Понеделник, 13 Февруари 2017 12:53
Боян Йорданов: Съжалявам, че миналата година не играх пред феновете на "Левски"

Боян Йорданов е един от символите на "Левски"през последните над 10 години. Емблематичният левичар е извеждал сините до върха в България преди да поеме към чужбина. Миналата година диагоналът се завърна за кратко в родния клуб, за да му помогне да запази мястото си в елита. Всъщност поставянето на основите на сегашния отбор започна именно с началната подкрепа на Йорданов, Андрей Жеков, Методи Ананиев, Ивайло Лалов и Венцислав Рагин.През есента Боян се завърна в Гърция и се представя страхотно с екипа на "Кифисиас". Той записа рекорд за сезона с 47 точки в един мач и към момента води при реализаторите в европейските клубни първенства. Бившият национал следи новините около Левски София и очаква с интерес дербито срещу ЦСКА на 22 февруари.
 

 Боян, как се чувстваш в Гърция?
 Здрав съм, което е най-важното. Надявам се да стигнем възможно най-далече с отбора. 

 

Миналата година се завърна за няколко месеца в "Левски София", следиш ли какво се случва около отбора?
 Да, разбира се. Отборът играе добре и все повече фенове го подкрепят. Това е единственото, за което съжалявам малко от завръщането ми. Миналата година играехме в зала "Христо Ботев" и имаше забрана да се допускат зрители заради някакъв проблем с едната трибуна. Винаги съм обичал да играя пред голяма публика, защото атмосферата, която създават феновете те зарежда. 

 

На 22 февруари обаче "Левски София" ще приеме ЦСКА в зала "Арена Армеец". Това домакинство ще придаде ли допълнителен блясък на дербито?
Със сигурност. Искрено се надявам да се напълни залата и очаквам двете агитки да създадат невероятна атмосфера. Разбира се, всички трябва да знаят, че това е просто спорт и за да има още много такива мачове, е изключително важно да няма инциденти и ексцесии. Животът е по-важен от всичко. 

 

В Гърция феновете също са много емоционални…
Определено. Участвал съм в много дербита между "Олимпиакос" и "Панатинайкос" и често са ни прекратявали мачовете. За голямо съжаление се случваха сериозни инциденти и преди няколко години от федерацията решиха мачовете да се играят само пред домакинска публика. Надявам се в България да не се стига до подобни мерки. 

 

Спомняш ли си първото дерби срещу ЦСКА?
 О, то е било още при пионерите. Играл съм срещу тях във всички възрастови групи, тези мачове винаги бяха по-специални. Аз съм левскар от дете, още преди да започна да играя волейбол и за мен си имаше допълнителна мотивация.  

 

Имаше ли закачки с играчите на противниковия отбор?
Разбира се, бих го нарекъл по-скоро закани, но всичко се решаваше само на игрището. В годините, когато бях състезател на "Левски", отборът ни беше по-силен от този на ЦСКА и рядко се е случвало да ни бият.  

 

Каква е прогнозата ти за мача на 22 февруари?

Силно се надявам "Левски София" да спечели, но като цяло никога не съм обичал да давам прогнози. ЦСКА имат по-опитни състезатели и по-дълга пейка, което ги прави фаворит до известна степен. Левски София обаче играят с голям хъс и явно неслучайно бяха на косъм от това да бият ЦСКА като гости. Все пак ще дам прогноза 3:2 за „сините”.