Неделя, 16 Януари 2022 22:55
България стана №1 на Балканите и се класира на Европейското първенство по волейбол до 18 г.
Снимки: Костадин Андонов/БФВ

Капитанът Виктор Томов: Отборът ни е един от най-добрите в цяла Европа, ще печелим много турнири заедно

 България спечели Балканското първенство – европейска квалификация по волейбол за юноши до 18 години и се класира на еврофиналите! Тимът, воден от Виктор Карагьозов, победи Гърция с 3:0 (25:14, 25:22, 25:22) в последния мач от турнира в София, стана шампион и спечели директна квота за Европейското първенство.

Вицепрезидентът на Българската федерация по волейбол Давид Давидов връчи трофея на шампионите веднага след заключителния двубой под бурните аплодисменти на феновете в спортна зала „Левски София“.

 

thumbnail Bulgaria U18 Champions David Davidov

Най-резултатен за победата над Гърция е Кристиан Титрийски с 22 точки. Александър Къндев реализира 11. Виктор Томов и Симеон Николов записаха по 7 точки. Най-резултатен за съперника бе капитанът Нанопулос с 19 точки.

 

thumbnail Kristian Titrijski Stilian Delibosov

В другия мач от последния ден на европейската квалификация в спортна зала „Левски София“ Турция победи категорично Румъния с 3:0.

България завърши на първо място в крайното класиране след три победи с по 3:0 над Турция, Румъния и Гърция и драматично 2:3 от Сърбия. Турция завърши на второ място след три успеха с 3:0 и загубата с 0:3 от България. Сърбия е на трета позиция също с три победи, но две от тях с по 3:2 , един успех с 3:0 и едно поражение с 0:3. Гърция завърши на четвърто място , а Румъния на пето.

 

thumbnail AS4A5442

Европейското първенство за юноши до 18 години е от 9 до 18 юли в Грузия.

Беше много емоционално първенство. Радвам се, че успяхме да го спечелим, въпреки трудностите, които изпитахме със Сърбия. Смятам, че се представихме на много добро ниво и, че ни чака добро класиране на Европейското първенство. Ще се постараем да постигнем по-добро класиране от миналата година, когато бяхме пети в Европа“, заяви капитанът на България Виктор Томов.

Този отбор като индивидуалности е може би един от най-добрите в цяла Европа, поне от тези, които сме виждали. Смятам, че ако играем както трябва и се държим заедно като отбор, в бъдеще ще печелим много медали и турнири“, добави Виктор Томов.

 

thumbnail Viktor Tomov David Davidov

Заслужен успех. Успяхме да се противопоставим на всички отбори, като само срещу Сърбия не играхме по най-добрия начин, но важното е, че спечелихме Балканското първенство и се класирахме за Европейското първенство. Успехът ни е напълно заслужен. Поздрави за отбора и благодарности на всички хора, които дойдоха да го подкрепят в залата“, коментира старши-треньорът на България Виктор Карагьозов.

 

974620220115142940

Дали ще успеем да подобрим класирането си от предишното Европейско първенство, не може да прогнозираме отсега, но е ясно, че ще направим всичко по силите си. Ще трябва да видим и нивото на останалите. Всеки отбор израства и на тази възраст разлика дори от шест месеца може да е съществена. Като погледнем обаче какви и колко на брой силни отбори не успяха да се класират от първата квалификация, а някои от тях ще трябва да останат извън Европейското първенство и след втората квалификация, това само по себе си говори за постижението на нашия отбор“, добави Виктор Карагьозов.