Понеделник, 08 Март 2021 16:49
Виктор Карагьозов, треньор на националния отбор U17: Класирането ни за европейското утвърждава авторитета на волейбола ни

Националният отбор на България за юноши под 17 години спечели титлата на Балканиадата в Сърбия и се класира директно за европейското първенство 2021 в Албания. Старши-треньорът Виктор Карагьозов заяви след големия успех за официалния сайт на БФВолейбол, че изпитва една удовлетвореност от добре свършената работа, но заслугата e а на всички – щаб, състезатели и българските треньори, които са подготвили тези момчета.

- Станахте балкански шампиони и се класирахте за европейско първенство. Как се чувствате след този успех?

- Естествено, че съм много доволен. Чувствам се и удовлетворен от добре свършената работа. И най-вече от факта, че успяхме да се класираме за европейско първенство от първата отдала ни се възможност. Този резултат сам по себе си сериозно утвърждава авторитета на българския волейбол.

 

- Кой бе най-трудният момент по пътя към този успех?

- Имахме доста трудни моменти. Времето ни за подготовка не беше достатъчно, за да изградим облик на отбора, който ние от треньорския щаб бихме желали. В същото време тази генерация от състезатели поради обективни причини не успя да участва в нито едно първенство и имаше нужда от повече мачове, за да демонстрира на какво е способна. Не случайно на Балканиадата показахме възходяща градацията – заиграхме все по-добре от мач на мач. Проличаваше си, че с всеки изминал ден и изигран двубой, волейболистите ни повдигат своите технически умения.

202326 srb bul 436

 

- Труден бе и моментът на старта на турнира. Още в първия ден се срещнахме с Турция, която има обигран отбор на централизирана подготовка.

- Започнахме доста колебливо и доста плахо. Радващото беше, че в процеса на мача успяхме да повдигнем нивото си като отбор, но това не бе достатъчно да извовюваме крайната победа. Много важен бе вторият мач. Един спечелен двубой, който имаше опасност да загубим, но за радост се справихме особено след доста трудности в петия гейм. И накрая дойде финалният мач, най-важния със Сърбия. Ако не бяхме се справили с Румъния, щеше да е без значение. Но в него момчетата съумяха да дадат максимума от това, на което са способни в момента. Получи се един много добре тактически изигран мач, с висок дух и себераздаване. Да победиш Сърбия на техен терен с 3:0 говори само по себе си за начина, по който момчетата изиграха мача.

- Смятате ли, че този отбор има характер?

- Не мога да кажа категорично, защото имам впечатления само от три мача. Но фактът, че успяха в най-важния двубой да се вдигнат и да победят смятам, че имат нещо заложено в тях.

 

164533 bul rou 184

- Какви бяха коментарите на другите участници в Балканиадата?

- Не успяхме да комуникираме с тях, защото си тръгнахме непосредствено след последната среща. Но имах поздравления от турския отбор, с щаба на който успяхме да разменим няколко изречения.

- Шокирахме ли сърбите с това категорично 3:0?

- Предполагам да. Изобщо не са го очаквали, още повече, че играха доста постоянно в турнира, както и доста изчистено. В същото време на тях им трябваше само един гейм, за да станат балкански шампиони и да се класират за европейското първенство. Предполагам, че е било шокиращо, защото залогът бе много голям, а крачката не беше голяма, за да съумеят да оползотворят труда си и да се класират за Евроволей.

- Получихте ли поздравления от волейболната общественост у нас?

- Да. Получихме много поздравления.

 

185231 srb bul 382

- Как се работи с новото ръководство на федерацията?

- Много добре. Бяхме обезпечени по време на подготовката с всичко, на базата на възможностите, които има Българска федерация но волейбол. През тези две седмици на лагера в София имах контакти с мениджъра Стефан Чолаков, всичко беше на ниво. Надявам се, че в бъдеще времето за подготовката за европейското ще бъде доста повече и това ще ни даде възможност да се подготвим максимално добре за европейското.

- Според вас колко време ще е нужно за оптимална подготовка?

- Иска ми се колкото се може повече. Но минимумът трябва да бъде 40 дни. Всичко това съчетано с контролни срещи, за да влезем в по-сериозна игрова подготовка и да изчистим неща, които не се виждат.

- Върху какво трябва да работи тази селекция през лятото преди европейското?

- Във всяка една фаза на играта. Те са още доста малки момчета. Някои неща по отношение на техническата им грамотност, върху тактика също да се поработи. Ние трябва да направим отбор с облик, който да бъде конкурентен на водещите тимове в Европа. Тук е мястото да изразя благодарности на колегите, които са работили с тези момчета, защото при всички случаи този успех е и техен.

- Повишават ли се амбициите сега за европейското?

Не мога да кажа дали се повишават. Най-важното е, че успяхме да класираме този отбор на самото европейско. За младите състезатели е много важно да се докоснат до техните връстници да видят къде са. Но пък от друга страна апетитът идва с яденето. Аз като треньор, заедно щаба, ще се опитаме максимално да подготвим тима ни за европейска сцена.