Събота, 06 Юли 2024 20:38
България с две победи над Италия в контроли преди ЕвроВолей
Снимка: bvf.bg

Националният отбор за мъже под 18 години спечели две от трите предвидени контроли срещу състава на Италия. Проверките са част от подготовката ни за предстоящото Европейско първенство, на което сме домакин. Шампионатът започва на 10 юли в София и Пловдив, а ще приключи на 21 юли в столицата.

 

 България и Италия са водачи в двете групи. По регламент на ЕвроВолей 2024 участват 16 отбора, разделени в два потока по 8 тима (в груповата фаза играят всеки срещу всеки). За Финалната четворка се класират завършилите на първите две места в групите.

 

 През миналата година съставът на Италия стана европейски шампион за мъже под 17 години, а на финала победи именно България. Щабовете на двете селекции се разбраха за три приятелски срещи в три поредни дни. Срещите се играят в столичната зала „Левски София", която приема Група I.

 

 Първите две контроли бяха спечели от България с по 3:0, но по договорка между треньорските щабове и в двата мача се играха два допълнителни гейма, в които италианците се наложиха.

 

 В първата среща в петък спечелихме втория гейм на 12. Над всички се отличи капитанът Петьо Иванов с 19 т., както и Жасмин Величков със 17 т. В събота младите ни "лъвове" бяха още по-убедителни и първите три части ги взеха, съответно на 18, 13 и 15. Силно включване направи Деян Маринов с 16 т., колкото записа и Величков. 15 точки добави Николай Николаев.

 

 Златанови

 

 В редиците на Италия е Мануел Златанов – внук на голямата българска волейболна легенда Димитър Златанов. Единственият българин във волейболната Зала на славата и най-добър нападател в света за 1970 г. и в двата дни следеше отблизо изявите на своя внук в компанията на съпругата си Мария.

 

Последната проверка между двата отбора е в неделя от 17:15 ч. След нея съставът на Скуадра адзура заминава за Пловдив.