татаров, които отсъстваха поради здравословни причини.

Бургазли стартираха много добре на блокада, а ЦСКА пък имаше проблеми в посрещане. Воденият от Венцислав Симеонов отбор показа сериозност и добър подход още в началото на първия гейм, повеждайки с 5-1, 9-5. Въпреки че армейците стабилизираха играта си в посрещане, добрата организация в играта на Дея им помогна да отворят мача в своя полза.

 

thumbnail 463720220129152957

Доминацията на бургазлии продължи и във втория гейм, демонстрирайки добре насочен начален удар, а ЦСКА, от своя страна, изпитваше затруднения без двете си остриета в атака - Реда Хейкал и Георги Татаров. Състезателите на Александър Попов имаха само моментни проблясъци до края на мача и не успяха да се противопоставят на тима от Бургас.

Статистически, Дея бяха по-добри в атака (40 на 23), записаха шест аса (а ЦСКА само един), и надвиха в споровете на мрежата - девет блока на четири.

Александрър Попов, ст. треньор на ЦСКА: “Няма оценка за нашата игра. Случват се в днешно време такива ситуации, в които да липсват играчи. Само софийските отбори в момента страдаме като че ли, стискаме палци да се размине на другите отбори. Колкото до днешния мач, да не омаловажаваме играта на противника. Отборът на Дея беше оргнизиран и игра добре. Да не говорим за нашата игра, това би било обидно. а Организацията на турнира е хубава. Надявам се полуфиналите и финалната среща да бъда отражение на турнира.

Що се отнася до липсващите състезатели и началото на втория полусезон - освен болести, има и контузии, които няма как да се оправят за една седмица. До началото на първенството има няколко дни, ще се опитаме да подготовим отбора колкото можем.”

 

thumbnail 104620220129153000

Венцислав Симеонов, ст. треньор на Дея Волей: “За жалост, в ЦСКА липсваха двама основни нападатели. Беше много по-лесно за нас. Казвам “ за жалост” , защото това би трябвало да е празник, да премерим сили по възможност, да видим кой къде се намира в средата на сезона, за да знаем нивото си, къде и как трябва да работи. Не стана добър мач. Момчетата ми играха близо до перфектното, не изпуснаха играта и концентрацията за момент. Това ме притесняваше най-много, дали ще успеем да запазим концентрацията си.

Старахме се с контролни срещи да държим игрови ритъм. Мисля,че трябваше да сме в една добра форма за този форум, за да започнем втория полусезон с правилния начин на игра. Направихме една добра подготовка, нямахме проблеми с много болни, така че съм доволен от това, което показаха момчетата.

Виждам малките стъпки, които правим. Срещу добрите отбори, оибкновено играем по един начин, срещу втората осмица имаме дадени проблеми в някои геймове. Ето защо, повтарям, беше важно да не изпускаме от самото начало ритъма на игра днес.

Труден мач ще е утре. Излизаме срещу хегемона в България - Хебър се представят на ниво в Европа. Имената, които имат, дори и на резервната скамейка - това говори много за тях. Надявам се да излезнем без пораженчески дух и да направим това, което можем по най-добрия начин. Надявам се да стане мач, надявам се и те да ни вземат насериозно. Да премерим сили с най-добрите, да видим колко сме далеч. Полуфинал за купата е…”

Нефтохимик 3-0 Монтана (25-16, 25-19, 25-21)

Нефтохимик преклони без проблеми отбора на Монтана, които пък играха своя четвъртфинален мач без основния си играч Радослав Попов.

Тимът, воден от Даниел Пеев, стартира с много грешки в атака от самото начало на мача, докато блокадата на Нефтохимик работеше без проблеми.

Подобна беше и ситуацията във втория гейм, въпреки че символичните гости успяха да вдигнат своя процент на успеваемост в атака (57% срещу 30% в първия гейм). Въпреки показаната малко по-добра игра във втория сет, грешките им на този елемент продължиха (6), а ключово за Нефтохимик се оказа по-доброто посрещане (10 грешки към 18 за Монтана за двата гейма). Състезателите на новия национален селекционер Николай Желязков бяха по-добри и в контраатака - 50% успеваемост.

 

thumbnail 121820220129180351

Малко по-добро беше представянето на Монтана в третия гейм, но силите им не достигнаха за обрат.

Николай Желязков, ст.треньор на Нефтохимик 2010: “Мисля, че напълно заслужено спечелихме. Искам да поздравя момчетата за начина, по който излязоха и увереността, която показаха. Мисля, че демонстрирахме добра игра във всички елементи и направихме едно добро начало в турнира. Ако искаме да стигнем до финала, това беше първата крачка, предтои ни почивка, сега да се концентрираме за полуфинала. Ние също имаме здравословни проблеми, но не се оплакваме. Слава Богу, всички са на лице, което е много важно. В такъв период живеем в момента. Опитваме се да бъдем максимално професионалисти. Всеки един от нас по-капсулован в живота си извън залата, за да можем да се предпазим - от Ковид, от студеното време в Бургас. Всяко едно от момчетата разбира важността на турнира, да се запазим е и тяхна отговорност.

Aко Монтана бяха с Радослав Попов? Той играе много силно, със сигурност е липсвал на Монтана. Но не трябва да омаломажаваме това, което показаха моите момчета, много съм щасттлив. Сигурен, съм че резултатът щеше да бъде същия, ако Попов беше в редиците на Монтана.

Що се отнася до последния четвъртфинал - ако съставите бяха пълни, може би преимущество щеше да има Левски, но не мога да гадая. Ще наблюдаваме срещата, но аз нямам предпочитания - важно е какво правим ние от нашата страна на мрежата, ще се подготвим добре, ще излезнем пределно концентрирани, за да дадем най-доброто от себе си.”

 

thumbnail_048920220129192410.jpg

Даниел Пеев, ст. треньор на Монтана Волей: “Мисля, че не успяхме да поставим Нефтохимик под напрежение, за да видим реално тяхната реакция с оглед на това, че се наложи да скрояваме състав непосредствено преди самия мач. С отсъсвието на капитана ни, знаех, че ще имаме проблеми с посрещането на техния флот сервис. Ние искаме да поддържаме добро ниво на посрещане, за да имаме спокойствие да изпълнявме сервис, но си пролича, че не бяхме точни в посрещане. В първите два гейма имахме много непредизвикани грешки от сервис, грешки в атака - това са подаръци, които тежат много.

Нападателите не можаха да намерят верния ритъм - коя топка да се забие силно, коя да се запази… Ясно е, че не сме в добро състояние, но трябва да подобряваме играта си в хода на първенството. Виктор Рамон игра в контролите добре, в мача с Раковски, но има някакви здравословни проблеми. Това са първи официални мачове за него в България, със сигурност има притеснение, но огромно желание за игра. Трябва да проявим търпение - не направи мач, но кой направи… Нефтохимик ни надигра, другата седмица отново сме тук, надявам се всички да сме здрави.”

Мартин Иванов, либеро на Нефтохимик: “Смятам, че изпълнихме тактически всичко, което беше казано, и то по доста добър начин. Успяхме да извлечем нашите позитиви от ситуацията. В интерес на истината, когато разбрахме кои отбори долу-горе ще се изправят срещу нас, знаехме, че ни пресдстоят трудни мачове. За жалост, виждаме как ситуацията с вируса се отразява; смятахме, че можеше да има повече интрига и да се получи по-добър волейболен празник. Аз винаги съм максималист що се отнася до посрещането - но да, за днешния мач се справихме достатъчно добре. Физичеки смятам, че сме свършили добра работа по време на подготвката. Що се отнася до противника ни на полуфинала? Ако разгледаме отбора на Левски, със сигурност знам, че са се подготвили много добре физически. За Разлог знам, че знаят кога да натиснат във важните момент, така че техният мач ще е битка на опит с младост и ентусиазъм.”

Пирин 3-1 Левски (25-13, 19-25, 25-21, 25-23)

Изключително оспорван се оказа последният четвъртфинален двубой за деня - този между Пирин Разлог и Левски София.

В отсъствието на ключови състезатели и без треньорите си, двата тима кръстосаха шпаги, но по-големият опит в редиците на Пирин беше решаващ в ключови моменти.

Дебют за левскарите направи 16-годишният син на легендарния Андрей Жеков - Виктор.

След като отвориха лесно мача в своя полза, Пиринчани загубиха концентрация в своя момент, като тяхното посрещане пострада. Венислав Антов със силен сервис се оказа ключов играч за Левски в тези моменти, и така, състезателите, водени в този двубой от Христо Цветанов, изравниха резултата. а от това се възползваха младоците от Левски, които с добра игра, успяха да изравнят резултата.

thumbnail_155920220129202437.jpg

Следващите два гейма бяха белязани от игра на котка и мишка, но в крайна сметка по-опитният състав запази спокойствие и завършвайки ключови точки.

Aлександър Симеонов, капитан на Пирин Разлог: “Изключително трудна победа. Изигра ни лоша шега спечелването на първия гейм и се поотпуснахме. Младите момчета на Левски се разиграха - те имат страхотна школа, много са талантивли, имат много добър сервис. Може би спечелихме с това, че имахме двама-трима по-опитни състезатели на корта днес.

Ние сме професионалисти, гледаме да си вършим работата. Излезнахме да победим. Нямаме конкретни цели да печелим купата, искаме да стигнем възможно най-напред, докъдето ни стигнат силите.

Честито на нашия треньор - Благовест Катранджиев. Пирин не е играл на полуфинал от много години.

Може би, ако бяхме в целия си състав, със Спас Байрев и Васил Атанасов, щяхме да имаме по-големи шансове срещу Нефтохимик утре. Сега те са по-добрият отбор и са фаворит. Ще дадем максимума, ще се забавляваме; ако може да вземем нещо от мача, ще е добре. Дано да е интересен мач за зрителите”

Христо Цветанов, треньор, Левски: “Със сигурност няма как да бъда недоволен от показаното на игрището. Тези момчета тренират наистина добре. За съжаление, обаче имаме проблеми с посрещане, проблеми в атака. Това беше причината да не спечелим.

За Виктор Жеков - надявам се да преследва свой стил на игра, на крехките си 16 години има достатъчно време да се развие. Игра много добре при първия си официален дебют с мъжете.

Имахме няколко леки ситуаци, в които не можахме да се организираме в контраатака. В четвъртия гейм имахме възможности, два брейка, които не успяхме да реализираме.

Да похвалим отбора на Пирин - и те изпитват кадрови проблеми. С оглед какво се случва в отборите , нямам прогнози. Който е най-здрав, той ще победи.