Събота, 11 Май 2024 15:49
Още три столични клуба достигнаха финалите на първенството за момичета под 18 години

Последните четири финалиста в Държавното първенство за момичета под 18 години вече са ясни. Това са Марица (Пловдив) и столичните ЦСКА, ВАСК и Локомотив 1929-Нидо. Те се класираха за последния етап от шампионата във възрастта чрез Допълнителен квалификационен турнир (9-10 май) и там се присъединяват към Левски София, Славия, Звезди 94 и ЦПВК, които по-рано се класираха от квалификациите.

 

 Така тази година във Финалния турнир (15-19 май) ще има седем представители от София и шампиона от миналия сезон – Марица (Пловдив).

 

 Допълнителните квалификации се играха в два града – София и Пловдив. По регламент осемте отбора, които завършиха на второ и трето място в Квалификационния турнир, бяха разделени на две групи по четири. Те играта по системата "всеки срещу всеки", а завършилите на първите две места продължаваха напред.

 

 В Група И волейболистките на Марица бяха безапелационни. Миналогодишният шампион постигна три чисти победи. Пловдивчанки се наложиха още в първата среща над другия фаворит – ЦСКА, с 3:0. "Червените" поправиха тази грешка като в оставащите два мача също не загубиха гейм – срещу Берое 2016 и Бдин-Вида.

 

 Група И

 

 Много по-оспорвана се оказа Група К, където всеки един отбор претърпя поражение. ВАСК започна силно и постигна две победи, но отстъпи в последния си двубой – 1:3 от Любо Ганев-Автосвят. Тимът от Русе бе много близо до финалите след два успеха с по 3:1 срещу Пирин и ВАСК, но последната среща от програмата промени класирането. В нея домакинът Локомотив 1929-Нидо, който до този момент имаше победа и загуба, спечели оспорван мач срещу Пирин в пет гейма – 3:2. "Железничарите" събраха точка повече от Любо Ганев-Автосвят – 6 срещу 5, завършвайки на втората позиция. Единствено Пирин не успя да се поздрави с победа и завърши с 0 точки на последното място.

 

Група К

 

 Държавното първенство по волейбол се провежда в изпълнение на спортния календар на БФВ с цел популяризиране на волейболната игра сред подрастващите и за излъчване на Републикански шампион в съответната възрастова група.

 

 Българска федерация по волейбол изказва своята благодарност към партньорите, подкрепящи развитието на Детско-юношеския волейбол в България – Лидл България, Гаритидж парк, Обединена Българска Банка, Хюндай България, фондация "За пример", Министерство на туризма и Министерство на младежта и спорта.