Понеделник, 25 Март 2024 19:49
Италия отново ще домакинства на ЕвроВолей за мъже с България
Снимка: cev.eu

Финалната четворка на Европейското първенство за мъже за втори пореден път ще се проведе в Италия. Днес Европейската конфедерация по волейбол (CEV) обяви, че страната ще бъде съдомакин на шампионата през 2026 г. заедно с България, Румъния и Финландия. Българската и италианската федерация получиха честта да организират съвместно и шампиона миналата година, като и тогава форматът бе с четири домакина, а останалите две държави бяха Северна Македония и Израел.

 

 Официалният сайт на CEV посочва, че домакинството на Италия е поверено отново след "гръмкия и безпрецедентен успех на изданието през 2023 г., чието икономическо и социално въздействие беше оценено на около 234 милиона евро".

 

 "Решението да поверим на Италианската волейболна федерация провеждането на това престижно и мащабно събитие е доказателство за нашето продължаващо успешно сътрудничество и в същото време за техния непоколебим ангажимент за напредъка на нашия спорт, което направи Италианската волейболна федерация водещ фактор в популяризирането и разпространението на любовта към волейбола по целия свят. С избора на Италия за съорганизатор на ЕвроВолей 2026, ние искаме да се възползваме от ценното наследство от изданието през 2023 г. и да го изведем на следващото ниво", каза Александър Боричич, президент на CEV.

 

 В шампионата ще участват 24 отбора – четирите домакина, осемте директно класирани от ЕвроВолей 2023, а останалите ще бъдат определени след квалификации през 2024 и 2025 г. Италия ще приеме една от групите, както и Финалната четворка. България също ще приеме една от групите, четири осминафинала и два четвъртфинала. Европейският шампион взима квота за Олимпийските игри в Лос Анджелис 2028.