Четвъртък, 15 Юли 2021 12:54
Найден Найденов: Победата над Италия е най-силният ни мач, даде увереност на момчетата за Световното първенство
Снимка: Костадин Андонов/БФВ

Показахме класа срещу един от най-силните отбори. Имаме колектив. Надъхваме се всеки ден за най-добро представяне

Селекционерът на националния отбор на България за мъже до 21 г. Найден Найденов анализира трите контроли с Италия, част от подготовката за Световното първенство, на което страната ни ще домакинства съвместно именно с италианците. Найденов отчете сериозно израстване в българския отбор, за да се стигне до най-силния мач на тима до момента, показал и класа, и изграден колектив.

„Първият ни мач беше непосредствено след дълго пътуване и не бяхме в максимално добра кондиция. Победиха ни 3:1, но дори и в тази среща имахме своите шансове да спечелим. Първите два гейма бяха много равностойни. Решаваща се оказа голямата сработка в италианския отбор. Спечелиха благодарение на нея в ключовите моменти. Във втората среща пробвах различни варианти – включване на втория разпределител, втория диагонал и посрещачи, които исках да видя в игрова обстановка срещу много класен съперник. Всички заедно сме отбор и в дадени моменти ще имаме нужда различни изпълнители да се оказват с решаваща роля. Затова втората среща, в която не победиха отново с 3:1, беше именно с такава цел – да играят всички, да видим по-широките възможности на състава ни и да направим своите важни изводи.

Победата ни с 3:1 в третата среща с Италия беше най-силният ни мач до момента. Мога да кажа, че бяхме 90% със състав, с който започваме като основен. И за първи път показахме толкова високо ниво. Видяха се и резултатите от тренировъчния процес и от изиграните мачове. В първите два гейма бяхме с класа над Италия. Има доста технически детайли, върху които трябва да продължим да работим. Но представянето ни в тази среща с Италия показа, че с довършване на работата ни ще имаме много сериозен отбор за Световното първенство. Този трети мач срещу италианците даде и нужната увереност на момчетата, на отбора ни. Играхме така, че даже и италианците започнаха да гледат с доза страх. А съперникът ни е наистина много класен – личи си, че е обигран отбор, който технически стои много добре. Знаят къде и какво трябва да се направи във всеки елемент от играта. Не е случайно, че миналата година този отбор игра финал на Европейското първенство по волейбол, макар да загуби с 2:3 от Русия битката за титлата. Но италианците са на шампионско ниво. А нашата победа над тях сега със сигурност е голям позитив преди Световното първенство. Ние променихме доста неща във всеки елемент, кой къде трябва да застане. Но резултатите вече са видими“, заяви Найден Найденов.

Селекционерът на националите на България до 21 г. отчете голямата роля за израстването на организирането на контроли със силни противници – с мъжкия „Б“ отбор на Франция и срещу селекцията на Италия до 21 г., европейски вицешампион през 2020 г. „Нашият отбор не е играл официални срещи от две години. Мачовете срещу Франция и Италия бяха много полезни. Организирането им беше много добра идея и съм благодарен на Българската федерация по волейбол за реализирането на тези срещи“, каза още Найденов.

„Стараем се и се радвам, че успяваме да създадем добър колектив. Колективът за мен е основното и държа сериозно контрола в тази посока. Другите важни неща са отделно и работим по тях. Но радващото е, че забелязвам, че изграждаме колектива. Това ще ни даде положителна емоция, за да играем по най-добрия начин на Световното първенство. Надъхваме се с всеки изминал ден, с всяка изминала тренировка и с всеки изигран мач с една единствена цел – да имаме самочувствието да се представим по най-добрия начин на Световното първенство“, завърши Найден Найденов.

Селекцията на България до 21 г. продължава подготовката си в спортна зала „Левски София“ от 2 август.   Шампионатът на планетата е от 23 септември до 4 октомври 2021 г.

България ще играе с Куба, Бахрейн и Полша в София в предварителна Група В на Световното първенство по волейбол за мъже до 21 г., на което домакинстваме в партньорство с Италия.

В София ще се играят и мачовете от Група D, в която попаднаха Русия, Бразилия, Камерун и Канада.

Другите две групи ще се играят в Италия. В Група А попаднаха Италия, Египет, Чехия и отбор, който ще замени оттеглилия се от участие заради пандемията Южна Корея. В Група С са Иран, Аржентина, Мароко и Белгия.

Първите два отбора във всяка група продължават във финалната осмица, разпределени в нови две групи по 4 тима. Класиралите се на първите две места от втората групова фаза продължават към полуфиналите и битката за медалите. Завършилите на трето и четвърто място в първата групова фаза продължават за разпределение на местата от 9-о до 16-о.