Сряда, 10 Юли 2024 11:49
Националите в готовност за ЕвроВолей за мъже под 18 г.
Снимка: bvf.bg

Време е за волейболни емоции! София и Пловдив са в готовност да посрещнат Европейското първенство за мъже под 18 години. Шампионатът на континента, на който сме домакин и се провежда под егидата на Европейската конфередация по волейбол (CEV), започва днес (10 юли) и ще продължи до 21 юли.

 

16 отбора ще се впуснат в битките за медалите в тази възраст. Те са разделени в две групи по 8 отбора и ще играят "всеки срещу всеки". Завършилите на първите две места в двата потока продължават към полуфиналите. Топ 4 ще се играе в столицата (20-21 юли).

 

 ПРОГРАМА - 10 юли 20224

 

Зала "Левски София", София

 12:30 ч. Австрия – Франция
15:00 ч. Финландия – Турция
17:30 ч. БЪЛГАРИЯ – Португалия
20:00 ч. Украйна – Полша

 

 Зала "Колодрума", Пловдив

12:30 ч. Румъния - Белгия
15:00 ч. Гърция – Словения
17:30 ч. Италия - Естония
20:00 ч. Испания – Чехия

 

 Всички срещи ще се излъчват в YouTube канала на Българска федерация по волейбол – ТУК.

 

 Национали-18

 

 Двубоите на националния отбор на България ще имат и телевизионно излъчване. Всички срещи на младите ни "лъвове" ще се дават по MAX SPORT 2 заедно със студийна програма.

 

Състав на България за EвроВолей 2024:

 

1. Иван Узунов
2. Даниел Йений
3. Даниел Тихолов
4. Димитър Добрев
5. Ерик Георгиев
6. Деян Маринов
7 Жасмин Величков
8. Константин Манолев
9. Петьо Иванов
10. Георги Салпаров
11. Никола Константинов
12. Николай Николаев
13. Кристиян Иванов
14. Николай Миховски

 

 Първото препятствие за "трикольорите" е Португалия. В лагера ни са единодушни, че подготовката, която са провели, е била много добра.

 

 оята амбиция е да се представят най-добре на тренировка, до там спира моята амбиция, а на мачовете играят те – коментира пред медиите селекционерът Десислава Величкова ден преди старта на ЕвроВолей 2024. - Треньорите сме отвън, помагаме по най-добрия начин, но на терена те играят. Така че, аз се надявам да са взели амбицията, желанието и спокойствието на треньорския щаб, за да могат да се представят по най-добрия начин. Много го искаме, защото момчетата в последния месец и половина наистина тренираха по най-добрия начин. И... заслужават го! Порастнаха на височина, което е много радващо, порастнаха като манталитет на игра, като технически възможности, като амбиция и желание да станат едни достойни волейболисти за първия отбор."

 

 Десислава Величкова

 

 С този състав миналата година Величкова стигна до титлата от Балканското първенство за мъже под 17 години и игра финал на Европейското за мъже под 17 години, където стигнахме до сребърните медали.

 

 "Има отговорност, има притеснение, но се надявам момчетата много бързо да излязат с това чувство, защото играем пред собствена публика. Не е като предното Европейско, сега напрежението и очакването ние да се представим добре е много по-голямо. Миналото Европейско не може да се сравнява с това. Нивото на всички отбори, които са в нашата група, е много високо. Така че, надявам се момчетата да покажат това, което сме тренирали, и да излязат колкото могат по-бързо и по най-добрия начин от притеснението от собствената публика, от роднини, от хората, които ще дойдат да ни гледат", добави Величкова.

 

 България е в група с Португалия, Украйна, Австрия, Финландия, Турция, Франция и Полша.

 

 "Групата ни е изключително тежка, няма да имаме лек мач. Почваме с Португалия, отбор който миналата година не беше на Европейското, минаваме през Украйна, която има състезатели с около 2.10, много сериозен отбор са. Един от тях расте и се развива в италианското първенство. След това минаваме през Австрия, с която бяхме в една група миналата година, които имат нови състезатели. След това е Финландия, която традиционно има добър отбор и се представи добре на миналото Европейско. Турция е тежък отбор и за черешката на тортата са Полша и Франция, които са много сериозни отбори. Така че, чака ни едно трудно, надявам се интересно и положително първенство", посочи селекционерът.

 

 Петьо Иванов

 

 "Със сигурност имаме добито самочувствие, защото победихме Италия на два пъти в контроли преди Европейското, и то категорично. А те са европейски шампион за миналата година, който ни победи на финала. Имаме много силни играчи. С горди вдигнати глави – трябва да играем на финал", смята капитанът на тима ни Петьо Иванов.

 

 Националът Жасмин Величков добави: "Всяка година се стараем да надграждаме. Ще се радваме и тази година да успеем и да направим тази голяма стъпка до първото място. Може би напрежението е най-големият фактор, който може да ни попречи, но се надяваме да се справим като отбор. Смея да твърдя, че сме добър колектив и се стараем да си помагаме взаймно."

 

Кадри в статията: bvf.bg / Startphoto.bg

 

Жасмин Величков