Вторник, 02 Юли 2024 15:42
Димо Тонев на 60 години!

Едно от най-емблематичните имена на българския волейбол празнува 60 години днес! Димо Тонев е бивш капитан на националния отбор за мъже и в клубната си кариера е носил екипите на двата гранда на спорта ни – ЦСКА и Левски.


Легендата е два пъти шампион на България с "червените". Спечели веднъж титлата и с Левски. След като преминава в Италия, Тонев печели Купата на CEV с Тревизо и е избран за най-добър блокировач във финалното каре.
 

В националния отбор звездата ни играе на Летните олимпийски игри в Сеул (1988 г.) и Атланта (1996 г.). На американска земя е знаменосец на българската делегация на откриването на игрите. На Световното първенство в Бразилия през 1990 година е обявен за блокировач №1 на планетата.
 

След края на кариерата си Тонев е поканен за помощник-треньор на Драгутин Балтич в женския национален отбор на България. След това сам поема кормилото на тима. Като треньор на девически национални отбори се класира за две световни първенства – 8-о място в Мексико и 9-о в Чехия. Налага у нас и позицията на телевизионен анализатор като впечатлява с познания за всички компоненти на волейбола. В момента е член на Треньорската комисия към федерацията.

 

Българска федерация по волейбол му пожелава крепко здраве, сполука във всички и много щастливи мигове!