Петък, 05 Февруари 2016 12:10
Пламен Константинов залага на Скаут Лигата за бъдещата генерация във волейбола
Пламен Константинов залага на Скаут Лигата за бъдещата генерация във волейбола

Привличането на децата в залата е основата на пирамидата, която ще генерира нови поколения състезатели

Селекционерът на мъжкия национален отбор по волейбол на България Пламен Константинов лично се ангажира с новия проект на БФВ за подрастващи – Скаут Лигата на България, който е по лична инициатива на президента на БФВ Данчо Лазаров, като ще подпомага неговото развитие в бъдеще.

Константинов съдейства за привличане на генерален спонсор в лицето на фонд „Развитие“, като договорът с федерацията вече е факт. Така бе направена първа стъпка за финансиране на проекта за нов сезон и стартиране на Скаут лига за момчета. Освен финансиране специалистът генерира и много идеи относно цялостната организация на този мащабен проект, който в бъдеще ще обхване цяла България.

Ето какво разказа Пламен Константинов в интервю пред официалния сайт на БФВ volleyball.bg за това как вижда бъдещата Скаут Лига, организацията на проекта и работата с децата от цялата страна:

 

Национален селекционер на мъже се захваща лично с проект за подрастващи, като Скаут Лигата на България. Защо?

Защото може би това е най-важният проект в момента. Защото идеята е да се разшири основата на волейбола у нас. А основата са подрастващите. Най-малките да бъдат подпомогнати максимално. Да ги запалим и да ги вкараме в залата. Ако го направим това, след това вече при по-големите възрасти – юноши и девойки, младша, старша – те ще си вървят. Въпросът е да подпомогнем клубовете у нас в работата  с най-малките. От там да тръгне, да бъде положена основа и да се направи мащабен проект като количество.

Как възприемат спонсорите проекти за деца?

По-трудно се намира спонсори за детския спорт, макар, че всички имат доброто отношение на пръв поглед…Но в крайна сметка при децата имиджовият ефект е по-малък. Затова и по-малко са хората, които са ориентирани към подпомагане на такъв вид състезания.

Успяхте обаче да привлечете фонд „Развитие“, като генерален спонсор на Скаут Лигата?

Привлякохме корпорация „Развитие“ точно с идеята за детския спорт и в интерес на истината това беше и най-голямото ни желание. Хората, с които разговарях желаят точно детския спорт да бъде техния таргет. Това съвпадна идеално с идеята за развитие на Скаут лигата. Така че благодарение на г-н Александър Александров, главен мениджър на фонд „Развитие“ и на неговото желание за съвместна работа има голяма вероятност този уникален проект да се развие. Защото, тази година с момичетата, това е пилотен проект. Степента, която залагаме като бъдещ проект е развитие и на работата с момчетата.

3ccd1b48e9d93a3fb26d16193042d8e2 XL

 Селекционерът Пламен Константинов заедно с президента на БФВ Данчо Лазаров и мениджъра на фонд "Развитие" Александър Александров по време на подписването на договор за генерален спонсор на Скаут лигата

 

Тоест ще има Скаут Лига за момчета?

Да, това са намеренията ни и работим активно за тяхното осъществяване. Момчетата, които ще бъдат обхванати са набори 2003/2004.

Вие лично генерирате много идеи относно организацията и провеждането на Скаут Лигата, разкажете повече за тях?

Идеята е от новия сезон в Скаут лигата да участват общо 72 отбора от цялата страна при момичетата и при момчетата. България е разделена на шест региона. Всеки регион да бъде представен с по шест отбора. Ако има повече желаещи ще се играят квалификации, които ще бъдат сито за определяне на тези шест тима. Това означава 36 отбора момичета и 36 отбора момчета. На тези клубове ще се осигури възможност за участие без те да бъдат затруднени. Това означава да се осигури екипировка, пътувания, настаняване по време на турнирите, храна – всичко това да се поеме от федерацията с помощта на Министерството на спорта и на спонсори.

Основно нещо обаче да просъществува на този проект, нещо, на което искам да акцентирам е Феърплея в Скаут Лигата. Да се постигне договорка между клубовете да не се крадат деца! Само и единствено тогава може да се провежда този проект ефективно. Да има джентълменско споразумение да няма договорки „зад гърба“ и това да се спазва от всички клубове. А едно дете да преминава в друг клуб, само при изричното съгласие от страна на двата клуба и родителите на детето.

По каква схема ще се играе?

На турнирен принцип, като досега. По три турнира в регион, след това финали, за които се класират по два тима. След изиграването на турнирите, заелите първо място в подреждането от всеки регион се класират директно за финали. Моята идея, която трябва да се обсъди с клубовете е, вторият представител на дадения регион, които ще отиде на финали да бъде сформиран от най-изявени деца от всички останали отбори. Защото, много често се получава, че даден клуб има едно добро дете, но като цяло няма отбор в този набор. Така на този състезател да му се даде възможност да играе във финалната фаза, като се направи сборен отбор на региона. Тоест спечелилия отбор – целият отива на финалите, а вторият е сборен, съставен от играчи на останалите пет тима.

 

BONC8250

 

Кога се предвижда да започне новия сезон в Скаут Лигата?

Засега идеите са работни и могат да търпят развитие и промени. Има идеи да се започне от лятото. Това е така, защото начинанието е обвързано с финансиране от страна и на Министерството на спорта, което пък е за дадена календарна година. Но тогава е дълга ваканция и ще възникне проблем  с отсъствието на деца. Аз лично смятам, че е по-удачно да се започне от новия състезателен период. Кой, къде бил от децата през ваканцията – на 15 септември всички се връщат у дома. Един месец подготовка и първия турнир може да се стартира на 15 октомври, вторият – ноември, третия декември и така.

Смятам, че всичко е въпрос на договорка и обсъждане с Министерството на спорта и разбиране от тяхна страна. За мен най-удачният вариант е да се започне от септември.

Как ще се направи една такава мащабна организация за цяла България?

Не е лесно. Това са много отбори, много средства за да може да се подсигури цялото съществуване. Това е големия проблем. Но има ентусиазъм. Едно от нещата, които са заложени за новия сезон е да се подпомагат и самите треньори с една ежемесечна сума. Така че да има стимул за работа и за треньорите и те да бъдат още по-всеотдани в работата с децата. А на практика 72 отбора означават и 72 треньори...

Имаме ли обаче толкова квалифицирани специалисти при подрастващите у нас?

Сигурно не.

Значи трябва и методическа помощ?

Да, така е. Макар, че някои го приемат и по-остро, като например следват коментари „Защо се месят в нашата работа“. Ако обаче се финансира този проект от БФВ, съвместно с Министерството на спорта най-малкото, което трябва да се направи е да бъде спусната една близка, като работа методика за всички участници. Защото в крайна сметка  не е въпрос само да отидеш и да отвориш вратите на залата и да дадеш топки. И след като очевидно има доста проблеми, най-вече технически, очевидно е, че в много клубове няма методика на обучение. Така че може да се използва една по-мащабна организация, да се спусне и една методика, която да бъде помощ. Не да бъде задължение и да пречи на треньора, а да бъде в помощ. Това да доведе до ефективност в работата на треньорите.

Досега в България не е имало толкова мащабно поставяне на основи. Колко трудно и скъпо е това начинание?

И е трудно, и е скъпо! А ефектът от тази програма, генерално заключение за това до колко е успешен проектът най-вероятно ще се види чак след  5-6 години, когато тези деца достигнат до мъжките и женските отбори. Залагаме нещо, което е в бъдещето.

Да обобщим, Скаут Лигата, това ли е новия модел за формиране на бъдеща генерация?

Да, един такъв формат може да бъде основа на бъдещето. Без основа не може. Аз лично и за това се ангажирам. Много хора ще кажат – не му е работа. Сигурно е така, с оглед, че нямам доживотен договор като треньор на националния отбор, всеки един момент могат да ни се разминат пътищата. Но си мисля, че ако сега помогнем, след това който и да е селекционер ще бере плодове!

Програма на петия турнир от Скаут лигата за момичета, родени 2002/2003 година, който е от 5 до 7 фавруари в София виж - тук.