Понеделник, 25 Януари 2016 20:45
"Марица" нанесе първа загуба на "Левски"

 Марица (Пловдив) победи като гост Левски (София) с 3:1 (25:23, 17:25, 25:17, 25:14)  мач от единадесетия кръг на НВЛ-жени „Демакс+“, който се игра в столичната зала Христо Ботев.

 

С този успех маричанки постигнаха реванш за загубата от Сините с 1:3 през първия полусезон в своята зала. Така те записаха осма победа в шампионата, като с една загуба и 24 точки заемат второ място във временното класиране. Пловдивчанки обаче са с мач по-ммлко поради отложена среща с Бургас 07, като победа над съперника ще донесе първото място в таблицата. Левски пък записа първа загуба до сега, като с девет победи и 26 точки все още оглавява временното класиране.

 

За съжаление на множеството фенове, които искаха да подкрепят двата тима двубоят се проведе при закрити врата. Причина за това е решение на столична община да не се допуска публика в спортното съоръжение.

 

Въпреки чистата победа, в отделните геймове двубоят премина през много обрати и амплитуди в играта. Получи оспорван мач, в който всички части на мача започваха с по 5:0 в резултата, а интригата бе до край.

 

 Четири мини-обрата белязаха първата част, която Сините изтърваха след свои грешки. Домакините стартираха уверено, като със силен начален удар затрудниха посрещането на съперничките и поведоха с 5:0. Последва стабилизация в редиците на Марица, като на свой ред гостенките обърнаха резултата и поведоха с 16:11. В този момент Сините отново изригнаха, като стопиха големия си пасив и след невероятен обрат поведоха с 22:20. Във важния момент обаче, левскарките не издържаха, като допуснаха важни грешки, които дадоха предимство на съперника 24:23, а последната точка те подариха на Марица с грешка от сервис.

Втора порция обрати настъпи във втората част, в която Марица започна с ударното 5:0 и 11:8. Волейболистките на Левски обаче показаха характер и отново стопиха пасива си, като поведоха с 13:11. От тук насетне те поддържаха разлика, като устояха на атаките на съперничките и спечелиха втората част, а с това изравниха 1:1 гейма.

Третият гейм бе разковничето в мача, в който маричанки се оказаха по-стабилни и уверени и това им донесе успех в организирането на играта. След отличен сервис те започнаха с поредното 5:0 в своя полза. Въпреки усилията на сините които стопиха пасива до 5:6, този път повече обрати  нямаше. Маричанки диктуваха изцяло играта и спечелиха частта, като взеха предимство и поведоха поведоха с 2:1 гейма.

 

Това явно сломи домакините и в четвъртата част те нямаха същите съпротивителни сили. Марица повече с ново 5:0 и 8:2, а втората почивка дойде при разгромната разлика 16:6 в тяхна полза. До края на мача гостенките поддържаха темпото и затвориха частта с голяма разлика, а с това постигнаха победа само с един загубен гейм.