Понеделник, 15 Януари 2024 13:48
България приема турнир от световна верига по плажен волейбол в Свети Влас
Снимка: bfv.bg

България ще бъде домакин на турнир по плажен волейбол от световната верига VW Beach Pro Tour Futures 2024. Надпреварата ще се проведе между 6 и 9 юни на плаж "Венид бийч" в яхтено пристанище "Марина Диневи", град Свети Влас. Кандидатурата ни бе одобрена от Международната волейболна федерация (FIVB) и от Европейската волейболна конфедерация (CEV).

 

 Световната обиколка Volleyball World Beach Pro Tour бе въведена през 2022 г., като тя се разделя на няколко вериги – Elite 16, Challenge и Futures. Последната, която страната ни за първи път ще приеме, е с фокус към младите състезатели. В сериите Фючърс традиционно могат да се видят бъдещите звезди на плажния волейбол. Веригата дава възможност на талантливи волейболисти да се изявят на международната сцена и така да придобият ценен опит. Това е важна стъпка и към следващото ниво: Challenge.

 

 "Изключително доволен съм, че България за пореден път получи правото да организира турнир на високо международно ниво, а това означава, че у нас ще пристигнат елитни представители от цял свят. – коментира Любомир Ганев, президент на Българска федерация волейбол. – От БФВ многократно сме заявявали амбицията ни да развиваме плажния и снежен волейбол паралелно с волейбола в зала. Ще се радваме, ако възможно най-скоро видим българска двойка в олимпийския турнир по плажен волейбол, който е едно от най-гледаните събития от Летните олимпийски игри. Именно с поглед към бъдещето сме горди да посрещнем турнир от веригата Фючърс, която дава път на младите волейболисти."

 

 VW Beach Pro Tour всяка година разширява своята георгафия, добавяйки към емблематични за плажния волейбол места нови и атрактивни дестинации. Третото издание на световната верига може да се похвали с впечатляващите 24 събития, от които 21 са насрочени за първата половина на годината, а сред тях е и Свети Влас. Вълнуващите битки край мрежата и на пясъка ще има на няколко континента – Европа, Азия, Северна Америка и Океания.

 

 На кортовете в красивия черноморски курорт Свети Влас, който през последните години се утвърди като един от най-добрите домакини в националната верига на България, ще вземат участие елитни професионални състезатели и в двата пола – мъже и жени.

 

 "Изключително сме благодарни на Международната волейболна федерация (FIVB), Европейската волейболна конфедерация и на Българската федерация волейбол, че турнирът по плажен волейбол на "Марина Диневи"се издига на световно равнище", коментира Иван Николов, кмет на Свети Влас. Той благодари още на промоутърите на турнира – "Диневи Груп" и Ню Бояна Филмс Студио, както и на главните лица в огранизацията Ива Парталева и Лазар Кирилов.

 

 Изпълненият с екшън сезон на VW Beach Pro Tour Futures 2024 стартира в Океяния. Първият домакин е австралийският курорт Молимук (28 февруари – 3 март), който също дебютира във веригата. Европейското турне ще бъде през месеците май и юни, като първата спирка е Мадрид. На Стария континент ще има състезания още в Италия, Франция, Швейцария, Полша и на гръцкия остров Иос. FIVB води преговори с националните федерации за домакинствата през втората половина на 2024 г., които тепърва ще бъдат обявени.