Сряда, 10 Юни 2015 15:51
(0 гласа)
Ирена Мишонова, Иван Раев и Светла Ангелова (от ляво на дясно) изразиха надежди за едно добро представяне на Игрите в Баку.
Написана от:
Публикувана в: Национални отбори
Ирена Мишонова, Иван Раев и Светла Ангелова (от ляво на дясно) изразиха надежди за едно добро представяне на Игрите в Баку. Автор на снимката: Пресклуб „България“

Плажната волейболна двойка, която ще представя България на първите Европейски игри в Баку, Светла Ангелова / Ирена Мишонова, заедно със старши-треньора Иван Раев бяха поредните специални гости в поредицата „Българските надежди на първите Европейски игри в Баку“. Двубоите от състезанието ще започнат на 16 юни, а ден по-рано пък ще се проведе официалната техническа конференция, на която 32 двойки участници от общо 20 страни, ще бъдат разпределени в 8 групи по 4 отбора. Именно тогава нашите момичета ще разберат своите съперници в първата фаза.

Волейболното ни дуо е заедно малко повече от месец, но въпреки това вече записа престижно класиране на Балканиадата в Турция през изминалата седмица, където завърши на четвърто място.

„След като разбрахме, че получаваме квота за един женски отбор на Европейските игри в Баку, комисията по плажен волейбол се събра и обсъдихме кои ще са възможно най-добрите варианти за добра двойка на пясъка, която да се представи добре. Проведоха се  разговори между добрите ни състезателки по плажен волейбол и след това от комисията решихме да съберем Светла Ангелова и Ирена Мишонова като двойка, която да представя България на първите Европейски игри в Баку“, заяви треньорът Иван Раев по повод избора и идеята за сформиране на двойката.

„По наша преценка Ирена е една от състезателките с най-добър блок. Светла пък ни е най-добрият защитник при жените. Мисля, че има потенциал в тази двойка и двете могат да покажат много“, продължи наставникът.

През изминалия сезон и двете волейболистки играха в чужбина.

„Поне за сега такава е ситуацията в плажния волейбол у нас. Повечето състезатели тренират волейбол в зала, а след приключване на първенствата излизат на пясъка“, завърши Раев.

„За съжаление имахме малко време за подготовка. Това е спорт, който попринцип се практикува целогодишно. Все пак за малкото време, което имахме се опитахме да се подготвим максимално добре. Бяхме на 20-дневен лагер в Италия. Там ни обърнаха внимание. Имаше треньор по физическата подготовка. Имахме възможността да потренираме с една доста добра италианска двойка. Двете се чувстваме добре заедно. Опитваме се да работим колкото се може повече заедно. За съжаление тук в София няма къде да се подготвяме и тренираме в Пловдив“, коментира пък Светла Ангелова.

По регламент на Европейските игри тези отбори, които се класират на първото място във всяка група, ще преминат директно на 1/4-финалите. Допълнителен жребий пък ще разпредели вторите и третите отбори в 1/8-финални двойки, от които победителите също ще намерят място в следващата фаза.

„Все още е рано да кажем как се чувстваме. Много бе важно за нас, че участвахме на Балканиадата в Турция. Това ни беше фактически първият турнир заедно. Изиграхме доста хубави мачове. В срещата за третото място за съжаление не успяхме да се преборим с една гръцка двойка, която тренира целогодишно на пясък, но двубоят бе много равностоен и загубихме с 20:22 и 19:21. Това според мен си бе успех и мисля, че ако ги срещнем в Баку ще ги бием“, продължи Светла.

„Единствената сила в плажния волейбол, която няма да присъства е Германия. Но общо взето всички европейски сили ще са там – Австрия, Русия, Испания, Италия, Финландия, Норвегия“, коментира още тя.

„След като разберем с кои отбори ще сме в група ще започнем и разузнаване, за да видим кои са силните и слабите им страни. Част от двойките сме ги гледали и имаме наблюдение върху играта им. Светла има по-голям опит, тъй като тя е и играла срещу някои от тях. Най-хубавото от всичко е, че те не знаят нашата игра, тъй като сме двойка от скоро“, допълни пък нейната партньорка Ирена Мишонова.

„Нашата амбиция като цяло е в България да се развива плажният волейбол и това да бъде едно начало. А това къде ще стигнем в Баку вече е друг въпрос. Първата ни цел е излизане от групите. Но искаме това да бъде едно хубаво начало и този спорт да се развива. Това е основната ни цел. Ние се борим с двойки, които се готвят целогодишно на пясък. В България за съжаление нямаме възможност за такава подготовка“, отговори Светла Ангелова на въпрос свързан с целите на плажната двойка на предстоящите Игри в Баку.

Plazen voleybol 11 1

Двете момичета разказаха и за това как са се запалили и от къде идва любовта им към плажния волейбол.

„Аз като малка започнах да тренирам волейбол в зала. И съвсем случайно един мой треньор ми каза: „Защо седите в прашната зала като ви свършат състезанията? Елате да отидем на пясъка.“ Впоследствие много се запалих. Много по-голямо удоволствие ми доставя това, че не разчиташ на 6 човека, а само на един, който е до теб и на себе си. Знаеш, че няма кой да те смени. Само двете сте. Трябва да познаваш партньора си достатъчно добре, за да знаеш във всеки един напрегнат момент как ще реагира той на дадената ситуация и ти как ще реагираш спрямо това. За мен лично най-голямото удоволствие от всичко е да извадиш една на практика невъзможна топка и с твоя партньор така да я обработите и изиграете, че на края точката да е ваша“, сподели Ирена.

Светла пък откровено заяви, че се надява да продължи кариерата си единствено в плажния волейбол и оправда избора си така:

„Преди 2-3 години заедно с Ева Чолакова имах възможност да бъда два месеца в Бразилия на плажа Копакабана. Когато отидох там и видях какво е отношението и как хората живеят за плажния волейбол. Как го приемат толкова професионално и сериозно. Как на всеки двеста метра имаше кортове и всеки играеше плажен волейбол. Там видях магията на плажния волейбол, която ме завладя и реших, че това е моят спорт!“

Волейболното ни дуо заминава за Баку в четвъртък от 9:30 ч. с полет през Истанбул.

Прочетена 365 пъти Последно променена в Сряда, 10 Юни 2015 16:24