Сряда, 23 Април 2014 23:34
Пьотр Кобрин: Знам, че в България има волейбол на много високо ниво

Пьотр Кобрин е старши треньор на националния отбор на Русия за девойки (старша възраст). Кобрин и неговият щаб пристигнаха в гр. Самоков във вторник, където ще се състои Европейската квалификация в това направление  в тази възрастова група. България домакинства турнира, а освен Русия в планинското градче вече са отборите и на Австрия и Азербайджан.

Руският тим е все още непознат в България. Ето защо решихме да говорим със ст.треньора на „Сборная” Пьотр Кобрин, който ни разкри кое е най-голямото постижение на неговия отбор, а също така и очакванията му от самия турнир за Евроквалификацията. България среща отбора на Русия в събота, 26-ти април, от 18:30ч. в зала „Арена Самоков”.

-         Г-н Кобрин, добре дошли в България! Били ли сте в нашата страна преди?

- Благодаря! Да, лично аз съм бил преди в България. Като състезател по волейбол си спомням, че съм бил на тренировъчен лагер в Златни пясъци. Идвал съм и на почивка – карах ски в Банско.

- Какво знаете за волейбола в България?

-Знам, че в България има наистина волейбол на отлично ниво. Запознат съм също така с това, че имате големи традиции в този спорт.

- Какъв е Вашият най-голям успех в света на волейбола- съответно като треньор и като състезател?

- Аз съм треньор на женския „Заречие” Одинцово. Тази година спечелихме „Чалнъдж къп” и това е най-големият ми успех като наставник. Като волейболист съм ставал два пъти шампион на Русия.

- Как се развива волейболът в Русия?

- Опитваме се да развиваме волейбола в нашата страна много активно.Разширяваме полетата на развитие, правим максималното за разпространяването на играта. Говоря както за клубно ниво, така и за национални гарнитури. Опитваме се да направим волейбола все по-популярна игра.

- Обръщате ли специално внимание на детско-юношеските школи?

- Да, опитваме се да обръщаме внимание на младите, да им помагаме в тяхното волейболно образование.

- Нека да поговорим за националния отбор, на който Вие самият сте старши треньор сега. Кое е най-голямото постижение на девическия национален тим на Русия?

- Към момента, най-голямото постижение на националния отбор на Русия за девойки (старша възраст) е осмото място на Европейското първенство през 2013г.

- Как избирате на кои състезателки да разчитате?

- Няма нещо специално в начините ми на избор на състезателки. Играят тези, които демонстрират най-голямо желание.

- Какви са Вашите очаквания от Европейската квалификация? Ще играете срещу България, Австрия и Азербайджан.

- Моето желание е да се класираме на Европейското първенство.

- Един последен въпрос: мъжките национални отбори на България и Русия попаднаха в една група за международния кръг на Световната лига. Вашата прогноза за двубоите между тимовете?

- България е един много интересен противник. Мачовете срещу вас са винаги трудни и изпълнени с напрежение. Трудно ми е да дам точна прогноза какво може да се случи на волейболното игрище.