Неделя, 04 Февруари 2024 11:04
Любомир Ганев след асамблеята на БВА:  Първи организирахме зонален турнир по снежен волейбол
Снимка Бончук Андонов

Любомир Ганев говори пред официалния сайт на БФВ след асамблеята на Балканската асоциация. Форумът се проведе в хотел „Милениум" и събра 10 от 11-те президенти на федерациите, които членуват. Българската легенда беше президент през последната година, а сега според ротационния принцип на върха застава Ерлинд Пелумби от Албания. Официални гости на асамблеята бяха Александър Боричич, президент на европейската конфедерация CEV, както и първият му заместник Ренато Арена.

- Какви теми коментирахте на асамблеята на Балканската асоциация, на която София беше домакин?
 

- Тази асамблея е годишна. Отчетохме добре свършената работа през 2023 година. Набелязахме какво ще правим през новата. Естествено, накрая избрахме новия президент. При нас не се прави с гласуване, а по азбучен ред. Сега е ред на Албания в лицето на г-н Пелумби. Вече той е новият президент. Следващата година щафетата ще поеме Босна и Херцеговина и така вървим по азбучен ред.
 

- Какво свършихте през последната година, когато бяхте президент на асоциацията?
 

- Исторически за първи път се организира балканско първенство по снежен волейбол. Ние сме първата зонална асоциация, която направи такъв турнир. Това ще остане в историята. Хубаво е, че имаме български отбор, който спечели титлата. Проведохме много състезания като Балканиади, първи кръг на квалификации за европейските първенства. Отчетохме повишен брой клубове. 61 отбора участваха в европейските турнири като Шампионска лига, Чалъндж Къп, CEV къп. Повиши се интересът към малките деца, които искат да спортуват. Именно поради тази причина се стремим винаги да провеждаме първенствата така, че да участват възможно най-много държави.
 

- Какъв съвет дадохте на г-н Пелумби и какви са целите на асоциацията за следващата година?


- Да продължаваме развитието, да подпомагаме по-малките федерации, които нямат възможност. Ако една федерация е първа или втора категория и организира две състезания, то второто се поема от Балканската асоциация. Целта е по-малките да участват на повече турнири. Искаме да продължим да се развиваме, да намерим нови партньори, да развием маркетинговата концепция