Понеделник, 08 Юли 2024 15:56
Николай Иванов за мъжкия тим: Основата е положена
Снимка: bvf.bg / Startphoto.bg

Николай Иванов бе един от участниците в днешната пресконференция, свързана с мъжкия национален отбор на България. Координаторът за националните отбори към Българска федерация по Волейбол сподели своя коментар за представянето на тима в тазгодишното издание на Лига на нациите (VNL), което е единственото официално спортно събитие в календара на мъжете за 2024 г. Ето какво каза дългогодишният национал и бивш капитан на България:

 

 Това, което се случи в този месец и половина, ни даде много информация. Даде ни много поводи за размисли: къде се намираме и към какво се стремим. В края видяхме, че се намираме в правилната посока, но може би трябва да бъдем по-търпеливи, за да стигнем до там, докъдето искаме. Относно някои технически неща, които се видяха от тази Лига на нациите, бих споделил с вас нещо, което може да ви бъде интересно. Направих една съпоставка на цифрите, които са показани от миналата и от тази година и най-интересното е, че при изпълнението на начален удар се представяме значително по-добре като цифри - брой изпълнени начални удари, постигнати точки и т.н., в сравнение с миналата година. И това е един акцент от работата на Джанлоренцо Бленджини, на който той много държи - да се поема риск при изпълнението на началния удар, за да може след това да се развие, както иска той.

 

 Друго, което ми направи впечатление на мен е, че ние имахме възможност да видим нашите състезатели до какво ниво на адаптивност са стигнали. За какво го казвам? Идва нов треньор с нови изисквания, с нова визия и нова концепция за играта, а ние имаме един набор от играчи. Това не е клубен отбор, където можеш да си вземеш играчи, а това са нашите играчи, които са израснали през годините. И този месец и нещо, също така, беше показателен, както за нас, така и за Бленджини - доколко тези състезатели са адаптивни и бързо се пренастройват към дадена система на игра, към дадени изисквания, които пък от своя страна ще им помогнат те да се развият като състезатели. Ако не са достатъчно адаптивни, ако не са с достатъчен технически багаж, много често и не ми се случват нещата в клубовете, но определено имаше доста положителни неща от тази лига.

 

 Може би някой друг гейм, някоя друга победа щяха да дойдат добре за самочувствието, но според мен основата е положена и с общи усилия да продължим да следваме пътя, който сме начертали.