Неделя, 03 Март 2024 19:26
България е четвърта на Европейското по снежен волейбол за мъже под 20 г.
Снимка: cev.eu

Националният отбор на България за мъже под 20 години завърши на четвърто място в дебютното за възрастта Европейско първенство по снежен волейбол, но и първото в историята ни участие в шампионат на Стария континент. Надпреварата се проведе в грузинския зимен курорт Бакурани под егидата на Европейската конфедерация по волейбол (CEV).

 

 Тимът ни в състав Мартин Пашов, Константин Кючуков и Гавраил Цепенишев достигна до битка за медалите след две победи и една загуба в първите два дни.

 

 "Сутринта се поздравихме с празника - 3 Март. Всички свързаха националния празник с днешните мачове и бяха се настроили да играят на максималните си възможности", разказа пред официалния сайт на БФВ треньорът на момчетата и водач на българската делегация Тошко Стоянов.

 

 "Трикольорите" първо играха полуфинал, който загубиха от фаворита Полша с 0:2 (13-15, 11-15). Поляците триумфира и с титлата, след като във финала се наложиха с 2:0 над Чехия, без да допуснат загуба на първенството. 

 

 295d244f305539e6a272c740933ba695

"Полша е един изключително подготвен отбор, много мощен в атака и организиран. Абсолютно разби на финала чехите и стана заслужено шампион – коментира Стоянов. - В нашия мач ние тръгнахме с празнично настроение и с добри изпълнения в защита и в нападение. Разликата от само 1-2 точки се запази почти до края. При 13:11 веднага след наша почивка дадохме лесна точка и те взеха гейма.

 

Вторият гейм беше почти повторение на първия с разликата, че играта на поляците стана по-организирана. Ние засилихте блокадата и извадихме трудни топки в защита, но малко не ни достигна да ги натиснем по- категорично в нападение. Мачът приключи в тяхна полза, но момчетата се чувстваха горди, че се бориха и че играха като равни на този отбор-машина."

 

 

В спор за бронзовите медали излязохме срещу Турция 1, където в изключително оспорва битка малко не ни достигна и отстъпихме с 0:2 (13-15, 20-22). Срещата продължи 30 минути.

 

 "За втория мач настройката в отбора за борба за медал беше много категорична и влязоха в мача изключително емоционално настроени, с огромно желание за победа. Мачът се движеше равностойно с отбора на Турция 1, който в последните две години е почти винаги в топ 4 на европейските турове при мъжете! В този първи гейм след няколко щастливи отигравания в самия край на гейма турците победиха, което си беше чист късмет.

Но във втория гейм нашите момчета тръгнаха като опълченци! Без страх с много умни разигравания и категорична инициатива водеха гейма до 12 точка. Отново с късмет турците ни изравниха на 15-та точка и там пролича борбеният характер на нашия отбор. Успяхме да поведем в самия край и бяхме на точка от изравняването на геймовете, когато неточно отсъждане ни открадна гейма. Така след много емоционален обрат и над 20 точки гейм ни се изплъзнаха медалите!"

 

 

887b8d07f6c2e770381fe1465723a6dc

 

 

 Дамите ни в състав Алара Изетова, Габриела Радева и Ерия Рашкова завършиха на осмо място, след като отстъпиха в последната среща с 0:2 (12-15, 9-15) пред Румъния.

 

 "Жените изиграха отново един оспорван мач с една от новите сили в снежния волейбол - Румъния. Почувстваха радостта от добрите си изпълнения, а напрежението от предишните дни го нямаше... Малко не им достигна да реализират още една победа", завърши Стоянов, който е председател на Комисията по Снежен волейбол към БФВ.

 

 Българските национали бяха подкрепени на Европейското първенство за мъже и жени под 20 години и от президента на федерацията Любомир Ганев.