Четвъртък, 01 Юни 2023 11:39
Пет геймова битка между България и Доминиканска Република, силно включване за Елена Бечева
Снимка: VNL

България загуби втората си среща от Група 2 на Волейболната лига на нациите (VNL), след като отстъпи в оспорван мач срещу Доминиканска Република с 2:3 (25-22, 16-25, 25-16,14:25, 11:15). Турнирът се провежда в Нагоя, Япония.

 Селекционерът Лоренцо Мичели бе направил една принудителна смяна в стартовия състав, след като ден по-рано капитанът Мирослава Паскова се контузи при победата над Хърватия с 3:0. Днес на нейно място излезе Елена Бечева и завърши като най-резултатна със 17 точки (1 блокада и 32 % ефективност в атака).

 Останали титулярки бяха същите от първата среща: Петя Баракова (разпределител), Радостина Маринова (диагонал), Мария Йорданова(посрещач), Мира Тодорова и Мария Кривошийска (централен блокировач), Мила Пашкулева (либеро).

 С капитанската лента днес излезе опитната Баракова, а контузената Паскова изгледа срещата от трибуните, където бе и президентът на БФ Волейбол Любомир Ганев.

 В мача срещу доминиканките "лъвиците" показаха добра игра, но и колебания на моменти, а най-голяма трудност изпитваха в завършващата част на атаката.

 Двубоят започна силно за селекцията ни, която спечели първия гейм, който контролираха от началото и затвориха при 25-22.

 Доминиканска Република се поправи във втората част, стартирайки я силно и повеждайки с 5:0. Българският селекционер Мичели взе прекъсване, но и след него преднината на съперника се запази около 5-те точки. Италианският специалист взе втори таймаут при 8 точки разлика (1-:18), като поиска от избраничките си по-добра организация. Мичели предприе и първа промяна – двойна смяна, пускайки в игра разпределителката Полина Нейкова и диагонала Симона Николова. Нашите отстъпиха в тази част с 16-25.

 След 1:1 в геймовете Мичели имаше забележки към играта ни на сервис. Отборът го послуша и след подобряване в този компонент, дойде и обрат. Съперничките ни отново поведоха с 2:0, но изравнихме при 3:3 и след това започнахме да трупаме комфортна преднина, която ни позволи да вземем гейма с 25-16.

 България имаше възможност да приключи срещата в следващата част, но слабост в атака ни лиши от това. И този гейм започна с 2 точки в полза на доминиканките и последвали равностойни разигравания. Силна игра на Гонсалез от състава на Доминиканска Република даде самочувствие и преднина за тях, а българките изиграха най-слабия си гейм в срещата, реализирайки едва 14 точки. Стигна се до ново равенство 2:2 и победителят трябваше да се определи с тайбрек.

 Решителният пети гейм бе вълнуващ и оспорван, като "лъвиците" не пожалиха сили да спечелят срещата, но не успяха. При 13:11 в полза на Доминиканска Република, селекционерът им взе прекъсване, което се оказа успешно и тимът му взе следващите 2 точки, за да сложи край на срещата 11-15.

 Радостина Маринова и Мария Йорданова добавиха 14 точки към актива на тима ни. Най-резултатна за съперничките бе Браян Мартинес с 25 точки. Гонсалез прибави 19.

 Загубата е първа за националките в тазгодишния турнир Лига на нациите, чийто актив вече е 1 победа и 1 загуба. Следващата задача за нашите е още по-предизвикателна – изправяме се срещу домакините от Япония. Мачът е в събота, 3 юни, от 13:10 ч. (българско време).