Понеделник, 01 Март 2021 09:29
Милко Багдасаров, председател на комисията по плажен волейбол към федерацията: Целта е да имаме отбори на олимпиадата през 2024 година
Снимка: архив

Милко Багдасаров е председател на комисията по плажен волейбол към федерацията. След година работа с президента Любо Ганев той даде интервю за официалния сайт, в което разкри какви са плановете за следващите месеци.

- Предстои много сгъстен календар в плажния волейбол през 2021 година. Какво да очакваме?

- На първо място ще има осем турнира от националната верига по плажен волейбол. Предстоят и още осем силни международни състезания на комплекс "София Бийч" в Панчарево, които са с по 1 звезда от FIVB. Очакваме добро представяне на нашите национални отбори за юноши и девойки до 18 и 20 години на европейските първенства. Въобще плажният волейбол върви напред. Целта ни е турнирите да стартират в края на май. Още не мога да го потвърдя окончателно.

- Възможно ли е България да стане един от центровете на плажния волейбол в Европа?

- На този етап не искам да правя толкова оптимистични планове. Радвам се, че крачките, които правим в сравнение с предишните години, са на съвсем различни обороти. Поставили сме си цели благодарение на президента Любо Ганев и искаме да ги изпълняваме.

- Каква оценка давате на 2020 година?

- Ще започна от малко по-рано. След "МТел Бийч Мастърс", който приключи през 2014 година, разчитахме само на националната верига. Тя се провеждаше в няколко наши града. Последва сериозен спад. В периода 2017-2019 година не можем да се похвалим с широк обхват от състезания. И стигаме до последните 12 месеца. Имаше пет турнира за мъже и жени, три за юноши и девойки. Избрахме национални двойки за европейските първенства до 18 и 20 години. Тази и следващата година са решаващи, за да поставим плажния волейбол на друга основа.

U20 Varna 2020

Милко Багдасаров награждава призьорите на турнир по плажен волейбол за юноши под 20 години във Варна през изминалата 2020 година

- С какво се промени отношението към плажния волейбол, след като Любо Ганев стана президент на федерацията?

- За мен най-важното е отношението на президента. Любо присъства на почти всички турнири. Федерацията даде сериозна финансова подкрепа за младежките ни отбори на европейските първенства. Помогна за организирането на национална верига. Направихме много крачки напред, въпреки че идеите на комисията бяха такива и преди. Организирахме съдийски курсове, взехме решения за развитието на треньорите. В последните два месеца провеждаме съвместно почти всички заседания на комисията. Любо е винаги на линия.

- Турският бизнесмен Онур Кара е член на комисията по плажен волейбол и голям радетел в спорта. Как работите с него?

- От години Онур Кара прави стъпки за популяризиране на плажния волейбол в България. С изградения от него комплекс в Панчарево можем да си поставяме по-високи цели. Там могат да се подготвят националните двойки, да се правят курсове за треньори. Да се организират състезания от по-висок ранг. Всеки, който иска и милее за плажния волейбол, е добре дошъл. Ще намерим общ език.

- Кога е възможно България да има двойки на високо европейско ниво?

- Поставили сме акцентът при младите. Разчитаме да се направят двойки за участие на високо ниво. Развиваме идеята и клубовете да се включат. От Министерството на спорта също се ангажираха. Голямата ни цел е да имаме отбори на олимпиадата през 2024 година.

 

- До колко пандемията попречи през последната година на работата ви?

 

- Разбира се, че оказа влияние. Но мога да кажа, че и ни помогна. Нашият спорт е на открито, така че не попречи за организиране на турнирите. Благодарности на хората във Варна, Бяла и София, които много помогнаха. Надявам се, че тази година пандемията ще спре и ще бъде още по-хубаво за всички спортове.