Вторник, 02 Март 2021 10:40
Виктор Карагьозов: Целта е една - класиране за европейско
Снимка: bvf.bg

Националният отбор на България за юноши U17 замина днес за Върнячка Баня, където от утре стартира участие в Балканиада – първи кръг от квалификациите за европейското първенство през 2021 г. Съперници на нашите са домакините от Сърбия, Турция и Румъния. Първенецът взима директна квота за Евроволей. Останалите ще имат втори шанс на допълнителни квалификации през май.

"От името на федерацията пожелавам на момчетата още сега да се класират", каза президентът Любо Ганев.

Старши-треньорът на тима Виктор Карагьозов заяви за официалния сайт на БФВолейбол, че имаме талантливи волейболисти на тази възраст и се надява тимът ни да се класира директно още от Балканиадата.

 

Как премина подготовката?

Направихме 12-дневен лагер в София. За времето, в което бяхме заедно, се опитахме да се опознаем. Да разберем за възможностите на момчетата на базата на това, че голяма част от тях не успяха да играят във вътрешния шампионат поради пандемията. Свършихме доста неща и да създадохме облик на отбора. Надявам се да бъде конкуретноспособен на съперниците. Изградихме система на игра и вярвам, че ще бъде оптимална.

 

20210301223006

 

Имахте ли някакви проверки за този период?

Играхме два пъти с волейболистите на Левски София под 20 години. В единия мач ни победиха с 3:1, в другата среща завършихме 2:2. Също така имахме и двубой с тима на Дупница под 20 години. Отново завършихме 2:2.

 

Доволен ли сте от това, което показват момчетата?

Момчетата се влагат в тренировъчния процес, стараят се много. Естествено не мога да преценя точно, защото още са малки - 15-16-годишни. Но определено виждам, че всеки има амбицията да се докаже и да защити мястото си в отбора.

 

Имате ли информация за съперниците?

Абсолютно никаква. Не е имало официални състезания за тази възраст и няма откъде да разберем в какво състояние са съперниците. Доколкото знам, Турция е страна, която традиционно събира своите национални формации в обща шапка - като лагер. Непрекъснато са заедно и тези момчета участват във вътрешния шампионат. За Сърбия и Румъния нямам никаква представа.

 

080342542

 

Кой определяте като главен съперник?

В тази възраст турците винаги са много добре синхронизирани и подготвени. Вече казах причините - целогодишно са на лагер. Те изпреварват останалите съперници на Балканите - по-развити, по- яки и по-обиграни. Но с течение на годините тяхното ниво спада, защото явно физическите им качества не са такива, каквито трябва да бъдат в по-напреднала възраст. Предполагам, че ние и сърбите ще бъдем горе-долу на едно ниво. За Румъния нищо не мога да кажа, но връщайки лентата назад, не са били отбор, който да впечатлява.

 

Целта е първото място и директно класиране за Евроволей 2021. Имаме ли сили за това?

Имаме талантливи деца и много ми се иска да го покажем. Но не мога да кажа нищо категорично, тъй като не знам възможностите на другите отбори. На място ще видим всичко. Целта е класиране на Евроволей. Дали от първия или от втори шанс на квалификациите няма значение.

 

Стартираме срещу Турция, който определяте като най-силен съперник. Това предимство или недостатък е?

Не мога са кажа. В тази възраст винаги има напрежение у състезателите. Не винаги по-добрият показва максимално възможностите си на този етап. Дано да е за хубаво и да ги изненадаме с нашето представяне. Да стартираме с успех в турнира, а това да ни даде увереност в силите и настроение за победи.