Четвъртък, 01 Юни 2023 18:16
Голям интерес на семинара за развитие на треньорски кадри
Снимка: bvf.bg

Голям интерес предизвика семинарът на БФ Волейбол за развитие на треньорски кадри. Форумът беше в НСА и се проведе с подкрепата на ММС за кадрово осигуряване на олимпийска подготовка. Лекторите проф. Даниела Дашева и Георги Петров споделиха интересни неща за планирането, управлението и периодизацията на тренировъчния процес

 

„Силата, мощността, координацията и гъвкавостта са важни фактори за волейболния резултат", обясни Дашева, чиято лекция продължи час и половина. Професорът обеща, че отново ще говори пред желаещите на бъдещ подобен семинар.

 

„Определяме за цел да знаем какво искаме и как да го постигнем", добави Георги Петров. Той сподели своя практичен опит в школата на Локомотив (Новосибирск). Показа видеоматериали с моделирани тренировки, които са избегнали тежкия травматизъм в последните три състезателни сезона. В тима на Петров не е имало състезател с трайна контузия в тези 3 години. Фактът показва, че неговата методика е успешна и си заслужава използва.

 

"Ползата е огромна, защото лекциите са с такава насоченост която изисква ежедневна работа в наситения календар, който имаме - коментира Николай Иванов, координатор на националните отбори. - Важно е как да се структурират подготовките, как да се управлява работната седмица, с каква насоченост да бъдат упражненията, за да се избегнат травми при децата. Треньорите, които имат нужната квалификация, знаят тези неща. Затова се правят тези семинари. Науката и играта се развиват. Трябва да бъдем в крак с новите тенденции, които се налагат. Не трябва да има изоставане при обучението.

 

IMG 6010

 

Много съм доволен от присъствието. Имаше хора, които проявиха голямо желание да присъстват. Но точно в този период имаше финали при различните възрасти. Треньорите водят тимове и затова решихме лекциите да се записват. Лекторите ни ги предоставиха. В най-скоро време тези лекции ще са достъпни на официалния сайт на федерацията. Тези хора, които не са имали възможността да присъстват лично, ще се запознаят със съдържанието. Това е добра практика, която сме предприели. Трябва да има информираност и прозрачност. Надявам се този тип семинари да не са еднократен акт, а да създадем култура у нашите треньори с по-често събиране, обмяна на мисли и опити."

 

БФВ и НСА работят от дълги години в тясно сътрудничество по различни проекти. SERVE e европейски проект, в който двете организации работят съвместно за изработване на мобилно приложение.

 

IMG 6013

 

БФ Волейбол благодари на своите партньори, които подкрепят програмите и инициативите за повишаване квалификацията на треньорите по волейбол в България - Фондация "За Пример",Амюзнет Интерактив и EGT.

 

IMG 6009