Четвъртък, 11 Юни 2015 20:22
Ясна е финалната шестица при 13-годишните момичета

„Левски“ (София), ЦСКА (София), „Марица“ (Пловдив), „Хебър“ (Пазарджик), „Ропотамо“ (Приморско), „Чавдар“ (Бяла Слатина) се класираха за финалната шестица в държавното първенство по волейбол за момичета до 13 години.

Изброените отбори заеха първите две места в крайното класиране на своите предварителни групи. 18 отбора от цялата страна започнаха надпреварата при 13-годишните момичета, като първенството стартира едновременно в две зали на спортна база „Спортпалас“ край Варна.

Участниците бяха разделени в три групи, съответно А, Б и В, всяка с по шест тима. В потоците се игра всеки срещу всеки, в продължение на три дни, като първият и вторият добиха право за финалната фаза.

В Група А лидер бе „Марица“ (Пловдив), който завърши като първенец без нито една загуба. За второто място и продължаване напред обаче имаше истинска борба. В изключително оспорван мач ЦСКА победи „Бдин Вида“ (Видин) с 2:1 гейма и доби право за участие на финалите.

В Група Б два отбора „Хебър“ (Пазарджик) и „Ропотамо“ (Приморско) завършиха в челото с еднакъв актив от три победи и една загуба, но представителките на „Хебър“ завършиха като първенец с един гейм по-добра геймова разлика, а волейболистките на „Ропотамо“ заеха втората позиция.

В група В лидер бе „Левски“ (София), който стана първенец без нито една загуба. На второ място остана „Чавдар“ (Бяла Слатина), който отстъпи на „сините“ в мача за върха с 0:2 гейма.

Във финалната шестица се играе по системата всеки срещу всеки. Крайното класиране и определянето на новия шампион става на базата на събраните точки от изиграните срещи. Тимовете играят до два спечелени гейма, като за победа с 2:0 или 2:1 гейма се дава 1 точка, а за загуба 0 точки.