Четвъртък, 14 Декември 2023 17:34
Музикална програма, танци и много волейбол с 2 ОУ "Христо Смирненски" в Берковица
Снимка: bfv.bg

Международният проект "С волейбол на училище" на Българска федерация волейбол (БФВ) и Европейската конфедерация по волейбол (CEV) за втори път бе на посещение в град Берговица, област Монтана. Към програмата, която ни показва, че спортът и образованието вървят успешно ръка за ръка, сега се включи и 2 Основно училище "Христо Смирненски".

 

 Домакините посрещнаха представителите на федерацията с музикална програма, мажоретен състав и народни танци, а деца от 2 ОУ показаха своите умения в играта с волейболна топка с помощна на треньора на ВК Тони Спорт Тодор Илиев. От своя страна, те получиха много нови топки, с които да усъвършенстват уменията и техниката си, а техните преподаватели – учебните помагала „Ръководство на треньора по мини волейбол" на Вера Антонова и „Ние играем волейбол".

 

 "Обиколихме над 50 училища в България за тези две години. Вие също попаднахте в тази програма и можете да се докоснете до играта волейбол, да видите какви възможности и перспективи може да ви даде тя. - обърна се към децата от 2 ОУ волейболната легенда Николай Иванов, който е бивш капитан на националния отбор на България и настоящ член на Управителния съвет на БФВ. - Но и изобщо, занимавайки се със спорт, вие ще бъдете дисциплинирани, ще ви научи да работите в екип, да изграждане добри взаимоотношения с партньорите и колегите си. Тези качества ще ви помогнат да се развиете и като личности."

 

 1200x628px Media Article Cover 32

 

 Сред официалните лица бяха Радослав Найденов – кмет на Община Берковица, Теодора Иванова – главен експерт "Образование" в Община Берковица и Адриана Маринкова – кординатор на проекта "С волейбол на училище" към БФВ.

 

 Кметът Радослав Найденов, който също е възпитаник на 2 ОУ, изрази надежда, че спортът ще възпита едни добри, здрави и прекрасни граждани и увери децата, че това е правилният път за тяхното развитие. Николай Иванов, който е главен координатор на националните отбори, посочи, че една от основните цели на федерацията към момента е работата с подрастващите и тя вече дава успешни резултати с престижни класирания на големи първенства в отделните възрасти.

 

 "Аз съм доволен и щастлив, че съм отново тук. Вече имахме възможност да бъдем в град Берковица, но в друго училище. Силно се нядявам, че тези деца, които виждам срещу себе си, ще се запалят по волейболната игра. Ще продължат да преследват мечтите си и заедно с ръководителите, които се грижат за тях, и дават най-доброто от себе си за тяхното развитие, всеки да сбъдне мечтите си. Трябва да знаете, че пътят е труден. Трябва да положите много усилия, трябва да бъдете дисциплинирани и да го искате, защото нищо не идва даром. Пожелавам ви да бъдете здрави и ентусиазирани, да се изграждате като личности, да се занимавате с любимите ви неща и да извървите достойно пътя си!", добави Иванов.

 

1200x628px Media Article Cover 31

 

 Проектът "С волейбол на училище" се изпълнява в сътрудничество с Европейската конфедерация по волейбол като част от инициативата SchoolVolleyball, съфинансирана от Европейската комисия.

 

 Българска федерация по волейбол изказва своята благодарност към партньорите на проекта: Столична община, София – Европейска столица на спорта, РУО София-град, Министерство на младежта и спорта и фондация "За пример".