Събота, 02 Март 2024 16:47
България влезе в Топ 4 на Европейското по снежен волейбол под 20 г.
Снимка: bvf.bg

Мъжкият отбор на България продължава със страхотното си представяне на първото по рода си Европейско първенство за волейболисти под 20 години, което се провежда в грузинския зимен курорт Бакурани (в близост до Тбилиси). Тимът ни в състав Мартин Пашов, Константин Кючуков и Гавраил Цепенишев постигна втори успех в Група В и си осигури място на полуфинал. Това се случи пред погледа на президента на Българска федерация волейбол Любомир Ганев, който пътува до Грузия, за да подкрепи националите ни.

 

 В последната си среща от Група В тимът ни надигра категорично Грузия 2 с 2:0 (15-11, 15-9). Така нашите волейболисти си осигуриха второто място в потока и участие напред в турнира. Първи са чехите, които завършиха с три победи. В спор за място на финала българите ще срещнат лидера от Група А – Полша. Поляците спечелиха 4 от 4 и загубиха само 1 гейм - срещу Турция 1 (2-0), Грузия 1 (2-1), Италия (2-0) и Молдова (2-0).

 

 Двубоят между България и Полша е в неделя, 3 март, от 8:40 ч. българско време. В другия полуфинал се изправят Чехия и Турция 1.

 

 Българската делегация в Бакурани е водена от Тошко Стоянов. Той е председател на комисията по Снежен волейбол към БФВ, а в Грузия е акредитиран треньор на момчетата. Европейската конфедерация по волейбол (CEV) прие решение на това първенство треньорите да имат право да седят на корта по време на срещите.

 

 "Емоцията беше вълшебна, отстрани отбора на момичетата и треньора ни подкрепяха и настроението на цялата делегация беше възторжено. Всички бяха усмихнати и уверени, че могат да играят повече! – разказа Стоянов за официалния сайт на БФВ. - За мен беше много щастлив миг и бях много горд, че успях да помогна на момчетата да си повярват и да се мобилизират да направят добра игра. Чуваха моите предложения, усещаха моята подкрепа от скамейката до тях и сглобихме силен екип, говорейки си на един език и обединявайки ни едно чувство на взаимно доверие и вяра с нашите възможности."

 

 Дамите ни също се поздравиха с първи успех в историческия шампионат. Нашите в състав Алара Изетова, Габриела Радева и Ерия Рашкова се наложиха над Грузия 2 с 2:1 (17-15, 9-15, 15-12) в последна среща от Група В. По-рано през деня те отстъпиха с 0:2 пред Армения (12-15, 9-15). Така след три поражения и една победа България ще спори с Румъния за седмото място. Двубоят е неделя, 3 март, от 10:00 ч. българско време.

 

 "Момичетата, които са на по 16-17 години започнаха първенството с доста вътрешно напрежение в първите два мача. Стъпват да играят на сняг за пръв път и трите са заедно в този отбор от два дни. - посочи Стоянов.  Успяваха в някои периоди да стопят разлика от 4-5 точки. Но и лесно даваха 3- 4 точки на опонентите си. Играха с отбори с опит - Турция и особено Италия, които са фаворити в нашата група. Днес в първия мач излязоха с повече настройка и играха по-успешно, но с няколко късметлийски топки на арменския отбор в решаващи разигравания, загубиха мача. Мобилизираха се за последния мач в групата и успяха!"