Петък, 12 Февруари 2016 09:22
Александър Александров поздравява участничките в Скаут Лигата
Александър Александров поздравява участничките в Скаут Лигата Снимка:Бончук Андонов

Готов съм да финансираме Скаут Лигата и за в бъдеще, заявява главният мениджър на корпорация „Развитие“

 

Корпорация "Развитие" стана основен спонсор на новия проект на Българска федерация по волейбол, който е за развитие на подрастващите във волейбола - Скаут Лигата. Ето какво заяви главният мениджър на корпорация "Развитие" Александър Александров пред офицалния сайт на БФВолейбол volleyball.bg за съвместното сътрудничество и подкрепата на Скаут Лигата.

 

 Г-н Александров защо се ангажирахте с проект за детско-юношески спорт като Скаут лигата по волейбол на България?

По принцип ние дълги години правим подобни проекти. Досега главно във футбола. Тази година решихме да разширим спектъра на работа с децата. Първият такъв проект бе да финансираме девически клуб по волейбол от полицейската организация за спорт. Също така финансирахме и младежкият баскетболен клуб Левски 2014. Сега дойде и това предложение за Скаут Лигата по волейбол, което много ни харесва. Защото става въпрос за много мащабен проект, който обхваща цяла България. Това дава големи възможности да стигнем като спонсори до всяко дете, всеки родител, всеки човек от региона, свързан с този спорт. Това е много важно. В края на краищата целта на Корпорация „Развитие“ е да бъдем все по разпознаваеми за широката публика като ангажиран партньор на детско-юношеския спорт.

Повечето големи фирми обаче смятат, че детско-юношеския спорт не е тяхна цел?

При нас е точно обратното. От края на деветдесетте години се занимавам само с деца и юноши. Младежите са основна част от обществената отговорност на Корпорация „Развитие“.

 

BONC5157

Александър Александров и ръководството на БФВ на откриването на петия турнир от Скаут Лигата

 

Обявено бе, че корпорация „Развитие“ става генерален спонсор на Скаут Лигата. Това само за този сезон ли е, или ще продължава и за в бъдеще?

Договорът с БФВ е само за този сезон. Но той е така направен, че за следващия сезон волейболната федерация първо към нас ще се обърне, дали ние ще можем да поемем увеличението на формата на Скаут Лигата и работата с момчета. Но аз казах, че ние сме готови да продължим сътрудничеството. Тоест, аз  съм се настроил и подготвил, след изтичането на този договор да се направи един нов, с който да се започне работа и с момчета.

Вие лично ще лобирате ли сред свои колеги за по-широка работа с детско-юношеския спорт у нас и в частност с волейбола?

Да. Вече съм представил каузата и съм сигурен, че някои мои колеги ще се присъединят към този прекрасен формат като Скаут Лигата по волейбол. Всички мои сериозни колеги и партньори се занимават със спонсорство от различно естество и се информираме. Не е много лесно да се намери добър и сериозен проект за финансиране, а Скаут лигата е именно такъв.

 

KBA 9335

Александър Александров изгледа финалите на петия турнир от Скаут Лига в компанията на националния селекцонер Пламен Константинов и Любо Ганев

А вие лично волейболен фен ли сте?

Няма българин, който да не е волейболен фен. Особено след това, което се случи на Европейското първенство у нас, това бе толкова вълнуващо за всички. След тези невероятни победи аз казвах, че още малко и хората ще излязат по улиците, както по време на еуфорията във футбола през 1994 година. Още малко и това щеше да се случи, макар и да не стана за съжаление. Но всички българи бяха възхитени от Пламен Константинов, от момчетата, от борбата и успехите. Страхотно преживяване и аз бях много силно впечатлен. Вярвам в работата на Пламен Константинов за в бъдеще, защото, както знаем този отбор трябва да се обнови за да може да се представи успешно на следващите големи форуми и особено на Световното първенство през 2018, на което ще бъдем домакини. Също така знам, че има и Европейско първенство за момичета до 16 години през 2017 година, а тогава ще се види именно какво са научили тези млади волейболистки от този формат, който се провежда в момента. Ще се види нагледно и какво е спомогнала Скаут лигата за тяхното развитие. Също така ще се види и точният резултат от този проект и нашата грижа.

Като завършек оптимист ли сте за бъдещето на детския спорт в България?

Да, оптимист съм за детски спорт. И тук не става дума за чисто спортни резултати, а за това децата да спортуват, да се движа, да играят. Това е жизнено важно и в развитите общества в Европа и по света спортът е част от живота на всеки човек, който има амбиции за себе си. За да живееш пълноценно трябва не само образование, но и спорт. В България все още не е станало така, но силно се надявам, че ще се случи. Трябва да започнем от децата, спортът да им остане за цял живот и от тук нататък да се създават пълноценни личности, които практикуват и обичат спорта.