Вторник, 26 Май 2015 15:27
Симеон Топузлиев с наградата за MVP на турнира "Красимир Димитров" 2015.
Симеон Топузлиев с наградата за MVP на турнира "Красимир Димитров" 2015.

Осмото издание на юношеския волейболен турнир за момчета до 15 години „Красимир Димитров“, вече е в историята, а един млад състезател от Кърджали направи страхотно впечатление на треньори и специалисти с изявите си във всички срещи.  Става въпрос за 15-годишния Симеон Топузлиев, който играе на поста посрещач в „Арда“ (Кърджали). Мони като истински капитан на своя тим реализира с мощна забивка последната точка на финала срещу ЦСКА, в който кърджалийци се наложиха с 3:0. Интересното е, че „Арда“ бе единственият дебютант в турнира и спечели първото място и купата след 4 поредни успеха и само един загубен гейм.

„На финала се получи много хубав мач със заряд, емоция и адреналин. Мисля, че нивото на този турнир бе доста по-високо в сравнение с миналата година. Тогава ЦСКА категорично победи всички отбори. Аз се радвам, че като дебютанти, които участват в турнира за първи път, успяхме да го спечелим. Финалът бе много тежък въпреки, че победихме с 3:0“, коментира след финала пред официалния сайт на БФВолейбол volleyball.bg, талантливият Симеон, който логично и абсолютно заслужено бе обявен за MVP (Най-полезен играч) на турнира.

Мони започва да тренира волейбол на 9-годишна възраст в школата на „Арда“. Роден е на 01.01.2000 г. в Стара Загора, но родителите му живеят в Кърджали. Майка му е треньор по плуване и първоначално иска нейният син да се занимава с водния спорт, но самият той споделя, че басейнът не го привлича.     

Талантът му на волейболното игрище първо е забелязан от настоящия му треньор Павел Митев. „Той е човекът, който изключително много ме запали по волейбола“, признава Симеон. „Бях сравнително висок за възрастта си и той ми каза да се запиша, защото това ще бъде много добре за мен и аз го направих“, продължава състезателят.

„В началото ми бе много трудно, защото някои неща и елементи много трудно ми се отдаваха. Но постепенно всичко започна да се получава по-добре и когато бях на 13 спечелих първото си MVP на републиканското първенство в Казанлък“, заявява Симеон, за който спечелената награда за MVP на турнира „Красимир Димитров“, бе четвърто индивидуално отличие в тепърва започващата му кариера.

През изминалата година нападателят получава повиквателна за националния отбор на България набор 1999 година, с който участва на Балканиада в Турция. Нашите момчета стигат до финала, където губят от домакините. 

„Мисля, че тази загуба бе очаквана, защото все пак турският отбор се подготвяше заедно 2 години“, коментира Симеон.

Качествата на талантливия състезател не остават незабелязани и от старши-треньора на мъжкия отбор на „Арда“ Иван Халачев. Така, едва на 14 години, Мони прави своя официален дебют за представителния тим в двубоя от първия кръг на Суперлигата срещу „Нефтохимик 2010“ (Бургас) през сезон 2014/2015. Кърджалийци падат с 1:3 в своята зала „Арпезос“, а Мони се появява на полето във втория гейм.

Любимият волейболист на играча е разпределителят Константин Митев, а от националния отбор най-много се възхищава на диагонала Цветан Соколов.

„Отсъствието му ще бъде много тежко, но мисля че отборът ще се справи добре през този сезон“, заявява Мони.

Следващото предизвикателство пред Симеон и отбора на „Арда“ за момчета до 15 години пък е предстоящото републиканско първенство, където тимът ще гони челни позиции.     

Arda momcheta

(На снимката: Отборът на „Арда“ за момчета до 15 години, който спечели турнира "Красимир Димитров" 2015)

„За мен републиканското първенство, което предстои е на първо място. Там трябва да покажем какво можем. Турнирът „Красимир Димитров“ бе една генерална репетиция, в която отборите имат добра възможност да израстват. Надявам се и за нас тези мачове да са били от полза“, завършва Симеон.

Едно е сигурно. С капитан като Симеон Топузлиев, „Арда“ определено е един от фаворитите за спечелването на републиканското първенство при момчетата до 15 години през този сезон. А младият Мони със сигурност ще се стреми към още едно признание за най-добър играч на държавните финали.