Петък, 15 Декември 2023 13:00
Ивайло Иванов, съдията на финала на световното клубно първенство:  Голямата ми мечта е олимпиадата

Ивайло Иванов е един от най-добрите български съдии. FIVB му даде голямо признание с наряда на финала на световното клубно първенство между Мондиал Сър Сейфти Суза (Перуджа) и бразилския Итамбе Минас. Турнирът се разигра в индийския град Бангалор.
След като се прибра в България, Иванов даде интервю за официалния сайт на БФ Волейбол.

- Какво е усещането да се ръководи мач от такъв ранг?
 

- На първо място удовлетвореност и оценка за добро представяне. За мен това е първи финал под егидата на FIVB. Имам три мача за бронзови медали на световни първенства за подрастващи. Винаги по някаква причина се разминавах с големия двубой. Когато се правят нарядите, се дават на домакински съдия, ако в мача не участва тим от държавата. Също така се взима предвид от кои конфедерации са участниците. Не съм усещал напрежение. Имам два финала на Шампионска лига и вече съм натрупал опит.
 

- Каква беше реакцията ви, когато чухте за наряда?
 

- Очаквах го. В първите два мача от турнира се справих без грешка. Предполагахме, че ще свиря или аз, или италианецът Андреа Плуехер. Но след като отборът от Перуджа стигна до финала, останах фаворит.


- Кои са най-големите ви мачове досега?


- Финалите в Шампионската лига. През 2022 година в Любляна ръководих като първи рефер Вакъфбанк - Конелиано. А през 2016 година бях втори на срещата Поми Касалмаджоре - Вакъфбанк. В Лигата на нациите съм свирил само в груповата фаза. Вярвам, че скоро ми предстои място и във финалите.
 

- Кой е най-трудният мач?

 
- Финалът на Шампионската лига, защото е най-равностоен. С най-много заряд. Освен това в залата е елитът на цялата Европейска конфедерация. Всички те гледат.
 

- Какви са амбициите ви?

 
- Най-голямата ми цел е олимпиадата. Това ми е мечта. По-голям форум няма!
 

- Какво е отношението към българските съдии?

 
- Отлично е! Ние сме една от държавите с най-много международни рефери. Разбира се, има ревност у колеги от други страни, защото получаваме много назначения. Това обаче ни помага на нас да трупаме опит и да повишаваме нивото си.