Събота, 15 Януари 2022 19:38
Националките U17 надиграха Турция за втори успех на Балканиадата
Снимка: cev.lu

Националният отбор на България за жени под 17 години надигра Турция с 3:1 (21:25, 25:20, 26:24, 25:20) в четвъртия си мач от Балканидата в Балъкесир (Турция), която е квалификация за европейското първенство.

Така младите ни волейболистки записаха втори успех на турнира, но след двете загуби от Гърция и Сърбия загубиха шансове за първото място и директна квота за Евроволей 2022.

Тимът, воден от Диян Боюклиев, все пак се поздрави с престижна победа над домакините, които стартираха надпреварата като един от основните претенденти за спечелване на Балканиадата. С това малките „лъвици“ записаха втори пореден успех над Турция, след като повалиха съперника на Европейското първенство в спора за бронзовите медали с 3:2 гейма.

 

162133 13

Поражението е първо за Турция, като ги поставя в трудна позиция. В последния ден от Балканиадата съставът на домакините среща Сърбия в сблъсък за първото място.

Нашите момичета излизат срещу Албания от 12:00 часа в мач за престиж.

Само първенецът взима билет за Европейското първенство. Останалите участници продължават борбата на допълнителни квалификации.

След размяната на първите две части ключов за успеха се оказа третия гейм, в който нашите наложиха волята си с много сърцатост и характер. Момичетата ни изоставаха с 22:24, но направиха пълен обрат. С основен принос бе силния начален удар, който затрудни посрещането на съперничките. На крайната линия застана Маргарита Гунчева, а след нейния сервис родните представителки записаха победна точкова серия. Финалният акорд за 26:24 отново бе дело на Гунчева, която затвори гейма с ас.

В четвъртата част националките ни имаха водеща роля, не дадоха възможност на туркините за обрат и приключиха мача с крайното 3:1.

 

Статистика от мача можете да видите тук.