Четвъртък, 26 Февруари 2015 17:14
Д. Иванов: Най-възрастният ни състезател е на 17, ако някой от Суперлигата ни подцени ще си понесе последствията

„Виктория Волей“ (Пловдив) е единственият отбор от Висшата лига, който намери място във финалната 8-а на Купа България. Пловдивчани спечелиха гостуването си на „Раковски 1964“ (Севлиево) с 3:1 в първия кръг, а във вторник надиграха „Черно море БАСК“ (Варна) с 3:0 и се класираха за последния етап на турнира. Момчетата на старши-треньора Драган Иванов се представят отлично и в първенството, където се нуждаят само от точка в следващите два мача, за да си гарантират второто място след редовния сезон. Интересното е, че средната възраст на състезателите на „Виктория Волей“ е 17 години, а това ги прави най-младия отбор във второто ниво при мъжете. Четири от тях - Димитър Узунов, Ивайло Иванов, Стефан Иванов и Георги Димитров са част от националния отбор за кадети, който в началото на януари се класира за Европейското първенство до 19 години в Турция, а след това спечели и силния международен турнир в Москва „Локоволей 2014“. Шампионатът на Стария континент ще се проведе от 4-и до 12-и април. Въпреки крехката си възраст пловдивчани имат само три загуби във всички турнири през този сезон, а в предпоследния кръг ще премерят сили с градския съперник „Локомотив 1926“ в залата на „железничарите“ „Лаута“. Дербито започва в петък от 18:00 часа.

Ето какво сподели, в специално интервю за сайта на БФВ, старши-треньорът на „Виктория Волей“ и националният отбор на България за кадети Драган Иванов.

Г-н Иванов, победихте „Черно море БАСК“ с 3:0 (25:10, 25:17, 25:19) в среща от втория кръг на Купа България и се класирахте за финалната осмица. Коментарът Ви за двубоя?

-Изиграхме един много стегнат мач, за което искам да поздравя моите състезатели и повторихме резултата, който постигнахме и миналата година. Естествено трябва да отчетем това, че имахме разбира се и шанс при жребия за втория кръг на Купа България и продължаваме да се подготвяме за финалния етап на турнира. 

Толкова лесно ли дойде победата, колкото изглежда по резултата?

-Победата дойде по-лесно отколкото очаквах даже и аз, но това бе благодарение на силната игра на нашите състезатели.

„Виктория Волей“ е единственият отбор от Висшата лига, който намери място във последния етап на надпреварата. Постигнахте ли максимума с това класиране или амбициите са Ви за още победи до края на турнира?

-Играхме силно срещу „Черно море“ и ако някой от отборите в Суперлигата допусне грешката да ни подцени, най-вероятно ще си понесе последствията от това нещо. Не мога да не съм доволен от резултата, тъй като при нас най-възрастният ни състезател на терена е на 17 години! Самото класиране за финалната фаза е сериозен резултат. Естествено, че ние ще търсим победата във всеки един мач и във финалния етап. 

До колко според Вас това зависи от предстоящия жребий?

–Не е възможно вече да избегнем силни съперници, но аз ще се радвам много, ако ни се паднат именно някои от първите четири в Суперлигата. За нас е по-голямо предизвикателство да играем срещу водещите отбори. В Суперлигата нивото и възможностите на тимовете са много изравнени и предпочитам да се срещнем с водещите отбори в първенството. 

Наблюдавате ли израстване в представянето на младите състезатели във вашия отбор?

-Категорично отборът израства, но това е съвсем логично с оглед на възрастта, която споменах преди малко. Най-нормално е с трупането на толкова  много мачове отборът да расте. Ние повече от месец играем в цикъл: сряда-събота / неделя. Имаме много по-малко време за тренировки отколкото играем мачове и именно тази игрова подготовката ни дава това спокойствие и увереност на игрището.

Във Висшата лига се нуждаете от една точка в последните два мача, за да си подсигурите 2-о място. Задоволява ли то „Виктория Волей“ или целта е спечелване на промоция в Суперлигата още през този сезон?

-Не ни интересуват точките. Ние си гоним победи във всичките мачове. Всеки един от тях си носи своето предизвикателство. Градското дерби е достатъчно интересно и мотивиращо за нас като среща.

Основният ви конкурент за място сред най-добрите през настоящата кампания е „Инвестбанк Тетевен Волей“, който е недостижим на върха, а вашият отбор не можа да спечели гейм в двата си мача срещу „зелените“ през този сезон. Какви изводи си направихте и къде според Вас е разликата между двата отбора?

-Състезателите на Тетевен са най-опитният отбор в нашата лига и мисля, че закономерно са водачи в първенството. Нашата цел никога не е била преследване на промоция в Суперлигата на всяка цена. За тези млади състезатели тази група е достатъчно положителна, като място, в което да трупат игрови опит и да израстват. Така че промоцията в Суперлигата ще бъде преследвана като цел, но не на всяка цена.

Предстои ви пловдивско дерби срещу „Локомотив 1926“ в следващия кръг. Носи ли този сблъсък по-различен заряд в сравнение с другите мачове от Висшата лига, какъвто е характерен за подобни градски дербита?

-По-скоро да, защото състезателите се познават. Играли са през годините много пъти един срещу друг и естествено има такава интрига между тях самите. Между феновете също, но като казвам интрига, това е единствено в положителен аспект. Надявам се да стане един хубав празник на волейбола в Пловдив утре. Смятам, че отборът, който успее по-бързо да овладее емоциите си и да бъде по-спокоен и балансиран по време на мача, ще го спечели.

Можете ли да кажете малко повече за състоянието и формата на Димитър Узунов, Ивайло Иванов, Стефан Иванов и Георги Димитров, на които освен във „Виктория Волей“ сте старши-треньор и в националния отбор за кадети?

-Към тях ще се присъедини и Станислав Драмов, който бе либеро на националния отбор за младежи по време на последния квалификационен цикъл. Така че сега ще бъдат петима, а аз съм изключително доволен от тяхното състояние. Не случайно съм им изпратил повиквателни и на тях. Разчитам много на тяхната сработка. Те в момента се чувстват в един много силен синхрон, а това нещо е важно за отбора.

Кога ще съберете отново момчетата за последния етап от подготовката преди заминаването за Европейското първенство в Турция?

-Лагерът ще започне на 2-и март, когато ще се съберем. Ще има едно прекъсване в края на следващата седмица, за да се изиграят последните мачове от кръговете в първенствата и плейофите. 

Имате ли малко повече информация за състоянието на капитана Радослав Парапунов, който не игра в последните мачове на ЦСКА заради контузия?

-Разбрах, че има някакво възпаление в рамото. Искрено се надявам, че ще бъде на линия на втори или, ако трябва да се продължи някакво лечение ще бъде направено всичко възможно, за да бъде възстановен по-възможно най-бързия и правилен начин.