Понеделник, 13 Септември 2021 20:06
Специален ден за българския волейбол, три поколения национали заедно в зала „Левски София“
Снимка: Костадин Андонов/БФВ

Днешният 13 септември бе специален ден за българския волейбол, в който БФВолейбол почете своите герои медалисти от световни първенства. Три поколения волейболисти от националните отбори си дадоха среща в столичната зала „Левски София“. Млади и стари отзнаменуваха заедно 30 години от световната титлата за младежи от Кайро 1991, сребърните медали от Световното първенство в Иран за юноши под 19 години преди седмица и предстоящият Мондиал за мъже под 21 години, на който България е домакин заедно с Италия в същата зала.

thumbnail 1M1A7584

Три изключително важни поколения - звездите на бъдещето и героите на България! Две от селекциите, вече доказали се и завоювали медали от световни първенства, третият очаква своя старт на родна сцена в последния за годината световен форум.

thumbnail KBA 3650

 

Празничната церемония започна с излизането на момчетата на Найден Найденов, които ще представят страната ни на Мондиала за мъже под 21 години. Те посрещнаха с шпалир световните вицешампиони - героите, водени от Мартин Стоев, накарали България да се гордее - националите до 19 г. Част от тези момчета - Александър Николов, Стоил Палев, Георги Татаров и Лазар Бучков, са и в разширения състав за предстоящото световно първенство до 21 г.

thumbnail KBA 3610

 

 Темата с уважението продължи с тези, които вече са писали историята. Младото поколение посрещна на игрището с шампионски шпалир световните шампиони от 1991 г.

10 от 12 –те герои на България от близкото минало присъстваха на церемонията: Мартин Стоев, Николай Иванов, Евгени Иванов, Ивайло Стефанов, Петър Узунов, Веселин Димчев, Петър Дочев, Калин Тодоров, Валери Секулов, Стефан Митев. Отсъстваха единствено Радослав Арсов и Николай Янакиев.

 

thumbnail KBA 3698

Президентът на Българската федерация по волейбол Любомир Ганев и вицепрезидентът Давид Давидов приветстваха волейболните звезди на бъдещето и наградиха световните шампиони от Кайро с плакети. Така бе изказано признанието на цялата волейболна и спортна общественост към уникалното постижение, от което се навършват точно 30 години.

 

thumbnail KBA 3761

„Радвам се, че сред нас са толкова много волейболни звезди. Не само тези, които станаха световни шампиони преди 30 години, но и отборът на Мартин Стоев под 19 години, който за нас също е номер едно в света. Поздравявам момчетата на Мартин, които показаха как се играе със сърце, с душа, с раздаване за всяка топка. Това е начинът, по който могат да израснат и аз им пожелавам да съхранят това желание за игра, а след две години имат поправителен вече на Световното първенство под 21 години. На момчетата под 21 пожелавам да вземат пример от тях. А те ще играят и пред българска публика в тази зала и съм сигурен, че ще успеят да зарадват феновете. Поздравления за световните шампиони от 1991 г. – единственият български отбор, световен шампион в колективен спорт. Те доказаха, че с волейбола в сърцето може да постигнеш всичко“, каза Ганев.

 

thumbnail KBA 3737

„Присъстваме на уникална волейболна среща. Изключително радостен съм, че имаме възможност да срещнем три поколения. Един прекрасен отбор, прекрасни български спортисти, които са донесли уникално постижение и слава за България. Вие сте пример за младите момчета и се надявам, че във ваше лице те ще почерпят устрем, стремеж към успеха и непримиримост в преследването на крайния резултат. Още веднъж поздравления за отбора на Мартин Стоев, който направи прекрасно постижение и в тежък период за нашия спорт накара българското общество и волейболните хора да се интересуват от нашите резултати. Надявам се това постижение да даде тласък и на батковците, на които им предстои голямата отговорност да представляват България в домашен форум. Надяваме се това да бъде допълнителен стимул и пред българска публика и български знамена да постигнат мечтите си и максималните си цели“, заяви Давидов.

Капитанът на шампионския отбор от 1991 г. и старши-треньор на световните вицешампиони под 19 г. Мартин Стоев благодари на Българската федерация по волейбол за уважението.

 

thumbnail KBA 3777

 

„Споменът от преди 30 години е много остарял. Но този от преди 10 дни е много пресен. И искам да благодаря на федерацията, че осигури всички условия, от които имахме нужда. На клубовете, които се грижиха за момчетата през последната година. Надявам да се да се поздравим с подобни успехи и искрено пожелавам на отбора на Найден Найденов да ни надмине на Световното първенство под 21 години“, каза Стоев.

Разпределителят на шампионите от 1991-а и капитан на „лъвовете“ през годините Николай Василев видя символика в днешната среща на поколенията:

 

thumbnail KBA 3803

„Създаде се една истинска символика. Пастижението от нашите медали можеше да мине скромно и тихо. Благодаря на БФВ за това събитие и за уважението. 30 години от титлата, Мартин Стоев капитан на този отбор, сега в ролята на старши-треньор, отново с медали. Има идентични моменти по пътя към отличията. Нашият отбор мина през един много тежък осминафинал срещу Южна Корея и труден мач за влизане в четворката. Тези млади момчета с медалите на гърдите си преминаха по същия начин – много тежки мачове с Италия и Русия на четвътфинал и на полуфинал. Надявах се, че рубиконът е преминат и няма кой да ги спре. Но това, което видях на финала – това емоционално изразходване, може би и изчерпаните физичеки сили, не им дадоха възможност да стъпят на първото място. Но те загатнаха за много голям потенциал и показаха характер. Това е предпоставка за развитие, защото те са осъзнати и могат да правят разлика между мечтата и какво искат да постигнат. Обръщам се и към състезателите, на които им предстоят сега тежки двубои от Световното - пътят е един: излизаш и си оставяш сърцето на игрището. Даваш всичко, на което си способен и ако противникът е по-добър, можеш само да го поздравиш и да получиш неговото уважение.“

Селекционерът на мъжете под 21 години Найден Найденов заяви, че силно се надява неговите момчета да видят стимул за предстоящите изяви:

 

thumbnail KBA 3995

„Такива награждавания са много хубави и се надявам моите момчета да го осъзнаят, защото тези на Мартин явно са го осъзнали. Да видят стимул в този отбор от 1991 г., защото от тези волейболисти почти всички играха на световно ниво. Всички имат участие на Олимпийски игри, Световни първенства при мъжете. Така че титлата им не е случайна, а е плод на техните качества. Надявам се и пожелавам на младите играчи да стигнат до тяхното ниво и да се радваме след години на участието им на тези големи форуми. Поздравявам Мартин Стоев и неговите момчета. За мен те са стимул да мотивирам моя отбор да разбере какво е удоволствието да бъдеш медалист от Световно първенство. Надявам се, че тези под 19, които ще бъдат включени в отбора под 21 години ще надградят малкото, което ми липсваше“, каза Найденов.

 

thumbnail KBA 3581

Капитанът на тима Любослав Телкийски заяви:

„Поздравявам по-малките за сребърните медали. И тези, които ще се включат при нас, да надградят и да спечелим световната титла“, каза Телкийски.

Шампионатът на планетата по волейбол до 21 г. е от 23 септември до 4 октомври. България е съдомакин заедно с Италия. Мачовете в София са в спортна зала "Левски София".

България ще играе с Куба, Бахрейн и Полша в предварителна Група В. В София ще се играят и мачовете от Група D, в която попаднаха Русия, Бразилия, Камерун и Канада.

Другите две групи ще се играят в Италия. Първите два отбора във всяка група продължават във финалната осмица, разпределени в нови две групи по 4 тима.

Класиралите се на първите две места от втората групова фаза продължават към полуфиналите и битката за медалите. Завършилите на трето и четвърто място в първата групова фаза продължават за разпределение на местата от 9-о до 16-о.