Сряда, 23 Април 2014 09:17
Мирослава Паскова: Не бива да подценяваме никой от съперниците ни

Мирослава Паскова е от онези спортисти, които те впечатляват още преди да ги видиш в действие. Сякаш всичко около нея – фигура, походка, излъчване, говори за естествено поведение и огромно желание за победа. След това тя се появява на волейболното игрище и разбираш, че не си се лъгал.

Младата волейболистка е основна единица в женския тим на Левски Волей, а не за първи път защитава и цветовете на родния трибагреник. Паскова, заедно с другите момичета от националния отбор на България за девойки-старша възраст, ще се изправят само след два дни в спор за европейска квота срещу отборите на Русия, Австрия и Азербайджан.

Голяма ли е отговорността да бъдеш лидер в отбора и какви са очакванията й от Европейската квалификация, може да прочетете в интервюто, което Мирослава даде специално за БФВ.

 

-          Какво е усещането да си с националния отбор на България?

-          Това е признание за труда, който си положил. На мен не ми е за първи път да съм с националния отбор, но  знам, че винаги трябва да даваш максимума от себе си, за да имаш успехи и да постигаш повече. Отначало бях резерва, сега много се радвам, че имам по-голяма възможност за изява. Искрено се надявам всичко да завърши добре за квалификацията.

-          Кога получи за първи път повиквателна за националния отбор? Какво беше усещането?

-          Мисля, че беше в края на 2011-та година, ноември месец. Истината е, че изобщо не знаех къде се намирам.  Спомням си, че бяхме на лагер в Казанлък и тогава не се развиха много добре обстоятелствата за мен. Разболях се и ме изключиха от групата.

-          Сега обаче си една от лидерките на отбора заедно с Гергана Димитрова. Това по-голяма отговорност ли е за теб?

-          Да, отговорността наистина е малко по-голяма, но ние се опитваме да помагаме с най-доброто. Все пак  аз и Гери играем в женски формации и е нормално да се очаква повече от нас. И другите момичета играят с жените, разбира се, но ние с Гери играем от повече време като титуляри в такива състави. Мисля, че от 2012-та насам е така. Според мен това оказва влияние , най-вече върху психиката и се забелязва в трудните моменти.

-          На лагер сте с националния отбор повече от 20 дни. Успяхте ли да се сработите според теб? nac2

-          Подготовката протече абсолютно нормално. В началото малко се разминавахме., но това е в реда на нещата. Разбира се, има още какво да се иска от нас. Надявам се за квалификацията да изгладим всичко и да извадим най-доброто от себе си.

-          Кой от противниковите отбори смяташ, че може да ни създаде най-големи трудности?

-          Не бива да подценяваме никой от отборите.Всички са на квалификация и ще направят всичко възможно да се класират. Очаквам, че може би най-трудният ни мач ще е срещу Русия. Може би ще има и игра на нерви, но ние ще се опитаме да дадем максимума от себе си.