Четвъртък, 16 Март 2023 08:04
Интервю на Живко Желев - кандидат за член на Управителния съвет на БФВ
Снимка: bvf.bg

Българска федерация по Волейбол (БФВ) продължава представянето на кандидатите за нов Управителен съвет. Изборът ще бъде направен по време на Общото събрание, насрочено за 24 март. До всеки от 28-те кандидати бе изпратен набор от едни и същи въпроси. Всички отговори от кандидатите са получени по електронна поща. БФВ публикува получените отговори без каквато и да редакционна намеса (стилистична или граматична).

 

Какво Ви мотивира да се кандидатирате за член на Управителния съвет на БФ Волейбол?

Като Председател на НВЛ-мъже е резонно да имам желанието да продължа да бъда в ръководството на БФВ. Като член на УС на БФВ мога да координирам и да предлагам всички изменения и предложения за нововъведения, които подготвяме с колегите от НВЛ относно провеждането на първенствата администрирани от нашата комисия в мъжкото направление.

 

 Ако трябва да дадете отговор на въпрос на делегатите, на хората от клубовете – защо е в полза на волейбола да изберат Вас за член на Управителния съвет, какъв би бил той?

Резултатите от работата ми само за последната година и половина показа, че мога да се справям с изключително трудни задачи, свързани с администрирането на първенствата и най-вече сформиране на работен и успешен екип. Но по-важното е намирането на достатъчно финансови ресурси и инструменти за осигуряването на устойчивото развитие на продукта, който предлагаме. Да, ние вече смело можем да кажем, че говорим за продукт, който има стойност и с който се съобразяват всички. Аз се гордея с работата на своя екип и мисля, че волейболът спечели и надгради изключително много през последните години. И ще продължи в тази посока, не се съмнявайте.

 

 Кои са най-силните Ви качества?

Диалогичност и търпеливост.

 

 Ще успеете ли да отделяте достатъчно време спрямо другите Ви важни ангажименти, за да се реализира успешно проектът за много по-активен и по-оперативен Управителен съвет, в който всеки член да бъде отдаден напълно и да допринася максимално с експертиза, контакти или възможности за развитието на българския волейбол?

Аз съм изцяло отдаден на работата и задачите, които съм си поставил. Волейболът за мен е основен приоритет.

 

 Каква е Вашата лична мисия във волейбола?

Миналата година НВЛ беше поканена да членува в Асоциацията на Волейболните лиги в Европа заедно с Франция, Белгия, Италия, Гърция и Германия. Моята мисия ще бъде да превърна НВЛ в пълноправен и активен член на тази асоциация, който процес в момента тече. Аз и моят екип сме убедени, че нашето място е там , редом до най-добрите първенства в Европа. Напредваме постепенно, не си поставяме непосилни във времето срокове и цели, а се стремим да надграждаме постоянно.

 

 Кое е най-важното нещо, което и в момента правите в името на волейбола?

Ръководя успешно НВЛ-мъже и проекта ВК Берое 2016.

 

 Коя тема би била приоритетна за вас като член на Управителния съвет?

Навлизането на науката и технологиите във волейбола. Натам трябва да бъдат насочени усилията ни, защото изоставаме от водещите държави в това направление.

 

 Какво е първото нещо, което бихте направили като член на Управителния съвет?

Ще предложа проект за въвеждане на лицензионни правила за клубовете от Ефбет Супер Волей с оглед развитието на НВЛ-мъже. Ако искаме да преминем на друго ниво и да завишим конкуренцията в най-елитната ни група – това ми предложение е наложително. Няма да открия топлата вода, ако кажа, че силно и конкурентно вътрешно първенство води до повишаване нивото на играчите, а оттам и по-подготвени ще бъдат за национаалните отбори.

 

 Какво очаквате да постигнете в краткосрочен план - една година, и съответно - в дългосрочен?

Краткосрочно - трябва да помогна за намирането на средства за финансирането на детско-юношеските национални гарнитури с оглед на предстоящите първенства тази година. А в дългосрочен план - усилията ще бъдат насочени към развитието на НВЛ-мъже.

 

 Следейки работата на БФ Волейбол, какво Ви харесва и какво мислите, че трябва да се подобри?

Изключително впечатление прави независимостта на работата на отделните комисии от Ръководството на БФВ. Но според мен, трябва да се подобри комуникацията между комисиите, за да подобрим работата на самата Федерация.

 

 Кои аспекти на българския волейбол най-спешно трябва да се променят в положителна посока?

Вече го казах - работата с науката и технологиите за развитие на отделния състезател и отборите като цяло. Там куцаме много.

 

 Доколко модерният поглед и използването на технологиите за развитие са важни за Вас в съчетание с нужния управленски опит?

Мисля, че трябва да им дадем приоритет, за да имаме устойчив модел за развитие. За това е важен екипът, в който да има професионалисти в своята област, да има доверие. Тогава се управлява леко и успешно.