Петък, 27 Януари 2023 10:58
Андреа Буратини, треньор на националния тим за мъже до 17 години: Ние сме сред най-добрите в Европа
Снимка: БФВ/startphoto.bg

Андреа Буратини класира националния тим до 17 години на европейско първенство. На квалификацията в София нашите не загубиха нито един гейм.

Италианският специалист говори специално пред официалния сайт на БФ Волейбол и официалните канали в социалните мрежи.

-     

-   - Здравейте, сеньор Буратини! И първо честит рожден ден! Може ли да се каже, че представянето на националния отбор за мъже до 17 години е подарък за празника ви?

- Да, да! Това е най-големият подарък, който мога да имам. Победа в европейска квалификация винаги е нещо специално. И го приемам като подарък.

 

- Каква е вашата оценка от представянето?

- С този отбор началната цел беше да се класираме на първо място. А сега идва следващата – да се представим добре на европейското. Когато приключихме първата крачка, смея да твърдя, че ще се представим силно и във втората. Затова трябва да работим в тази посока.

 

- България не загуби нито един гейм. Ние ли сме много добри или другите бяха по-слаби?

- Не знам. Със сигурност ние сме много, много добри. Направихме рекорд. Не е нормално да спечелиш четири мача с по 3:0. Не е и лесно. Ние имаме много добър отбор. Мисля, че нивото на квалификацията не беше особено високо. Но въпреки това имаше добри отбори като Турция и Сърбия, а защо не и Гърция. Вярно е, че в този момент ние имаме по-високо ниво от съперниците. Това е добре за нас.

 

EMO 9200

 

 

 - Каква ще бъде конкуренцията на европейското?

- Трябва да гледам и другите групи. Досега бях концентриран само върху нашата квалификация. Най-силните отбори са Италия, Полша, Франция. Също бих добавил и Испания, които са направили силен тим. Има поне 6-7 добри отбора. Ние сме между тях.

 

-  Имаме ли шанс за медал?

- Винаги играем за медал. Ако нямаме шанс, няма да започнем. Мисля, че можем да постигнем това. На тази възраст е трудно да се правят прогнози. Нивото ни е високо, но в момента не стига за медал. Трябва да работим още повече.

 

- Къде трябва да се подобрим?

- При посрещането. Не играем много с центровете. Това са само два елемента. За по-добра игра трябва много работа. В атака също можем повече. Трябва да отиграваме по-добре ниски топки. Имаме времето да се подобрим.

- От кого сте най-доволен?

- Двама или трима са много важни за отбора. Най-важно за групата е колективът. Играем добре заедно. Това трябва да е нашият приоритет. Вярно е, че имаме силни състезатели. Петьо е душа на отбора. Имаме и други – нападатели, центрове, диагонали, разпределители. Всички имат ниво. Най-важното не е един или двама, а колективът.

-  Предстои тежка година за вас – европейско първенство с този тим, но и световно с отбора до 21 години. Как ще се справите?

-  Много е трудно за мен. Но обичам подобни ситуации. Обичам да работя така. Всичко ще се случи през юли. Не мога да направя всичко, не е нормално. Затова скоро ще говорим с федерацията, с президента Любо Ганев, за да планираме добре ситуацията. Няма само световно до 21 години, има и европейско за момчетата до 17 години. Но ще има и европейско за мъже. А някои от момчетата до 21 години могат да отидат в първия тим. Затова е нужно планиране. Трябва да говоря с Пламен Константинов, да направим точната програма.