Събота, 15 Януари 2022 20:52
България отстъпи след тайбрек на Сърбия, но чиста победа над Гърция ни праща на Европейското до 18 г.
Снимки: Костадин Андонов/БФВ

Виктор Карагьозов: Стана зрелищен мач, поздравления за сърбите, които играха разкрепостено и силно. За нас няма нищо фатално, понякога и от загуби може да се печели

България поведе 2:0, но отстъпи с 2:3 (25:19, 27:25, 24:26, 20:25, 10:15) от Сърбия и допусна първа загуба на Балканското първенство – европейска квалификация по волейбол за юноши до 18 г. Въпреки това тимът на Виктор Карагьозов продължава да държи съдбата си в своите ръце – при чиста победа над Гърция в последния двубой от турнира в неделя българските момчета стават шампиони и се класират директна на Европейското първенство в Грузия през юли.

 

thumbnail AS4A5194

Най-резултатен за България при драматичното поражение от Сърбия бе Кристиан Титрийски с 25 точки. Александър Къндев реализира 18, а Константин Козелов – 12. Капитанът Виктор Томов завърши с 8, Стилиан Делибосов – със 7, а Симеон Николов – с 6 точки. Топреализатор в срещата стана сърбинът Лука Станкович с 29 точки, а Никола Бърборич завърши с 16.

„Стана зрелищен мач. След като поведохме с 2:0, не успяхме да приключим мача в наша полза. Но и Сърбия направи най-добрия си мач на турнира, игра уникално. Като че ли те повече желаеха победата. Те играха разкрепостено в последния си мач от турнира, явно и заради осъзнаването, че реално няма да имат шанс да са крайни победители. При нас може би беше точно обратното, защото при чиста победа над Сърбия реално си решавахме крайния успех и класирането на Европейското първенство. И може би тази обремененост повлия, въпреки че никой от щаба не е говорил за задължителни неща. Но самите момчета усещаха, че това е възловият мач, въпреки че не е фаталният. Искаха много да се докажат пред собствена публика. Но Сърбия ни победи – поздравления за тях, заслужаваха го повече. В такива мачове се изграждат характери, създават се волейболисти. Но понякога от загуби може и да се спечели – ако се направят изводи, за да се постигнат по-сериозни резултати в дългосрочен план“, заяви старши треньорът на България Виктор Карагьозов.

 

thumbnail AS4A4095

В другия мач от четвъртия ден Турция пречупи Гърция след 23:23 в първия гейм и спечели с 3:0 (25:23, 25:13, 25:18).

Във временното класиране води Сърбия с три победи, но отборът вече изигра всички свои срещи. България е на второ място с два успеха по 3:0 и загубата след тайбрек. На трето място е Турция с две победи и загубата от България. Гърция има един успех след тайбрек над последния Румъния, който е без успех.

В неделя (16 януари) от 17 часа Турция играе срещу Румъния. От 20 часа в спортна зала „Левски София“ е решителната среща за България срещу Гърция. Дори и Турция да спечели три точки, чиста българска победа гарантира титлата и класиране на еврофиналите.

 

thumbnail AS4A4893

„Гърците въобще не са отбор за подценяване, въпреки че ги победихме два пъти в контроли преди първенството. Но на турнира те играят много разумно, повдигат своето ниво и показват достойнства“, коментира Виктор Карагьозов съперника ни в последната среща.

5 лева струва дневният билет за европейска квалификация, която продължава до 16 януари. Билетите се продават на място в спортна зала „Левски София“. Зрители се допускат след предоставяне на зелен сертификат.

Всички мачове на България се излъчват пряко по телевизия b1b-box. Двубоите без българско участие се излъчват на канала на b1b-box в YouTube - b1b tv.