Понеделник, 15 Януари 2024 17:54
Антонина Зетова преди евроквалификацията: Работихме много усилено
Снимка: bvf.bg

България проведе открита за медиите тренировка преди квалификациите за Европейското първенство за жени под 18 години. София е домакин на турнира от 17 до 21 януари, като срещите ще се играят в столичната зала "Христо Ботев". Дневният билет е на цена 7 лева. Младите лъвици са в Група А заедно с Косово, а двубоят е на 19 януари от 16:00 ч. Поради участието на два отбора в Група А, българките със сигурност се класират за полуфиналите в събота. Те ще очакват своя съперник измежду Турция, Сърбия и Северна Македония, които са в Група Б. 

Селекционерът на тима ни Антонина Зетова говори пред журналистите. Двубоят срещу Косово ще е нейният официален дебют начело на този състав. 

 

Г-жо Зетова, това ще е вашият официален дебют начело на националния отбор за жени под 18 години, има ли вълнение за вас, самата, преди първия мач

Естествено, че има вълнение, защото смятам, че и аз, и момичетата, искаме да се представим много добре на тази квалификация. Работихме много усилено през този период, въпреки почивните дни и празниците. И се надявам, че отборът е надградил от миналата година и да можем да се конкурираме с по-силните от нас. В случая – Турция, които са фаворит за този турнир.

 

 Предстои първо мач срещу Косово. Някои от момичетата казаха, че не трябва да има подценяване. Предполагам, че и вие затова им говорите?

Разбира се, че не трябва да има подценяване. Моята философия е, че независимо какъв е противникът, винаги трябва да показваме играта, която тренираме по време на тренировъчния процес. Това е най-важното.

 

 България е домакин на този турнир. В помощ ли ще бъде публиката или се притеснявате да не се стъписат момичетата?

Не, не мисля, че ще е проблем. Момичетата играят много добре на родна земя и когато имат подкрепата на родителите и приятелите си. Мисля, че и този път това ще им даде по-голям заряд.

 

 Споменахте, че Турция е фаворит, но все пак предполагам, че разузнавате и другите противници. Какво е тяхното ниво?

В интерес на истината, за Сърбия нямам почти никаква информация. Оказва се, че миналата година те са играли само на Европейското първенство и са участвали със състав, който не титулярният им. Не е бил основният им състав заради контузия на много състезателки. Ние тренираме неща, които смятам, че могат да ни бъдат в помощ срещу всички отбори и базови неща, с които да бъдем ефективни, въобще, когато играем. Турция ги поставям като фаворит, защото вече е показал класата си на предното Европейско първенство.

 

 Това, че отборът ни ще играе един мач в групата, не е ли по-зле? Няма ли да е по-добре да играем два мача преди полуфиналите?

Аз казах същото нещо, когато разбрахме, че Румъния няма да участва. Но това е програмата на CEV. Ние не можем да избираме. В едната група са три отбора, в другата оставаме два. Това е положението и компенсираме по друг начин.

 

 Направихте дълга подготовка преди тази квалификация. Доволна ли сте от старанието на момичетата и предвид, че това е най-малката възраст от националните отбори?

 Да, доволна съм от старанието на момичетата, доколкото им позволява възрастовата група. Те още нямат изграденото постоянство на по-големите гарнитури. Това трябва да се случи в течение на времето. Но съм доволна, общо взето. Опитват се децата, стараят се... На този етап това е техният потенциал. Един месец е много малко. Трябва да минат поне 5 години, за да се види по-стабилно израстване.

 

 Специалист като вас вижда много добре тези деца. Виждате ли бъдещи националки?

 Всички си зависи само от тях. Ние се опитваме да им дадем възможностите те да постигнат техните мечти. Но след това – всичко си зависи от тях, от тяхното старание по време на представянето в клубовете, от тяхното постоянство, техните мечти и т.н. Имаме ръстови състезателки, в техническо – също, но много е рано.