Понеделник, 22 Май 2023 16:02
Стотици деца играха волейбол в 16 ОУ "Райко Жинзифов" в столицата
Снимка: bfv.bg

Стотици деца от 16 Основно училище "Райко Жинзифов" в София опитаха от магията на волейбола навръх Световен ден на предизвикателството и Ден на българския спорт – 17 май. Тънкости от волейболната игра им показаха легенди на България и треньори от ВК „Локомотив 1929 - Нидо" (София).

 Българска федерация волейбол (БФВ) прие поканата да стане част от традиционния спортен празник на 16 ОУ, включвайки се с кампанията "С волейбол на училище". Събитието лично уважи Любомир Ганев, президент на БФВ.

 

 "Радвам се, че именно на този ден, който е национален празник на спорта, имаме възможност да сме тук пред вас и да ви покажем красотата на нашия любим спорт – обърна се към пълният с двор деца Ганев. - Целта на тази програма е да покажем, че волейболът и образованието вървят ръка за ръка, и могат да бъдат съвместявани заедно. И ще видите, когато имате възможност да се докоснете до нашия спорт, че часовете по физическо ще станат преминават неусетно и да се забавлявате колкото се може повече. Пожелавам ви успех и на добър час!"

 

Волейбол - училище 16 - 6

 

 Спортният празник на 16 ОУ започна рано сутринта, а времето се усмихна на стотиците деца, които очакваха игрите в просторния двор на школото. Слънчево време и приятни тепмератури позволиха на децата да се насладят максимално на играта с топка.

 

 "Това е нашият традиционен спортен празник и вижте тази година на фона на лошото време през последните дни, как сега слънцето изгря, за да можем да го проведем – на свой ред каза Елисавета Иванова, директор на 16 ОУ "Райко Жинзифов". - Искам да благодаря на Българска федерация волейбол затова, че са тук и ще ни покажат вълшеството на този спорт в движение. А нас, ученици, да пожелая успешен и спокоен празник, така че да научите нови неща и да имате нови впечатления и емоции в близките дни."

 

Волейбол - училище 16 - 3

 

 След първоначалната демонстрация и помощ от страна на треньори и състезатели от столичния волейболен клуб "Локомотив 1929 - Нидо", начело с изпълнителния директор на клуба Бригита Славова, децата от 16 ОУ се разпределиха на много групи и започнаха да спортуват с волейболните топки, които им бяха предоставени безплатно по програмата "С волейбол на училище".

 

 

Очаквано най-голям бе интереса около волейболната мрежа и поле в двора на училището, където децата бяха много над стандартния брой на един волейболен отбор. Легендите на този спорт и бивши капитани на мъжкия национален отбор Евгени Иванов и Николай Иванов застнаха от двете страни на мрежата, за да помагат със своите вещи напътствия.

 

Волейбол - училище 16 - 5

 

 "Много съм радостен, че сме днес при вас и искам да благодаря на нашия домакин – г-жа Иванова, затова, че сме партньори по тази хубава програма. Тя е насочена изцяло към вас. За да може да се запознаете с волейбола, който е една много красива игра. Надявам се много от вас да са я опитали, ако не са – да го направят в най-скоро време", коментира Евгени Иванов, който е председател на Комисията за детско-юношески волейбол към БФВ.

 

 Спортният празник на 16 ОУ, който по традиция включваше и други игри, но тази година бе завладян най-силно от магията на волейбола, продължи с часове. Изпълненият с деца двор радваше преминаващите хора, които се спираха край оградата, за да видя широките усмивки и звънливите щастливи детски гласове на захласналите се по спортната игра малчугани.

 

Волейбол - училище 16 - 2

 

Проектът "С волейбол на училище" се изпълнява в сътрудничество с Европейската конфедерация по волейбол като част от инициативата SchoolVolleyball, съфинансирана от Европейската комисия.

 

Българска федерация по волейбол изказва своята благодарност към партньорите на проекта: Столична община, София – Европейска столица на спорта, РУО София-град, Министерство на младежта и спорта и фондация "За пример".

 

Волейбол - училище 16 - 1