Пресцентър

Пресцентър

БФВ и Столична община наградиха шампиони и медалисти от Ученическите игри
Публикувана в: Събития

Българска федерация волейбол награди шампионите от Ученическите игри за учебната 2022/2023, които ще представят и страната ни в Световните ученически игри през 2024 г. При девойките това е отборът на 22 СЕУ "Георги С. Раковски" (8-10 клас), а при юношите - 97 СУ "Братя Миладинови" (8-10 клас). Те получиха специални плакети от БФВ, както и пособия за тренировъчния процес.

 

 Награждаването се проведе в "Спортна София" в Парк Възраждане и бе част от церемонията, организирана от Столична община, Направление "Култура, образование, спорт и младежки дейности" и Дирекция "Спорт и младежки дейности". С нея биват отличени ученическите отбори от столични училища, класирали се на призови места в Трети (зонален) етап на Ученическите игри за учебната 2022/2023 г., както и в други градски първенства по видове спорт.

 

IMG 5832

 

 Домакин на събитието бе заместник-кметът на Столична община Мирослав Боршош, а специален гост бе кметът на столицата Йорданка Фандъкова. Заедно с представители на няколко български спортни федерации те връчиха купи и медали на десетки отбори в няколко вида спорт. Тимовете, участвали във волейболни състазания, получиха своите награди от легендите Владимир Николов, Евгени Иванов, Николай Иванов, а БФВ бе представена и в лицето на административния директор Станислав Николов.

 

IMG 5830

 

 "Здравейте, шампиони! За мен е огромно удоволствие не само да присъствам днес, а и да връча награди на шампионите на София - Йорданка Фандъкова приветства присъстващите. - За нас, а и за мен лично като учител и като директор, спортът винаги е бил ключов и една от най-важните дейности в училище. София е европейска столица на спорта благодарение на вас и на вашите успехи, и на вашия труд, и разбира се, благодарение на големите български спортисти, които ви дават пример и ви зареждат с енергия да продължите, да достигнете и да задминете техните успехи. Нещо, което ви пожелавам. От сърце ви желая успех напред! Да продължите да се състезавате, да тренирате и да печелите! Някои от вас ще представят София на следващите етапих на ученическите игри, разчитаме на вас! Гордеем се с вас! И благодарим на нашите партньори от спортните федерации."

 

IMG 5804

 

 Церемонията традиционно се проведе в рамките на Европейската седмица на спорта (23-30 септември), както и от Европейският ден на спорта в училище (29 септември). Тя е и част от спортната инициатива "Бъди активен" (#BeActive).

 

 "Вие сте много по-различни от вашите връстници. Вдигате глави от телефоните и таблетите, и се занимавате с нещо, което показва колко силни личности може да бъдете. И кметът, и аз, и всички останали хора тук, много се гордеем с вас!", посочи Мирослав Боршош, като отдаде дължимото на образователните институции и учителите, развиващи и организиращи различни спортни активности и дейности за ученици, както и постигнатите резултати с представителните отбори по видове спорт в оранизираните състезания, включително в Ученическите игри.

 

IMG 5838

В София ще се проведе втори волейболен турнир за педагогически специалисти
Публикувана в: Събития

За втора поредна година 81-во Иновативно средно училище "Виктор Юго" със съдействието на Българска федерация волейбол организира волейболен турнир за педагогически специалисти от училища в град София. Надпреварата, която е и под егидата на Столична община и Регионално управление на образованието (РУО) София-град, ще се проведе на 29 септември (петък).

 

 В турнира ще участват 10 отбора, които могат да бъдат смесени (всеки състав трябва да бъде от минимум 6 души). Те ще бъдат разделени в две групи и ще играят по системата "всеки срещу всеки" (всяка среща се играе до 2 от 3 гейма, а всеки гейм се играе до 15 точки. В случай на равенство – до 2 точки разлика). Класиралите се на първо място от двете групи играят финал (14:30 ч.), а тези на второ ще спорят за 3-4 място (14:00 ч.). Домакините от 81 СУ „Виктор Юго" ще предоставят две спортни зали за провеждането му.

 

 Участници тази година са: 81 СУ "Виктор Юго", 97 СУ "Братя Миладинови", 25 ОУ „Доктор Петър Берон", 90 СУ "Ген. Хосе де Сан Мартин", НФСГ, 138 СУЗИЕ "Проф. Васил Златарски", 47 СУ "Христо Г. Данов", 96 СУ "Лев Николаевич Толстой", ПГТЕ "Хенри Форд", ПГПЧЕ "Алеко Константинов" (гр. Правец).

 

 281862560 1448963372227758 1410895530579454017 n

 

 Първото събитие от мащабната кампания на Българска федерация волейбол и под егидата на Европейската конфедерация по волейбол (CEV) - "С волейбол на училище", стартира именно от 81 СУ "Виктор Юго". Това се случи на 26 май 2022 г. Целта на програмата, която продължава успешно и до днес, е да покаже как волейболът и образованието вървят ръка за ръка, както и да популяризира и развива волейбола сред подрастващите.

 

E1A0512-1024x684

 

 Преди година 81 СУ доказаха, че учителите могат да бъдат добри, както в класната стая, така и в спортната зала. През октомври 2022 г. с партньорството на БФВ бе организиран първият волейболен турнир за педагогически специалисти, а наградата за първо място бе връчена от президентът на БФВ Любомир Ганев.

 

E1A0484-2048x1148

Националният отбор с 30-часов път до Сиан
Публикувана в: Събития

Националният отбор на България пътува 30 часа до китайския град Сиан, където ще бъде олимпийската квалификация. Нашите тръгнаха в неделя по обяд с полет до Доха, а след това се приземиха в Пекин. Последната отсечка беше вътрешна.


Българите пристигнаха в официалния хотел около полунощ. Първата тренировка беше само във фитнеса. Утре селекционерът Пламен Константинов ще изведе състезателите за волейболно занимание в една от помощните зали. Официалната ще може да се ползва едва от 29 септември.
 

България започва олимпийската квалификация на 30-и срещу домакина на турнира Китай.

Ерик Ходжсън: Волейболът е удоволствие! Работата на треньора е да накара децата да се забавляват
Публикувана в: Събития

Ерик Ходжсън беше един от лекторите на Треньорската конвенция на Европейската конфедерация по волейбол (CEV), на която София и Българска федерация волейбол бе домакин през уикенда (22-24 септември). Четвъртото издание на конвенцията събра 160 треньори и учители по физическо възпитание от Европа, които в рамките на три дни обмениха идеи, опит и заедно решаваха волейболни казуси, с които се сблъскват в професията. След края ѝ американският специалист даде интервю пред официалния сайт на БФ Волейбол, в което сподели и своите впечатления.

 

 

- Господин Ходжсън, имате много интересен старт на кариерата ви. Не сте бил професионален волейболист. Бихте ли ни разказали вашата история?

- В моето училище нямаше волейболен отбор нито за младежи, нито за мъже. Имаше само за жени. Аз обичах обаче да играя - на трева, на плажа. Когато се роди дъщеря ми, искаше да спортува. Учителят ѝ ме помоли да дойда и да помагам. Започнах да се уча, а тя влезе в клуба. Аз се запалих по треньорството. Имах късмет, срещнах се с някои хора, които са много силни в американския волейбол. Те са ми като ментори и са важна част от моето треньорско пътешествие. След няколко години взех моята диплома за волейболен наставник. Имах възможността да отида и да работя в Нидерландия, Мароко, Канада. В най-общи линии това е моята история с волейбола, която ме доведе и до София.

 

 MO 7176

 

 - Какво ви вдъхновява във волейбола?

- Първо, че е колективен спорт. Може да имаш един много силен състезател, но ако другите не са добри, няма да успееш. Освен това, че можеш да го практикуваш цяла година - в зала, на плажа, на сняг. Също така може да си на 10 години, може и да си на 20 години. Спорт за всички възрасти.

 

 - Фокусът на вашата лекция беше за подрастващи на 11-12 години. Как избрахте тази възраст? 

- За големите се говори страшно много. Те са известни, всички ги познават. Но и те са дошли от някъде. Нашият спорт губи твърде много деца всяка година заради лоши треньори. Ако първият ти наставник не е бил добър, си казваш, че волейболът не ти харесва. Има толкова много други спортове, които би опитал. Но ако треньорът ти е добър и има опит, може да те убеди да се занимаваш точно с волейбол, а не с друг спорт. Затова е изключително важно да развием специалистите, които работят с малките.

 

 MO 7247

 

 - Има ли голяма разлика в стила на работа в Европа и другите континенти? 

- Вероятно има. Много хора говорят затова. Не съм имал много възможности да наблюдавам как се тренира на другите континенти.

 

 - Какви качества трябва да притежава треньорът, за да бъде добър? 

- Трябва да бъде търпелив и внимателен. Да има предвид, че хората ще го наблюдават, ще го съдят по действията му, ще изискват още и още. Но най-важното е треньорът да се наслаждава на това да учи другите.

 

 MO 8776

 

 - Какви са впечатленията ви от организацията на конвенцията в София? 

- Залата, в която бяхме, е абсолютно световна класа. Хотелът също е страхотен. Хората, които бяха ангажирани от CEV да помагат, се справиха отлично. Грижеха се за всичко, от което имахме нужда. За мен беше голям опит да дойда тук.

 

 - Какво трябва да направи България, за да накара децата тук да се влюбят във волейбола? 

- Да имат възможност да играят - на плажа, в залата, на тревата. По време на моята презентация попитах една дама защо играе. И тя ми отговори: "защото е готино". Волейболът е удоволствие. Работата на треньора е да накара децата да се забавляват. И така тръгват по пътя на големия волейбол.

 

 MO 8841

Анджолино Фригони:  България има много висока волейболна култура
Публикувана в: Събития

Световноизвестният италиански волейболен специалист Анджолино Фригони пристигна в България, за да бъде лектор в четвъртото издание на Треньорската конвенция на CEV. През уикенда (23-24 септември) експертът, който има над 35-годишен опит в областта, сподели свои знания и идеи с 160 треньори и учители по физическо възпитание от Европа. Последното му голямо постижение е световната титла с националния отбор на Италия под 21 години, а през 90-те години заедно с легендарния Хулио Веласо стои зад впечатляващи успехите на мъжкия национален отбор на Италия – сребро от Олимпийските игри през 1996, световните титли през 1990 и 1994 г., Световна купа от 1994 и два златни, един сребърен и един бронзов медал от Европейско първенство. След края на конвенцията Фригони разкри своите впечатления от визитата в София в интервю пред официалния сайт на БФ Волейбол.

 

 

- Здравейте, господин Фригони! Какви са впечатленията ви от Треньорската конвенция, която се проведе в София?

- Беше повече от добре. Разгледахме много интересни ситуации. Организацията беше на световно ниво. Имам предвид хотелът, невероятната зала. Според мен на треньорите им беше много интересно от това, което казахме аз и Ерик (б.р. - Ерик Ходжсън бе вторият лектор). Радвам се, че събитието се случи.

 

 - Кой беше най-интересният въпрос, който ви зададоха? 

- От опит знам, че най-интересните въпроси не идват, когато съм горе на трибуната, а когато си говорим отвън. Коментирахме най-различни неща - организацията на играта, Световното първенство за младежи под 21 години, защитата. Отговорих и разисквах наистина различни теми.

 

 MO 8283

 

 - Колко важно е Европейската конфедерация (CEV) да продължи с подобни конвенции? 

- Много! Защото треньорите са ключът във волейбола. Имаш ли добри специалисти, със сигурност един ден ще имаше и добри състезатели. Развитието на треньора е дълъг път - всяка година, всеки месец, всяка седмица. Всеки трябва да се опитва да подобрява способностите си. Затова симпозиуми и конвенции са важни. Срещата ни в София беше позитивна, защото говорихме много за теми, свързани с подрастващите.

 

 - Вие също сте бил треньор на високо ниво. Каква е разликата да учиш състезатели и други треньори?

- Човек винаги преподава. Не мисля, че има голяма разлика. От моите състезатели винаги съм искал да разбират, да четат волейбола. Треньорите трябва да знаят методиката. Те трябва да знаят как да тренират, каква система да изберат. Всички е нужно да познаваме волейбола. Но треньорът е този, който трябва да знае как да го предаде на своя отбор.

 

 MO 8759

 

 - Как се развива волейболът в последните години? 

- Много по-силни стават отборите под 17, под 19 и под 21 години. Играят на ниво, което е близо до големите. Правят все по-малко грешки. Затова смятам, че най-голямото развитие е при малките. В последните години наблюдаваме страхотни състезания на най-високо ниво. Младите трябва да гледат и да се учат от тях.

 

 - Какво е най-важното, което треньор трябва да каже на подрастващите? 

- Много са важните неща. Не е само едно. Първото обаче е едно - да обичат волейбола. След това да знае и се бори с проблемите на малките. За да станеш добър състезател, трябва всеки ден да се подобряваш във всичко - качества, сила, манталитет. И това е всяка година. Ако един треньор успее да накара състезателя да го прави, ще има резултат.

 

 MO 9118

 

 - Идвате от Италия - може би най-добрата треньорска школа в света. В България работят вашите сънародници Лоренцо Мичели и Андреа Буратини. Познавате ли ги лично и какво мислите за тях? 

- Познавам ги. Много добри треньори са. Постигат резултати. Особено впечатляващ е успехът на младежкия ви мъжки отбор.

 

 - Какви са впечатленията ви от българските треньори? 

- Не познавам всички, но традиционно българските треньори са уважавани по света. България има много висока волейболна култура още от 60-те години на миналия век. През определен период може би сте имали спадове, но развитието на българските треньори е видимо.

 

 MO 8038

 

Треньорската конвенция на CEV в София приключи с творчески курс и решаване на задачи
Публикувана в: Събития

В обмяна на опит, идеи и екипно справяне със задачи от всички участници премина последният ден от Треньорската конвенция на Европейската конфедерация по волейбол (CEV), на която България в лицето на Българска федерация волейбол бе домакин. В рамките на три дни (22-24 септември) 160 треньори и училите по физическо възпитание от континента черпиха вдъхновение и трупаха нови знания в професията, както от имените международни лектори, така и от своите колеги.

 

 В неделя (24 септември) програмата на конвенцията включваше специален творчески курс (уъркшоп), който се проведе в конферетна зала "Витоша" на Парк хотел "Витоша". В него имаше практически задачи, които ангажираха всеки един участник, но същевременно можеше да се провери и отделната проактивност.

 

  MO 8776

 

 Организаторите предварително бяха разделили участниците на по-малки групи и в смесица от различни националности (между 6-8 души в група). Те ги настаниха на отделни маси. На всяка една имаше лист със задача: да бъдат изброени до 8 стъпки или цели, които всеки би искал да промени в своя отбор или да накара играчите си да възприемат в предстоящите си тренировки.

 

  MO 8834

 

 "Представете си, че всяка една маса е отделен треньорски състав", въведе в упражнението един от двамата водещи лектори Ерик Ходжсън. "Освен, че трябва да учите деца, вие самите трябва да се учите", допълни другият лектор Анджолино Фригони.

 

 Двамата дадоха 30 секунди на присъстващите да се представят помежду си в отделните групи. След това всеки екип имаше по 5 минути да изготвят списък с проблемите и задачите пред отборите си. А след това - да ги разменят със съседна маса. Лекторите апелираха да има ангажираност от всеки един участник и да не се предоставя инициативата на отделни единици. Работилницата продължи с 40-минутно обсъждане в групите как да бъдат разрешени посочените проблеми и цели.

 

 MO 9134

 

 След кратка пауза всеки един сформиран екип имаше точно 2 минути на разположение, за да обобщи пред всички чрез свой говорител изводите и решенията на казусите, които предлага. В посочените примери се видя, че има много различни точки на фокус, въпреки че повечето от тях бяха около комуникация, физическа подготовка, възприятия и други.

 

 "Видяхме, че има много различни култури. Това, което мога да ви посъветвам е дръжте винаги всички около вас ангажирани. Пред всеки отбор има някакво предизвикателство, което трябва да бъде разрешено. Трябва да заведете състезателя там, където той иска. Трябва да се уверите, че това, което опитвате да го научите се възприема. Когато работите с деца - говорете им достъпно, така че те да разбират", обобщи американският специалист Ерик Ходжсън. Той даде съвет преди тренировка да се проверя какво е моментното психологическо състояние на състезателите.

 

 MO 9660

 

 "Видяхме различни ситуации за обсъждане, но не много от вас влязоха във волейболните проблеми", сподели впечатленията си Фригони и посочи за пример, че например не е чул да се търси решениие на темата: "Дисциплина при посрещане и сервиране".

 

 Четвъртото издание на Треньорската конвенция на CEV се превърна във вдъхновяващо събитие за много млади специалисти от всички държави от Европа. Участниците се срещнаха с двама световноизвестни лектори, които споделиха своя опит и тайни, но от своя страна можеха да обменят свободно идеи и потърсят екипно решенията на въпроси и волейболни проблеми.

 

 MO 9322

 

 Международният семинар CEV Coaches Convention е по идея на Европейската комисия за треньори и на отдела за Техническо развитие на CEV, които работят в тясно сътрудничество с регионалните волейболни федерации. България е участник за четвърти пореден път, като тази година бе домакин. От CEV благодариха на БФВ за отличната организация и голямото гостоприемство.

 

 MO 8504

 

Лоренцо Мичели: Вратата е отворена за всички
Публикувана в: Събития

Сезонът за женския национален отбор официално приключи. Нашите не успяха да се класират за олимпийските игри в Париж, но постигнаха другите две цели – да останат в Лигата на нациите и да се класират на седмо място на Европейското първенство.


Треньорът Лоренцо Мичели даде интервю пред официалния сайт на БФ Волейбол след последния мач срещу Пуерто Рико, който загубихме с 1:3 в Токио.

- Синьор Мичели, какъв е коментарът ви за олимпийския квалификационен турнир?
 

- Нивото беше изключително високо. Ние бяхме длъжни да опитаме. Най-важната ни цел обаче беше да вкараме млади състезателки в националния отбор. Да ги приобщим, да ги интегрираме. Исках да видя как изглежда бъдещето на женския национален отбор на България.
 

- Можеше ли резултатите да са по-добри?
 

- Искахме да са. Направихме много добър мач срещу Аржентина, който загубихме в тайбрек. В последните секунди не се справихме. Срещу олимпийския вицешампион Бразилия също играхме страхотно. Макар никой да не е очаквал, можехме да победим. И там загубихме в пет сета. Победихме Перу – един по-слаб от нас съперник. Днес играхме срещу Пуерто Рико след пет сета и около 20 часа след последния ни двубой. Не можех да видя момичетата на корта. А и олимпийската квалификация е много тежък турнир, в който играеш седем пъти за 10 дни. Опитахме да направим най-доброто. Бях разочарован от днешната ни игра, но я разбирам. Пуерто Рико със сигурност не е най-добрият отбор, а ние не играхме на нивото си. За мен беше важно да проверим нашата цел.
 

- Как се справиха младите?
 

- Аз си си взех моите бележки. Всички те направиха крачка напред в развитието си. Исках да им помогна да са готови за новия сезон. В отбора има отлична атмосфера. Но нивото, на което беше турнира в Токио, е далеч от тях засега. Клубовете трябва да инвестират повече време в момичетата, за да ги развият.
 

- Какъв е цялостният ви коментар за маратонското лято?
 

- Олимпийската квалификация е само 10 процента от сезона ни. Ако бяхме победили Пуерто Рико, щеше да е страхотно. Сега завършихме с горчилка, но още при заминаването знаехме каква е целта. 90 процента от сезона е позитивен. Не искам да обвинявам никого за днешния мач. Не е извинение само умората. Важното е, че момичетата започнаха да се учат да се борят с по-силни. Ние свършихме нашата работа в Лигата на нациите и Европейското първенство.
 

- Какво е бъдещето на женския национален отбор на България?
 

- Първото и много важно нещо, което има, е атмосферата. Вратата е отворена за абсолютно всички. Искам от всяка състезателка да бъде професионалист, да се раздава, да умее да страда, да знае как се защитава националния герб. Аз винаги съм бил професионалист и искам тези, с които работя, също да бъдат.
 

- Какво предстои за вас?
 

- Връщам се до Италия да събера багажа си за зимата и започвам втори сезон в Олимпиакос. И догодина започваме подготовка за Лигата на нациите. Това ще е турнирът, в който ще участва България.

България си тръгна със загуба от Япония
Публикувана в: Събития

Женският национален отбор на България напусна със загуба олимпийския квалификационен турнир в Япония. В последния ден нашите загубиха от Пуерто Рико с 1:3 (14:25, 25:20, 18:25, 12:25). Още преди двубоя нашите нямаха шанс да се класират за Париж 2024. В турнира победихме само Перу. Треньорът Лоренцо Мичели заведе на японска земя само млади състезателки, които да се обиграват в бъдеще През това лято тимът ни изпълни целите си – да остане в Лигата на нациите и да стигне четвъртфинал на Европейското първенство.


Последният мач от олимпийската квалификация започна добре за България. Поведохме с 5:2, но допуснахме девет поредни точки за пуерториканките, което означаваше 5:11. До края на гейма не успяхме да се върнем в резултата и загубихме.
 

Втората част беше най-силната за нас. Дръпнахме с 9:2 и не допуснахме на съперника да ни приближава. Най-опасно стана при резултат 21:18. Нашите обаче играха стабилно и завършиха гейма с 25:20.


В третата част резултатът се движеше равностойно в началото. Когато водехме с 9:8, Пуерто Рико направи серия от четири точки. Така и не успяхме да стопим изоставането. В крайна сметка съперникът спечели с 25:18.
 

Четвъртият гейм се оказа последен за България за 2023 година. Рано Пуерто Рико поведе с 5:1, а после с 10:4. Нашите направиха серия и стигнаха до 9:11. Това беше последният момент, в който бяхме близо. Пуерто Рико поведе с 20:10, което беше отчайващо голям резултат. Напуснахме Токио със загуба с 12:25 в последния ни гейм.

Константинов определи състава за олимпийската квалификация
Публикувана в: Събития

Пламен Константинов определи състава на мъжкия национален отбор на България за олимпийската квалификация в Китай. "Трикольорите" заминават в неделя в 13,50 ч за Далечния Изток, където ще опита да се класира за Париж 2024.

 

 В последния момент поради медицински причини отпадна Денис Карягин. На негово място треньорският щаб прецени да не вика нов състезател.


Първият мач на България е срещу домакина Китай на 30 септември. Оставащите двубои са Полша (1 октомври), Аржентина (3 октомври), Нидерландия (4 октомври), Канада (6 октомври), Мексико (7 октомври) и Белгия (8 октомври). Всички срещи ще бъдат предавани пряко по MaxSport.
 

Състав на България за олимпийската квалификация в Китай:
 

Разпределители: Георги Сеганов и Симеон Николов
Диагонал: Цветан Соколов
Посрещачи: Александър Николов, Аспарух Аспарухов, Мартин Атанасов и Николай Пенчев
Центрове: Алекс Грозданов, Илия Петков, Николай Колев и Стефан Чавдаров
Либеро: Мартин Божилов и Симеон Добрев

 

Президентът на CEV откри Треньорската конвенция в София и апелира: Бъдете търпеливи към децата!
Публикувана в: Събития

"Децата се нуждаят от позитивна енергия", с този фокус президентът на Европейската конфедерация по волейбол (CEV) Александър Боричич откри четвъртото издание на Треньорската конвенция. Домакинството на международния треньорски семинар, който традиционно събира над 150 специалисти от цяла Европа, бе поверен на България и то навръх 50-годишния юбилей на CEV.

 

 В дните между 22 и 24 септември София приема CEV Треньорската конвенция с теоретични и практически лекции. Тази година главни лектори са Ерик Ходжсън от САЩ и Анджиолино Фригони от Италия.

 

 "Искам да благодаря на всеки един от вас, че е тук. Надявам се, че желанието, което показвате с присъствието си сега, е същото желание, с което искате да работите с младите. Те се нуждаят от вас. Това е много важно! Сега не е време да говорим, а да работим", с тези думи Боричич започна словото си пред 160 треньори и учители по физическо, които пристигнаха специално за събитието в столицата ни.

 

 Конвенция 9

 

 

Боричич призова всички присъстващи да споделят научените знания по време на семинара с възможно най-много колеги в своите страни и местни федерации.

 

"Вие трябва да бъдете инструктори на треньорите, които не присъстват сега тук!", посочи той.

 

 

Боричич не пропусна да благодари специално и на лекторите в тазгодишното издание на конвенцията.

 

 "Всеки човек, всеки треньор има пресонален подход при работата с деца. От лекторите може да научите много. Те имат опита, но най-важното е, че имат техническа отправна точка и вие може да поучите много от тях", посочи президентът на CEV.

 

 Конвенция 6

 

 

 

Една от основните цели на CEV Треньорската конвенция е треньори и учители по физическо възпитание от целия континент да обогатят знанията си по волейбол чрез обмен на идеи за развитието на спорта на масово ниво. Неслучайно участниците са специалисти, които работят предимно с подрастващи.

 

"Искам да ви помоля само да бъдете много, много търпеливи при работа с деца най-вече. Децата се нужнаят от позитивна енергия. Нуждаят се от приятна работа. Децата имат нужда да повтаряте много пъти едно и също. Защото някои деца разбират веднага, но други се нуждаят от повече време. Но вие трябва да се грижите и работите с всички деца, защото те искат да ви вярват и да ви се доверят. И това е най-важното послание! Едно е емоцията, друго е техниката. Трябва да носите емоцията на децата с вас. Те желаят да работят много повече от големите, да ви се доверят, да научат. И това е много важно за следващите години, за бъдещето им. Трябва да се грижите много най-вече за това първо поколение състезатели. Как да ги селектирате, как да се грижите за тях, как да ги накарате да останат възможно най-дълго във волейбола", обясни Боричич.

 

 Конвенция 1

 

 

 

Официалното откриване на конференцията бе в спортна зала "Левски София" (Garitage Park) в събота. На нея присъства и президентът на Българска федерация волейбол Любомир Ганев.

 

 "За мен като президент на Българска федерация по волейбол е огромна чест да ви приветствам с "Добре дошли в София"! – започна словото си Ганев, който е една от големите легенди на българския волейбол. - Благодаря сърдечно на ръководството на Европейската конфедерация, че ни гласува доверие да бъде домакини на четвъртото издание на треньорската конвенция. Нашата федерация демонстрира огромните си усилия за развитието на българските волейболни специалисти и сега приемаме този висок форум като признание и привилегия. С радост ще припомня, че при подрастващите имахме серия успехи през 2023 година. Мъжкият ни отбор под 21 години стана трети в света, тимът ни под 19 години е пети. А юношите ни под 17 години завоюваха сребърните медали на Европейското първенство. Тези постижения са постигнати благодарение на огромния труд, който полагат треньорите на младите ни надежди. Както в клубовете, така и в националните отбори. В най-новата и модерна столична зала на "Левски София" сега сме се събрали волейболни хора от цял свят. Конвенцията включва различни панели с именити личности, лектори и теми. Като президент на БФ Волейбол държа много нашите треньори да бъдат на най-високо равнище и да се учат от най-добрите. Доказателство е участието им в миналогодишната конвенция на CEV.

 

България води мащабна кампания "С волейбол на училище", която вече дава резултати. Тя помогна на хиляди деца да се докоснат до любимия ни спорт.

 

Уважаеми приятели, още веднъж ви благодаря, че сте тук. Всички ние сме застанали зад мисията "Волейбол" без значение кой от коя държава е. Вярвам, че в София се чувствате на гости при приятели! И че когато си тръгнете, ще чувствате удовлетворение от българското гостоприемство и от наученото тук. Желая ви здраве и късмет!", завърши Ганев.

 

 Конвенция 3

 

 

 

Александър Боричич публично благодари на президента на БФВ, като отбеляза, че той усърдно и упорито работи през последните години за развитието на волейбола, и акцентира върху успешното осъществяване на проекта "С волейбол на училище" на територията на България.

 

 Участниците в Конвенцията бяха посрещнати лично от Боричич и Ганев още в петък, след като бяха настанени в Парк хотел "Витоша". След официалното откриване в събота в 9:00 сутринта в залата на "Левски София" те отсъпиха място на двамата лектори да започнат работа с участниците.

 

 Конвенция 5

 

 

 

Първи с теоретичната част се зае Ерик Ходжсън, чиято история е много любопитна. Той не е типичният волейболен треньор – бивш състезател, който след това се насочва към професията. Никога не е бил професионален състезател. Занимавал се е малко с баскетбол, а след това е бил за кратко и треньор по тенис. Във волейбола попада случайно - помолен от треньора по физическо на 11-годишната му дъщеря да ѝ помага. Днес има собствен клуб.

 

 "За мен е чест да бъда тук. Не просто в България, а част от Треньорската конвенция. Ще говорим в следващите часове за наука. Никога не е късно да се научиш. Нека да си отворите умовете за нови процеси, идеи, примери", започна американският специалист.

 

 Той обърна внимание на спецификите при работа с деца на 11 и 12-годишна възраст, основните движения, забавлението като част от тренировките и геймификацията, промяна в треньорската перспектива и други.

 

 

 

Конвенция 8

 

 

 

"Бъдете благодарни за това, което правите", бе първа точка от презентацията му, след което обсъди темата за треньорската култура. Ходжсън обясни, че е много важно всеки треньор да разчете съблекаланята (от какво имат нужда състезателите, кое е най-доброто за тях, къде е комфортната им зона, с какво може да е полезен треньорът и какво очакват състезателите от него).

 

 След всяка точка американецът даваше упражнения на присъстващите, като ги разделяше на малки и по-големи групи. След което отделяше време и за дискусии. Много от присъстващите споделиха своите лични примери, проблеми или методи при работата с деца.

 

 

 

Конвенция 7

 

 

 

След кратка пауза започна и втората лекция, ръководена от световноизвестния волейболен треньор и експерт Анджолино Фригони от Италия, който има над 35-годишен опит. Той се задълбочи в идентифицирането на таланти и дизайна на съдържание за отбори, трениращи три пъти седмично. Фокусът на неговата възраст бе насочена към 14-годишни момчета (мъже U15).

 

 "Аз съм готов да говоря, но е важно дали вие сте готови да ме чуете", обърна се към присъстващите Фригони, който има забележителна кариера като треньор. Последното му голямо постижение е световната титла с националния отбор на Италия под 21 години, а през 90-те години заедно с легендарния Хулио Веласо стои зад впечатляващи успехите на мъжкия национален отбор на Италия – сребро от Олимпийските игри през 1996, световните титли през 1990 и 1994 г., Световна купа от 1994 и два златни, един сребърен и един бронзов медал от Европейско първенство.

 

 Фригони започна презентацията си с основни принципи при организирането на тренировка, като отбеляза, че е много важно осъзнаването на всеки треньор какво точно ще тренира.

 

 Конвенция 10

 

 

 

"Тренирам ли по начина, по който искам да играя?" – запита италианецът участниците, отбелязвайки, че има най-различни стилове и нива на работа.

 

 69-годишният италиански специалист също поиска повече активност от участниците, както и обмяна на идеи и опит.

 

 "Визията ми за отбора трябва да е ясна на всички в него. Всички състезатели трябва да знаят какво иска или не иска треньорът", посочи още той.

 

 MO 7099

 

 

 Във втората половина на деня презентациите на двамата лектори бяха приложени с практически упражнения в зала "Левски София" с участието на два подрастващи отбора. 12-годишни момичета помогнаха в демонстрациите на американския специалист Ерик Ходжсън, а състав от 14-годишни момчета асистираха на Анджолино Фригони. По време на заниманията имаше много въпроси, както от треньорите към лекторите, така от лекторите към треньорите, включително и от децата към присъстващите. Имаше аплодисменти, смях и много отправни точки за размисъл. 

 

 След три издания на Треньорската конвенция на CEV за първи път тази година третият ден (неделя, 24 септември) ще бъде посветен на специален курс, в които участниците ще имат възможност да работят заедно върху различни практически задачи, прилагайки знанията, получени от предния ден.

 

 Конвенция 11

 

 Международният семинар CEV Coaches Convention е по идея на Европейската комисия за треньори и на отдела за Техническо развитие на CEV, които работят в тясно сътрудничество с регионалните волейболни федерации. Първото издание бе през юни 2019 г., а последните две се проведоха в Крайнска Гора (Словения) и Скопие (Република Македония). Събитието CEV Coaches Convention е едно най-вдъхновяващите и полезни за треньори и учители по физическо възпитание в цял свят. То дава отговор на важни въпроси като "Защо тренирам волейбол?" и "Защо обичам играта?".

Страница 1 от 806