Сряда, 15 Юни 2022 11:26
Измъчихме САЩ, но загубихме 0:3 във Филипините
Снимка: fivb.com

Българският национален отбор измъчи един от големите фаворити САЩ, но стартира със загуба 0:3 (20:25, 22:25, 20:25) в първия мач от втория турнир в Лигата на нациите. Въпреки че е без няколко от най-добрите състезателки в лицето на Елица Василева, Христина Вучкова и Емилия Димитрова воденият от Лоренцо Мичели отбор водеше с разлика в първите два гейма срещу янките. Двубоят показа, че италианският специалист започна да гради нов тим, който е съвсем близо до нивото на най-силните в света.

Първият гейм стартира изключително равностойно. След по две разменени точки България нанесе удар и поведе с 5:2 благодарение на ас на Силвана Чаушева. С огромната си класа американките изравниха при 6:6. И така двубоят започна да върви точка за точка. И така продължи до 15:15, когато дойде преломният миг. Нашите загубиха обжалване на съдийско решение чрез видео челъндж и това ги пречупи. САЩ направиха и направиха четири поредни точки. До края на гейма с опита си съперничките запазиха преднината си и завършиха при 25:20.

 

ngmdlky7jkcdgqvqnehw_1.jpg

Втората част започна ударно за България. Началният удар на Чаушева плюс отличната защита помогнаха да поведем с 5:1. Но отново американките демонстрираха, че не се плашат от временни дупки в играта си и намалиха резултата до 4:5. Този път обаче и нашите показаха, че няма да се излъжат лесно. Дойде време за нови две български точки и 7:4. Съперниците си размениха по една успешна атака и стана 8:5. Но воденият от треньора Лоренцо Мичели нямаше намерение да се предава и продължи с успешните отигравания за 9:5. Щатите пак обаче демонстрираха класата си в трудни моменти и не се огънаха повече. Благодарение и на огромен късмет с мрежата те стигнаха до равенство 9:9 и дори поведоха 10:9. България не допусна веднага разлика за съперника и направи 10:10. Техническото прекъсване дойде при 12:10 за САЩ.

 

mtyezz6tjg95dxzalnve

Отново загубената преднина на старта повлия лошо на младия ни състав. Твърде лесно янките започнаха да трупат аванс, който ставаше все по-отчайващ – 10:14. И все пак българският отбор имаше характер да държи под напрежение американките. Нашите намалиха до 13:15 и 14:16. Мичели поиска намеса на видео челъндж при 14:17, от чийто успех развитието в гейма имаше кръстопътно значение. Този път решението беше за България и резултатът стана 15:17. Грешно изпълнение на начален удар обаче пак даде три точки преднина за съперника, намалена веднага на две – 16:18. Отличен начален удар на Мирослава Паскова направи резултата 18:19, но за съжаление опитната ни състезателка улучи след това мрежата и 18:20.

Битката за всеки сантиметър от терена продължаваше с пълна сила. Българките отново намалиха пасива на една точка. И Мичели пак поиска челъндж от реферите, които отсъдиха за САЩ. Този път не успяхме и резултатът стана 19:21. Подобно на първата част американките използваха психологическия момент. Те дръпнаха с 23:20. При 21:24 дойде и най-дългото разиграване в гейма, което завърши с български успех. Но това беше и последната ни точка. САЩ спечелиха частта с 25:22.

 

tzfhau8djxzn47dswubi

Третият гейм стартира с почти едноминутно разиграване, в което либерото Жана Тодорова „летеше“ по терена и отразяваше топките. В неговия край България отново поведе – 1:0. Записахме и втора точка, преди янките да открият актива си – 2:1. Българките не спираха да демонстрират, че не се плашат от именития съперник и започнаха да поддържат разлика от две точки. Но беше ясно и, че Щатите няма да се оставят. Първото равенство дойде при 5:5. Показахме на американките, че сме класа с три бързи точки, които дадоха надежда, че мачът няма да свърши в три части – 8:5. Публиката беше взривена от 15-ата точка в мача. Такова разиграване би искал да види всеки естет. Многократното прехвърляне на топката от страни доведе до точка за САЩ, а веднага след това и до равенство 8:8. За съжаление обаче се стигна и до първата преднина за съперника -8:9. Последва и петата поредна точка за САЩ.

Мичели взе прекъсване и с майсторско пускане Лора Китипова намали резултата, а чудесна блокада на Паскова го направи 10:10. Отново се стигна до ключова намеса на челъндж. Съдиите отсъдиха докосване на Китипова, което я изкара от нерви. Мичели веднага поиска намесата на видеото и спечелихме точката 11:11. Главният съдия извика Лора, за да й обясни да сдържа нервите си. Задължителното прекъсване дойде при 12:11 за съперника.

Нервите на целия ни отбор обаче не издържаха и подобно на първите две части американките започнаха бавно да трупат аванс, който стигна до 15:11. Щатите усетиха, че печелят двубоя и дръпнаха до 17:12. В името на интригата на началния удар застана Нася Димитрова, която направи и ас. Но двете поредни точки вече бяха далече от възможността да се върнем двубоя. До края на мача САЩ се радваше на размяна на точки. Победата в гейма дойде при 25:20.

 Най-резултатна бе Мирослава Паскова с 14 точки (1 ас, 2 блокади), Силвана Чаушева добави 9 точки (1 ас). Мария Йорданова се разписа с 8 точки (1 ас, 1 блокада). За съперника Келси Робинсън завърши с 14 точки (1 ас), 12 точки реализира Дейниъл Кутино (2 блокади). 

 Статистика може да видите тук 

 Утре България се изправя срещу другия фаворит в групата Япония. Мачът стартира в 14 ч българско време.

 

 

Билети за Волейболната лига на нациите може да закупите от тук:

 

 за VNL мъже:         https://bit.ly/3Mk8QER

 за VNL жени:         https://bit.ly/3lksq7P