Четвъртък, 27 Юни 2024 17:05
Антонина Зетова:  Искам момичетата да играят спокойно
БФВ/Стартфото

Националният отбор за жени под 18 години е на финалната фаза в подготовката си за европейското първенство в Гърция. Воденият от Антонина Зетова тим направи последна контрола срещу състава под 20 години, който е с треньор Борислав Крачанов. Миналата седмица българките завършиха на второ място на Балканиадата.


„Това беше изключително събитие за нашия отбор – каза Зетова пред официалния сайт на БФ Волейбол. - Изиграхме наистина добри мачове. Във финала Турция показа много висока класа. В него съперникът демонстрира голямо израстване. Това ни затрудни, но обърнахме внимание на мача през последните тренировки в София. Надявам се да вдигнем нивото и да бъдем конкурентни."
 

В групата на европейското първенство отново ни предстои мач срещу Турция. „Надявам се, да е много по-различен двубой – продължи Зетова. - Но да не забравяме, че преди Турция ще се изправим срещу Германия. Нашият фокус е насочен към този мач. Не искам да казвам публично на какво класиране ще съм доволна. Всеки треньор иска да е възможно на най-високото място. Нашата народопсихология е такава, че когато тръгнем с големи кошници, не ни се отразява добре. Искам момичетата да играят добре и спокойно. Проведоха много качествена подготовка. Изиграхме силни контроли и показахме какво можем като отбор. Трябва тези всички неща да излязат, когато има увереност. Появи ли се несигурност, нещата се променят. Всички момичета са на лице, нямаме проблеми. Атмосферата е добра."
 

На Балканиадата българският отбор заслужи и две индивидуални награди.
 

„Бяхме много уверени в себе си – каза разпределител №1 на турнира Димана Иванова. - Мисля, че се подготвихме отлично за европейското първенство в Гърция. Ще играем с още повече желание и хъс. За всеки човек е страхотно чувството да чуе българския химн."
 

„Със сигурност можехме и още повече да постигнем на Балканиадата – добави Виктория Нинова, която стана най-добра на поста либеро. - Имахме шанс да победим Турция на финала. Жалко, че не успяхме. На мен не ми беше трудно. Играех със сърце във всеки мач и не се отказвах. Атмосферата в отбора е страхотна, колективът е сплотен. На европейското първенство очаквам да подобрим резултатите си от миналата година. Целта е да вземем медал."
 

Първият ни мач на европейското е на 1 юли срещу Германия. Следващите двубои са срещу Турция, Полша, Литва, Финландия, Гърция и Унгария. Първите два отбора от групата се класират на полуфинал.