Неделя, 16 Октомври 2022 14:29
Президентите на FIVB и CEV пристигнаха в София за "100 години волейбол в България"

Д-р Ари Граса и Александър Боричич вече са на родна земя за вековния юбилей

Президентът на Международната федерация по волейбол (FIVB) д-р Ари Граса и президентът на Европейската конфедерация по волейбол (CEV) Александър Боричич пристигнаха в София за специалното събитие "100 години волейбол в България", с което ще бъде отбелязан вековният юбилей на най-успешния отборен спорт у нас.

Събитието "100 години волейбол в България" ще бъде с акцент върху легендите, записали със златни букви имената си в историята на родния и световния спорт, както и признателност към всички хора и клубове, допринасяли за развитието на българския волейбол през годините. Галавечерята за 100-годишнината е в понеделник (17 октомври) в Гранд Хотел Милениум София.

Първият в световния волейбол д-р Ари Граса и първият в европейския волейбол Александър Боричич вече са на българска земя.

Д-р Граса оглави световната федерация преди десетилетие на конгреса в Анахайм (САЩ). Преди това той е президент на бразилската и на южноамериканската централа. Преди да влезе в „офиса“, самият Граса е отличен волейболист. След това завършва право, говори перфектно английски, френски, испански и италиански. Д-р Граса откликна на поканата на президента на Българската федерация Любомир Ганев да присъства на събитието за вековния юбилей в българската столица.

Вторият най-важен човек във волейбола - президентът на СЕV Александър Боричич, също прие поканата на родната федерация. Сръбската легенда, подобно на Граса, стартира от волейболния терен, за да мине през треньорството и управленските органи. Боричич, който е запален филателист, със сигурност ще остане приятно изненадан от специалния начин за изразяване на признание към емблемите на българския волейбол и официалните гости на събитието.

„Горд съм, че ще мога да приветствам легендите и въобще всички големи имена в нашия спорт по случай юбилея ни. Тези сто години за нас са една епоха на гордост, на много драми, на победи и паметни моменти за историята. И цялото това славно минало, естествено, задължава мен и колегите ми от Управителния съвет да направим максималното в днешното време, за да продължим с уверени успешни крачки и в новото столетие", заяви президентът на БФВ Любомир Ганев.